-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialFOTO + LIVE VIDEO. Protestul pentru susţinerea depolitizării instituțiilor publice s-a încheiat....

FOTO + LIVE VIDEO. Protestul pentru susţinerea depolitizării instituțiilor publice s-a încheiat. Peste 5.000 de manifestanți au cântat imnul naţional. În Piaţa Victoriei s-au strâns semnături pentru demiterea primarului Capitalei

Un marș pentru instituții independente a loc, duminică, începând cu ora 18.00, în Capitală. Evenimentul a fost anunțat pe rețelele de socializare și este organizat de organizația Corupția Ucide.

UPDATE 00.00: Protestul antiguvernamental s-a încheiat cu intonarea imnului naţional. 

UPDATE 10.45: Protestatarii au ajuns la sediul DNA, unde au aplaudat şi au scandat ”DNA, du-te şi îi ia”, „DNA, nu uita, noi suntem de partea ta”. La această oră, manifestanţii îşi continuă drumul spre Piaţa Victoriei, marşul urmând să se încheie în faţa Guvernului, de unde au şi pornit protestatarii.

UPDATE 21.45: Numărul protestatarilor a crescut la 5.000. Din Piața Constituției, aceștia se vor îndrepta spre sediul DNA, unde își vor arăta susținerea față de activitatea procurorilor, iar apoi se vor întoarce în Piața Victoriei.

UPDATE 20.30: Cei 3.000 de demonstranți se vor opri în Piața Universității, unde vor ține și un scurt moment de reculegere, urmând să se îndrepte spre Casa Poporului, Ministerul Justiției, iar mai apoi spre sediul Direcției Naționale Anticorupție, la final, întorcându-se în Piața Victoriei. În Piața Universității, manifestanții au îngenunchiat și au strigat: „Cinste lor, cineste lor, cinste eroilor!”. Oamenii au ieșit în stradă și în Brașov și Cluj.

UPDATE 20.15: Peste 350 de manifestanţi s-au adunat în jurul orei 19 în Piaţa Mare din Sibiu, aducând cu ei pancarte, steaguri tricolore şi vuvuzele, oamenii scandând împotriva Guvernului, cerând „Demisia”, dar şi împotriva tăierilor ilegale ale pădurilor. Sibienii au adus la protest şi un banner pe care scrie „După Brexit, Pădurexit. Comunitatea pădurii cere interzicerea defrişărilor pentru următorii 100 de ani”. Un protest asemănător a avut loc şi la Iaşi, unde aproximativ 40 de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Unirii pentru a-şi arăta susţinerea faţă de DNA, solicitând în continuare demisia Guvernului Grindeanu.

UPDATE 20.00: Regia Autonomă de Transport București anunță că, de la 19:30, din cauza mitingului din Piața Victoriei, cu deplasare Palatul Parlamentului, liniile 300, 381 și 783 circulă la dispoziția poliției. Cei aproximativ 1.000 de manifestanţi din Piaţa Victoriei au plecat în marş spre Parlament, destinația finală fiind sediul DNA. Circulaţia rutieră este blocată pe bulevardul Lascăr Catargiu, pe sensul dinspre Piaţa Victoriei spre Piaţa Romană.

UPDATE 19.45: Proteste anti-PSD au loc în mai multe orașe din țară. La Galați, manifestanții s-au adunat pe platoul din fața Prefecturii și au scris pe sute de baloane, de culoarea roșie, numele PSD sau al diverșilor politicieni ai acestui partid, după care le-au spart. 

UPDATE 19.30: Câteva sute de persoane se află în faţa Executivului, scandând „Jos corupția! Susținem DNA, vrem depolitizarea CCR!”. În Piaţa Victoriei s-au strâns şi semnături pentru demiterea primarului Capitalei, Gabriela Firea.

UPDATE 18.15: Peste 100 de persoane s-au adunat deja în Piața Victoriei.


Citește și: Am aflat ce cuprinde mărețul Program de Guvernare: distrugerea României | OPINIE 

În campania electorală, PSD-iștii au umblat cu Programul de Guvernare în gură. Orice i-ai fi întrebat, ei ți-o trânteau cu Programul de Guvernare. Ajunseseră să vorbească aproape mistic: „Stați liniștiți, totul e prevăzut în Programul de Guvernare“. Acolo, în mărețul document pe care nu-l citea nimeni, dar pe care-l invocau toți ca pe Sfânta Scriptură, găseai rezolvare la orice problemă, răspuns la orice întrebare, leac la orice boală. Mai că-ți era ciudă că nu i-a venit nimănui mai de mult ideea aceea miraculoasă și totuși atât de simplă: Programul de Guvernare, cu „P“ și „G“, căci programe de guvernare obișnuite, cu „p“ și „g“, au existat dintotdeauna.


 

„ Marș pentru instituții independente-de la Guvern la Parlament. Reactionăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă. Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amanată pană la oră 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar.  Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o? 

 Care sunt acuzele constatate de DNA: disjungerea și declinarea la Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare, sub aspectul săvarsirii următoarelor infracțiuni: favorizare a făptuitorului, prezentare cu rea-credintă, de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvarsirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sanctionată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale), sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.p), sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p), fals intelectual”, precizează organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Până momentul redactării acestei știri, și-au anunțat participarea la eveniment 2.600 de persoane. Alte 3.600 s-au arătat interesate, iar 12.000 au primit invitații.


Citește și: Social-democrații nu renunță la Ordonanța 13. După protestele cu sute de mii de oameni, PSD a schimbat strategia: nu mai adoptă ordonanțe, ci încearcă să introducă modificările la Codul Penal prin Parlament 

Parlamentarii vor discuta, în perioada următoare, o serie de inițiative de modificare a Codului Penal. Cumulate, acestea ar putea avea aceleași efecte precum controversata Ordonanță de Urgenţă 13/2017. Confruntați cu manifestații de stradă, social-democrații au renunțat la OUG 13/2017 de modificare a Codului Penal. Însă, revizuirea legislației în materie penală urmează să fie efectuată de Parlament.


Timp de trei săptămâni, sute de mii de români au protestat, în țară și în străinătate, în semn de nemulțumire la decizia Guvernului de a adopta Ordonanța 13, care prevedea modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

 În 31 ianuarie, Guvernul a adoptat pe ascuns actele normative, ceea ce a stârnit un val de reacții din partea populației, societății civile și opoziției, cât și a șefului statului. Astfel, zeci de mii de persoane s-au adunat în marile orașe, pentru a critica decizia Executivului Grindeanu. Drept urmare,  Guvernul a anunțat abrogarea OUG 13. 

Protestatarii au scandat „PSD, ciuma roșie!”, „La închisoare, nu la guvernare”, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, „Hoții, hoții!” și au cerut demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, cât și a Cabinetului Grindeanu. Ulterior, valul masiv de protestatari a dus la contestarea la CCR a Ordonanței de Guvern, cât și la demisii în sânul partidului, demisionarii invocând motive de integritate. Și Florin Iordache, ministru al Justiției, a demisionat, după protestele de amploare.

În 24 ianuarie, Mihai Polițeanu preciza că a depus un denunț penal, împreună cu  Elena Ghioc și Razvan Patachi, împotriva premierului Grindeanu și a ministrului Justiției, Florin Iordache, cu privire la elaborarea Ordonanței 13. Ei au motivat că demersurile celor doi „au avut loc cu încălcarea legii și cu scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală și executarea unor pedepse, în folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnați, trimiși în judecată sau anchetați penal în ultimii ani”.

În 27 februarie, procurorii anticorupție au acuzat Ministerul Justiției că a distrus avizul negativ primit de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, în dosarul privind modul în care a fost emisă Ordonanța 13. Totodată, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că a clasat plângerea privind infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, pentru că nu au găsit indicii care să confirme acuzația și că a declinat celelalte cinci infracțiuni descoperite către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Infracțiunile care au fost declinate spre anchetare către procurorii Parchetului instanței supreme sunt: favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea credință de date inexacte, sustragere sau distrugere de înscrisuri, sustragere sau distrugere de probe și fals intelectual.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă