Consilierul juridic al Agentiei Domeniilor Statului la Constanta a blocat, ieri, adoptarea unor hotarari ce priveau retrocedarea unor terenuri catre fostii proprietari. Ovidiu Popescu a refuzat sa semneze documente privind transferul unor anexe de la Comisia locala Valu lui Traian la cea de la municipiul Constanta, care ar putea sa ii puna in posesie pe beneficiarii legilor pamantului.
Informat despre situatia din Comisia Judeteana de fond funciar, directorul adjunct al ADS, Adrian Stan, a declarat ca va sugera prefectului sa uite de existenta actualului reprezentant al institutiei. „Delegatul nostru va fi schimbat cu o alta persoana de la Biroul pentru Renta Viagera”, a spus Adrian Stan, care nu doreste blocarea aplicarii legilor fondului funciar in judetul Constanta. Prefectul si membrii comisiei au fost la cheremul angajatului ADS, care are posibilitatea, pana pe 21 martie, sa studieze documentele pe care a refuzat sa-si puna, ieri, semnatura. Cererile emise de fostii proprietari au fost validate inca din 2001, dar din cauza lipsei de teren nu au fost pusi in posesie. Legea 247 le da posibilitatea sa primeasca, in loc de despagubiri banesti, ce a fost al lor, chiar daca este vorba despre plantatii sau terenuri administrate de institutele de cercetare.
Argumente, nu gluma
Membrii Comisiei Judetene de fond funciar au crezut ca vor putea rezolva vineri ceea ce nu au putut sa faca la sedinta de… marti. Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara a primit sarcina sa verifice documentatia privind situatia terenurilor pe care le administreaza Institutul pentru Cercetarea si Dezvoltarea Ovinelor si Caprinelor – Palas (ICDOC) si sa prezinte situatia in sedinta de ieri. Reprezentantii Cadastrului au venit cu planurile care fac dovada amplasamentelor pentru care ICDOC poate sa prezinte documente, asa cum li se cere si fostilor proprietari care solicita sa fie pusi in posesie, conform Legii 247/2005, pe vechile amplasamente.
Sprijin pentru cercetare
Directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a fost, de la inceput, de partea ICDOC. „Sunt un intelectual care apara cercetarea din Romania. Vreau sa vad titlurile de proprietate ce fac dovada vechilor amplasamente”, a sustinut Gheorghe Albu, referindu-se la fostii proprietari care trebuie sa demonstreze cu acte ca au detinut terenuri pe suprafetele administrate, in prezent, de ICDOC. Directorul general al institutului, Radu Raducu, a prezentat comisiei un memoriu in care a expus situatia terenurilor. Statul roman a improprietarit Oieria Sistematica Palas – Constanta cu aproape 2.000 de hectare, conform unei monografii din 1928. Documente aflate in pastrarea Arhivelor Nationale atesta ca Oieria Palas detinea in proprietate, pe teritoriul comunei Valu lui Traian, in anii 1948-1950, 210 hectare de teren agricol, iar pe baza altora, pe teritoriul municipiului Constanta, alte 324. In perioada '51-'55, in Registrul Agricol, Oieria figura cu inca aproape 700 de hectare de teren. Diferenta dintre suprafete ar putea fi reprezentata de alte terenuri pe care Oieria le-ar fi preluat dupa '91, in baza Legii 18. „Este foarte probabil ca parti din terenul pe care il detinem acum sa nu fi facut parte din patrimoniu si sa fie revendicat de alte persoane. In aceasta situatie, este posibil ca suprafata de teren a ICDOC sa se diminueze, institutul sa nu mai poata functiona, cu consecintele nefaste asupra cercetarii atat in Dobrogea, cat si la nivel national”, a sustinut directorul ICDOC.