Una dintre cele mai interesante zone, din punct de vedere cultural şi turistic, este zona din jurul Huedinului. În această zonă există sate care îşi păstrează arhitectura neatinsă de modernizare. Sunt case moţeşti, vechi, din lemn, splendide, construite ca pe vremea străbunicilor.
Şi tot acolo există sate cu case frumoase, construite de maghiarii de pe Valea Călatelor, care conservă alte tradiţii bogate. Astfel, dacă parcurgi doar câţiva kilometri, de la Sâncraiu spre Beliş, aspectul satelor se schimbă spectaculos, iar bogăţia de stiluri arhitecturale, de decoraţiuni, de culori este incredibilă. Oamenii sunt, însă, la fel, indiferent dacă vorbim de români sau de maghiari. Sunt oameni serioşi, calzi, de cuvânt, harnici şi bine organizaţi.
Ei îşi păstrează tradiţiile, la fel cum îşi păstrează casele. Zona ar merita să fie pusă în valoare de un muzeu etnografic sau de o secţie a muzeului etnografic din Cluj, care să ajute la păstrarea patrimoniului construit şi neconstruit din această parte a Transilvaniei. Un astfel de muzeu ar crea locuri de muncă şi ar impulsiona turismul. Însă, mai presus de toate, ar omagia talentul şi munca înaintaşilor noştri ardeleni.