Zachary Crannell și Brittany Rohrman și echipa lor de bioingineri de la Universitatea Rice încearcă să facă un test nou și eficient de detectare a semnelor de HIV și a progresului bolii la pacienții cu resurse financiare submedii.
Această invenție pleacă de la dorința de a diagnostica și monitoriza încărcătura virală, în special la copii, fără a mai depinde de echipamentele tehnice complexe disponibile doar în clinici specializate. Testul pe bază de acid nucleic se poate face acolo unde este pacientul, fără a mai fi nevoie ca acesta să ajungă la o clinică și este mult mai ieftin.
Cercetarea lui Zachary Crannell și Brittany Rohrma urmează aproximativ aceeași tehnică prin care cei doi au reușit anul trecut să detecteze parazitul care cauzează criptosporidioză (boală diareică, numită și boala mâinilor murdare) care poate duce și la moarte la pacienții imunosupresați.
Această nouă tehnică ar putea înlocui procedurile complicate de laborator bazate pe reacția de polimerizare în lanț cu una de recombinare și amplificare polimerică, o metodă care multiplică markerii genetici care pot fi găsiți în sânge până la nivele la care aceștia sunt ușor de numărat. Un test, numit de echipă "RPA", o secvență specifică din ADN-ul HIV este vizată și etichetată cu sonde fluorescente care pot fi văzute și cuantificate de o mașină portabilă. Analiza computerizată a ADN-ului fluorescent poate determina cu foarte mare precizie dacă virusul este prezent în sângele pacientului și / sau cât de infectat este.
Chiar dacă la început singurul scop al muncii celor doi cercetători era acela de a căuta HIV-ul la bebeluși, s-a dovedit că aceasta ajută și la monitorizarea încărcăturii virale și astfel se poate observa dacă boala răspunde la tratament.
Momentan testul lor foloseste un ciclu termal, dar cercetătorii lucrează la perfectarea tehnicilor astfel încât întreaga procedură să se poată face la temperatura camerei și a corpurilor pentru a putea fi folosită în toate țările în curs de dezvoltare.
Un exemplu de cum funcţionează un ciclu RPA, o metodă care multiplică markerii genetici care pot fi găsiți în sânge până la nivele la care aceștia sunt ușor de numărat la temperatură constantă. Odată ce această tehnică va ajunge mai cunoscută te vei putea testa oricând şi oriunde. Până atunci, totuşi, nu ar strica o verificare de rutină