Cea mai lesne modalitate actuală pentru decorarea zonei superioare a unei încăperi este cea care apelează la calităţile gips-cartonului.
Pe lângă faptul că gips-cartonul potenţează punerea în aplicare a unei game foarte largi de idei, el mai prezintă şi avantajul că poate fi combinat foarte uşor cu o mulţime de alte materiale. Pentru exemplificare ne-am oprit asupra realizării unei scafe pe plafonul livingului unui apartament de bloc. Aceasta are o formă ovală şi este relativ simplu de realizat. A fost măsurată o placă obişnuită din gips-carton (1,2×2,6 m şi 9,5 mm grosime), iar după stabilirea punctelor esenţiale a fost trasată forma ovalã a viitorului volum. Placa a fost ulterior decupată cu ajutorul cutter-ului.
Baza metalică a volumului a fost realizată dintr-un profil de tip „C”. Acesta a fost tăiat din 5 în 5 cm pe ambele laturi, în zonele în care va fi curbat, după care a fost aşezat pe placă pentru a i se da forma dorită. După ce s-a stabilit cu precizie forma, scheletul a fost închis cu holtzşuruburi. Pentru ranforsare s-au folosit două segmente din acelaşi tip de profil, montate transversal, la distanţe egale. (foto 1)
Dimensiunile volumului din gips-carton au fost proiectate şi trasate pe plafonul livingului, după care s-a trecut la ridicarea scheletului me¬talic. După poziţionarea exactă a scheletului metalic pe desenul ¬corespunzător de pe tavan, s-a putut începe fixarea definitivă a acestuia cu ajutorul holtzşuruburilor. (foto 2)
De îndată ce a fost trasă instalaţia electricã în interiorul volumului, acesta a fost închis definitiv. În final, construcţia a fost zugrăvită şi au fost montate corpurile de iluminat.