14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialUn fost ortac din Petrosani isi cauta dreptatea la CEDO

Un fost ortac din Petrosani isi cauta dreptatea la CEDO

Un fost miner din Petrosani (judetul Hunedoara), pe care un cumplit accident de munca l-a lasat fara vedere, se judeca la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) cu conducerea minei unde a suferit tragedia, dupa ce in tara nu a reusit sa isi gaseasca dreptatea. Petru Marza s-a adresat instantei europene pentru a beneficia si el de o pensie de invaliditate mai mare, din care sa poata trai.
Viata lui Petru Marza, fost miner sef de schimb subteran la Exploatarea Miniera Dalja, s-a schimbat complet in 1975, dupa ce in 15 octombrie a fost victima unui accident de munca ce l-a transformat dintr-un om sanatos intr- unul dependent de ceilalti. Barbatul a fost lovit la ochi si din 1975 pana in 2004 a suferit nu mai putin de 16 operatii, majoritatea la ochiul stang.
La vremea respectiva s-a stabilit ca fostul ortac nu a avut nici o vina in producerea accidentului, insa acesta nu a mai putut lucra, fiind aproape orb. In 1986, Marza a fost pensionat la limita de varsta, primind o suma lunara de 2.815 lei, dar anterior deciziei de pensionare, EM Dalja a fost obligata sa achite lunar catre fostul angajat 2.439 lei, pana la incetarea starii de nevoie.

Mina i-a distrus viata

Dupa 1990, fostul miner a solicitat majorarea prestatiilor lunare primite ca despagubiri, iar in 1999 Judecatoria Petrosani i-a dat castig de cauza. Astfel, unitatea miniera a fost obligata sa-i plateasca acestuia 1.352.465 lei lunar, instanta considerand ca reclamantul este indreptatit sa pretinda diferenta dintre suma pe care o primea si cea pe care ar fi incasat-o daca lucra efectiv pana la implinirea varstei de pensionare.
In cauza a fost efectuata o expertiza contabila, in urma careia s-a stabilit ca diferenta totala solicitata de Marza este de 30,8 milioane de lei, mina fiind obligata sa achite acesti bani.
Sentinta pronuntata de Judecatoria Petrosani a fost atacata cu recurs si apel de reprezentantii legali ai EM Dalja si, dupa inchiderea acesteia, de catre Compania Nationala a Huilei Petrosani – EM Livezeni, iar Marza a pierdut la Curtea de Apel Alba Iulia, dupa ce Tribunalul Hunedoara i-a dat din nou castig de cauza in anul 2004. In disperare de cauza, barbatul s-a adresat CEDO pentru a-si cauta dreptatea pierduta in tara, dupa ani si ani de procese.
In memoriul inaintat, Marza arata ca numai tratamentul lunar se ridica la peste un milion de lei, in timp ce veniturile lui sunt de doar 4 milioane de lei. „Acel accident pe care l-am suferit m-a facut neom si sufar si acum, dupa 30 de ani, si nimeni nu-mi face dreptate”, a mentionat fostul miner in document.
Barbatul, care face un apel inclusiv la Presedintie pentru a i se face dreptate, nu stie cum a fost posibil sa piarda la ultima cale de atac, mai ales ca are o multime de adeverinte medicale ce indica suferintele prin care a trecut. Acum, Marza solicita Statului Roman daune morale si materiale in valoare de 250.000 de euro si spera ca instanta europeana ii va da castig de cauza.

Cele mai citite

Boeing ia în considerare atragerea a cel puțin 10 miliarde de dolari prin emiterea de acțiuni noi

Boeing analizează posibilitatea de a strânge cel puțin 10 miliarde de dolari prin vânzarea de acțiuni noi, potrivit unui raport Bloomberg News, care citează...

Un echipaj de ambulanță a făcut o pauză de cafea în timp ce transporta o pacientă

O anchetă disciplinară a fost demarată la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj după un incident în care un echipaj de ambulanță a oprit într-o...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă