Grecia nu va părăsi zona Euro, dar Guvernul de la Atena trebuie să respecte anumite reguli, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit Mediafax.
„În acest moment, exclud posibilitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro. „Există un termen-limită pentru Grecia, dar nu îl dezvălui, nu pentru a evita implicarea, ci pentru a face astfel încât Grecia să nu fie penalizată. Premierul Greciei nu a prezentat încă nicio propunere alternativă, sper să o facă în viitorul apropiat. Premierul Greciei este un prieten, dar pentru a rămâne prieteni trebuie respectate nişte reguli minime„, a declarat Juncker în staţiunea bavareză Garmisch-Partenkirchen, unde se desfăşoară summitul Grupului ţărilor puternic industrializate.
Potrivit unor surse europene, Jean-Claude Juncker a refuzat, sâmbătă după-amiază, să discute la telefon cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, în contextul în care liderul grec nu a respectat termenul-limită pentru trimiterea planului de reforme.
Alexis Tsipras se va întâlni miercuri, la Bruxelles, cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, anunţă un oficial guvernamental elen, citat de Euronews. Cei trei lideri au discutat prin telefon sâmbătă, stabilind să se întâlnească miercuri la Bruxelles. Conţinutul conversaţiilor nu a fost dezvăluit, dar cel mai probabil a fost vorba de negocierile dintre Grecia şi Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional).
Alexis Tsipras le-a cerut creditorilor internaţionali să nu impună „condiţii umilitoare” ţării sale, care are nevoie urgentă de fonduri, catalogând planul instituţiilor financiare internaţionale drept „un moment prost pentru Europa”. Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a catalogat drept „inacceptabile” condiţiile prezentate de creditorii internaţionali. „Guvernul nostru are mandat să menţină ţara în zona euro şi să obţină un acord mai bun…, să modifice condiţiile acordului cu partenerii europeni. Grecia trebuie să rămână în zona euro”, a precizat Stathakis.
Citește și: Şeful CE nu vrea să discute cu premierul grec, înainte de Summitul G7
Guvernul Greciei a cerut în mod oficial, joi seară, Fondului Monetar Internaţional (FMI) amânarea până la sfârşitul lunii iunie a ratelor care au scadenţa luna aceasta, primind un răspuns pozitiv. Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.