14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialScandalul de la Pitești continuă. Un ONG a depus plângere penală împotriva...

Scandalul de la Pitești continuă. Un ONG a depus plângere penală împotriva părinţilor ai căror copiii au protestat faţă de elevul cu ADHD. Ei sunt acuzați de incitare la ură și discriminare

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi  a depus o plângere penală la Parchet, pentru şantaj, incitare la ură sau discriminare împotriva a 4 părinţi care şi-ar fi instigat copiii să protesteze faţă de elevul cu ADHD, scrie Mediafax. Cazul acesta era în vizorul ONG-ului încă de anul trecut.


Citește și: Psiholog, despre cazul elevului de la Piteşti: Agresivitatea nu este un simptom al ADHD-ului. Copilul a devenit agresiv din cauza intoleranţei anturajului

“Agresivitatea nu este un simptom al ADHD-ului, ci al tulburării de conduită. Copilul devine agresiv tocmai din cauza atitudinii de intoleranță a anturajului, care îl critică constant pentru reacții pe care el oricum nu le poate controla”, a declarat psihologul Geanina Cucu Ciuhan.


 

„Infracţiunea de incitare la ură şi discriminare împotriva unui copil pe criteriul dizabilităţii, dublată de propagarea de mesaje de intoleranţă, umilire, ură şi denigrare în spaţiul public reprezintă un atac la dreptul la deminitate nu numai al minorului în cauză, ci a întregii categorii de copii cu dizabilităţi din România, faptă pentru care cei responsabili trebuie să răspundă penal”, a transmis printr-un comunicat Mădălina Turza, preşedinte CEDCD.

La o şcoală din Piteşti, elevii de clasa a VII-a şi părinţii acestora au protestat, în această săptămână, faţă de acceptarea unui copil diagnosticat cu ADHD. Elevii au refuzat să mai intre la ore, iar profesorii au fost nevoiţi să ţină lecţiile doar în prezenţa băiatului cu probleme comportamentale. Absenţii ar putea fi sancţionaţi disciplinar fiindcă au lipsit patru zile de la şcoală.


Citeşte şi: FOTO. Scandal la o școală din Pitești. Elevii și părinții protestează, de trei zile, împotriva primirii unui copil cu presupus ADHD. Băiatul a fost diagnosticat cu cancer şi i s-au dat 1% şanse la viaţă


Mădălina Turza consideră că începând cu data de 17.10.2016, Ionuţ, un copil din clasa a VII-a din Piteşti, diagnosticat cu deficienţă de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologică), a venit la şcoală să înveţe despre ură.

„A fost singur în clasă. Colegii săi erau pe hol, protestau împotriva lui, împotriva faptului că el are o dizabilitate, învaţă în aceeaşi clasă ca ei şi îndrăzneşte să spere la normalitate şi integrare. Pe pancartele afişate, era scris: ‘Vreau sa imi implinesc visele’, ‘Vreau să învăţ’, ‘Vreau sa mi se respecte drepturile’, ‘Vreau respect’. Copilul privea mesajele şi nu înţelegea ce legătură au cu el. În toată agitaţia în care părinţii propriilor colegi ţipau pe hol, colegii se adunaseră împotriva lui, iar tatăl era luat la întrebări legate de copilul pe care, alături de soţie, îl adoptase cu iubire cu ani buni în urmă. În data de 20.10.2016, copilul nu a mai fost la şcoală. Colegii săi s-au întors la ore, iar părinţii acestora au crezut că au răzbit prin şantaj. După victoria împotriva cancerului sistemului limfatic, luptă în care i s-au dat 1% şanse de viaţă, după victoria împotriva destinului de a fi abandonat la naştere, fiind adoptat de părinţi iubitori, copilul se întreabă cum va reuşi să iasă din acest hăţiş traumatic”, a mai transmis Turza.

Părinţii elevului cu presupus ADHD au dezvăluit faptul că agresivitatea sa a survenit pe fondul mai multor intervenţii chirurgicale şi a unui diagnostic cutremurător: limfom malign – o formă de cancer la nivel limfatic.

„În clasa a III-a, am primit o nouă lovitură de la viaţă. A fost diagnosticat cu limfom malign (n.r. – o formă de can­cer a sistemului limfatic). A avut şanse la viaţă 1%. A stat internat aproape 6 luni la Spitalul Fundeni şi a făcut şedinţe de chimioterapie. Cu ajutorul lui Dumnezeu, a mers foarte bine, a răspuns la tratament. După ce am venit acasă cu el de la spital, a făcut apendicită cangrenoasă… Apoi l-am operat de hernie inghinală. În total are patru operaţii! Vă daţi seama ce înseamnă pentru el patru intervenţii chirurgicale cu anestezie, care nu face bine organismului, mai ales după chimioterapie! Într-adevăr a fost diagnosticat cu ADHD, dar acasă nu are un comportament violent. Am stat cu el la şcoală cît am putut, dar serviciul nu îmi permite să stau tot timpul. Pînă să vină domnul director Vlad, totul a fost bine, apoi, nu am găsit întotdeauna înţelege­re nici la domnul director Vlad, nici la unii dintre profesori. Cînd nu am mai putut să merg la şcoală, i-a fost scăzută nota la Purtare la 6, iar domnul director i-a spus că tot îl va muta de la şcoala aia. Dumnealui este foarte vulcanic şi uneori vorbeşte urît“, a mai spus Rodica Rizoiu, mama elevului.

Tatăl său, Viorel Rizoiu, a declarat că băiatul nu a creat niciodată probleme acasă, acesta fiind înscris şi într-un program de recuperare. 

„Băiatul meu este acum într-un program de recuperare care va dura până se va lămuri situaţia existentă. Mergem cu el, ca şi până în prezent, atât la psiholog şi la psihiatru. Colegii îl acuză de mai multe fapte şi l-au exclus din colectivitate. Acasă cu noi niciodată nu a fost agresiv, nici măcar din punct de vedere verbal. Ca orice adolescent a avut şi ieşiri copilăroase, dar nu reacţii ca cele de care este acuzat. Nu spun că tot ce am auzit de la colegii de clasă despre el sunt minciuni, dar copii sunt provocatori. Nu-l lăsăm din mână. De la şcoală e scutit medical 10 zile. Apoi, mai vedem. Nu stăm cu mâinile în sân. Peste două săptămâni vor veni nişte rezultate de la un institut din Bucureşti cu privire la diagnostic, dar nu vreau să comentez acum”, a spus tatăl copilului cu ADHD.

Comitetul de părinți de la Şcoala I.L.Caragiale din Piteşti susține, însă, că băiatul diagnosticat cu ADHD, al cărui caz a ajuns în această săptămână în atenția presei, i-ar fi amenințat pe colegii săi cu bătaia și cu moartea. Totodată, aceștia au menţionat că s-au adresat Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, cât și Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, însă autoritățile le-ar fi răspuns că nu pot lua măsuri, întrucât băiatul este minor, se arată într-un drept la replică trimis redacției şi semnat de președintele Comitetului de Părinți, Iuliana Pîrvu.


Citeşte şi: Răsturnare de situație. Dezvăluiri șocante din cazul copilului diagnosticat cu ADHD. Comitetul de părinți susține că băiatul ar trimite SMS-uri și bilețele de amenințare colegilor: „Te ucid!”, „Te tai!”


Aceasta a precizat că familia elevului nu a prezentat la școală vreun document medical care să ateste că băiatul ar avea ADHD, ci doar un document de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, pentru deficiențe somatice.

Totodată, Iuliana Pîrvu precizează că motivul pentru care i s-a scăzut nota la purtare este că i-ar fi învinețit mâna unei colege și s-ar fi rănit cu un compas. 

„La începutul acestui an școlar, a început să amenințe cu moarte de genul: “te tai”, “te spintec” “te ucid” “vreau să văd sange”. Asta aud copii noștri în fiecare zi, în ore și în pauză, asta primesc scris pe bilețele, iar unii dintre ei și pe SMS. În ore vorbește tare, spune aceleași lucruri și de față cu cadrele didactice fără nici o problemă.   Iarăși comisii, iarăși ședințe, iar copii erau deja la capătul puterilor, diriginta la fel, părinții la fel.   Ne-am adresat și IPJ Argeș și Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești. Dânșii ne-au spus că nu pot face mare lucru pentru că este minor. Părinții băiatului au făcut reclamație la Comisia Europeană pentru protecția Copiilor cu dizabilități, considerând că scăderea notei la purtare are legătură dizabilitatea lui.  S-a făcut Comisie de Integrare a minorului de către ISJ Argeș. Potrivit hotărârii acestei comisii copilul urmă să stea la ore 3 ore pe zi, deoarece psihologul scoliii a arătat că după această perioadă maximă nu mai poate fi stăpânit și devine extrem de violent. Toți cei din comisie, inclusiv părinții, urmând să stea cu el, pe rând câte o zi în clasă. Părinții nu au venit niciodată și i-au cerut minorului să stea până la încheierea programului. Culmea a fost că doamnele inspectoare, aflate în școală într-una dintre zile le-au dat dreptate. Atunci de ce am mai făcut comisia dacă ne respectăm obligațiile numai unii?! ”, precizează Iuliana Pîrvu.

 

Cele mai citite

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Prețurile apartamentelor vechi din București au crescut cu 8,6% în decembrie 2024

Inflația, criza politică și scăderea ofertei de locuințe noi au dus la creșterea prețurilor. În luna decembrie 2024, prețurile apartamentelor vechi au înregistrat un...

Plata taxelor și impozitelor prin Ghișeul.ro și ROeID: peste 1.600 de instituții și 400 de tipuri de plăți disponibile

Cetățenii pot plăti taxele și impozitele rapid și sigur prin platforma Ghișeul.ro sau aplicația ROeID, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Aplicația centralizează peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă