Dupa raportarile macroeconomice din SUA nu prea imbucuratoare pentru semestrul I/2008, urmarite cu deosebit interes de majoritatea investitorilor, si dupa masurile aplicate de BNR pentru reducerea cresterii inflatiei prin majorarea dobanzii critice la 10,25%, indicii BVB incep treptat sa prinda viteza.
Comportamentul actual parca seamana cu cel de dupa raportarile din trim. I. Oare ce i-a determinat pe investitorii autohtoni sa cumpere pe volume in crestere, mai ales in ultimele doua zile, poate chiar aceeasi investitori, care in luna iulie 2008 au vandut cu cca. 8,7 mil. lei mai mult decat au cumparat?
O prima explicatie ar fi relaxarea emotionala si temporara a pietelor de capital externe ca urmare a scaderii destul de accentuate a pretului petrolului, in jurul nivelului de 119 dolari/baril. Totusi, cred ca raportarile macroeconomice, destul de pozitive, comunicate de INS pentru primul semestru, au fost cel putin la nivelul asteptarilor acestora, influentand favorabil decizia de a sustine preturile si volumele de cumparare din bid-uri. O remarca relativ optimista este ca in finalul zilei preturile s-au mentinut sus.
In fond, primele rezultate ale INS pentru primul semestru sunt foarte promitatoare si constituie un bun fundament pentru luarea unor decizii investitionale, mai ales pentru o perioada mai mare de sase luni: comenzile noi din industrie au crescut cu 15,6% fata de perioada similara din 2007 (mai importante sunt bunurile de folosinta indelungata cu 27%). Numai in luna iunie, comparativ cu luna similara din 2007, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 27,8%, majorare sustinuta mai mult de bunurile de folosinta indelungata, care au crescut cu 33,8%, si cele intermediare, cu 33,7%. Fata de luna mai, comenzile au fost mai mari cu 2%. Vom urmari daca acest ritm se va pastra si la Q 3, iar revizuirile BNR se vor confirma.
Tot din raportarile INS am extras pentru analiza faptul ca volumul afacerilor din industrie a crescut cu 6,3% la sase luni, fata de aceeasi perioada din 2007, evolutie sustinuta de industria energiei electrice si termice, gaze si apa, cu un avans de 29,5%, si de cea prelucratoare, cu 3,9%. Totodata in luna iunie, comparativ cu aceeasi luna din anul anterior, cifra de afaceri din industrie s-a majorat pe ansamblu cu 11,4%, sustinuta de cresterile din industria energiei electrice si termice, gaze si apa (±36,3%) si industria prelucratoare (±9,6%). Concluzia: sectorul energetic se situeaza peste asteptarile investitorilor.
Stiind ca pe pietele externe exista o presiune destul de mare creata de rezultatele foarte bune obtinute de sectorul energetic (mai ales de companiile petroliere), mi-am focalizat atentia pe emitentul Transelectrica, atras fiind si de profitul aproape dublu obtinut de acesta in trim. I comparativ cu perioada similara din anul 2007. Totodata, am luat in considerare, pe langa investitiile pentru sistemul centralelor eoliene sau de retehnologizare, si recomandarile recente emise de Erste Bank (tinta pret etapa I la 26,8 lei si profit anualizat de 2,7 ori mai mare), precum si faptul ca majoritatea SIF-urilor detin sau cumpara inca, masiv, actiuni la aceasta companie (ex. SIF 2 si-a majorat detinerea la 0,94%). In aceste conditii vom incerca sa estimam o posibila evolutie a actiunilor acestui emitent, pe care multi il hulesc acum, comparandu-l cu situatia superoptimista de la IPO si listarea la BVB din anul 2006 cand factorii erau superfavorabili, dar uita ca, intre timp conditiile s-au schimbat radical. Asa ca in ciuda unui indice de performanta PER de 20,8, destul de ridicat acum fata de media bursei (11,8), ma gandesc la acumulare pe acest emitent.
Aceasta decizie o voi corela cu semnalele graficului saptamanal, care imi prezinta urmatoarele concluzii: 1) avem de trei saptamani un nou rally dupa ce pretul actiunii a atins un nou minim istoric la 18,8000 Intraday, cresterea actuala fiind de max. 32,4%; 2) noul trend minor relativ de crestere s-a realizat intr-un canal descendent al anului 2008, care, probabil, va fi testat pentru un breakout; 3) nivelul de rezistenta de la 25,0 lei este unul puternic deoarece va marca strapungerea liniei mediei mobile de 20 saptamani, care a rezistat bine in acest an; 4) avand in vedere cresterea lichiditatii bursiere, in general, estimez ca acest prag va putea fi strapuns pe fondul continuarii raportarilor bune la Q2 ale INS (PIB, sectorul agriculturii, al serviciilor etc.); 5) urmatorul prag de rezistenta mult mai solid se potriveste exact cu tinta Erste de 26,8 lei si va fi mai greu de strapuns avand nevoie de un trend general bursier consolidat de crestere; 6) daca semnalele pozitive oferite de oscilatorul RSI sunt ceva mai concludente, nu putem spune acelasi lucru despre tentativa slaba a MACD de a sustine mai hotarat noua tendinta. Asa ca, in asteptarea unor mici corectii ce pot aparea in viitor, normale sau chiar fortate de marii speculatori, voi continua sa acumulez treptat un pachet la acest emitent, la preturi sub nivelul de 22,0000 lei.