17.1 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUn exemplu care ar trebui generalizat. Cum au recuperat cercetฤƒtorii romรขni comori...

Un exemplu care ar trebui generalizat. Cum au recuperat cercetฤƒtorii romรขni comori de milioane de euro

Un grup de oameni de ศ™tiinศ›ฤƒ de la Institutul Naศ›ional pentru Fizicฤƒ ศ™i Inginerie Nuclearฤƒ Horia Hulubei, coordonat de Bogdan Constantinescu, dateazฤƒ ศ™i autentificฤƒ obiecte de patrimoniu, cel mai important demers pentru recuperarea lor din mâinile cฤƒutฤƒtorilor de antichitฤƒลฃi. 

Indivizi cu detectoare de metale, începând cu anii อด90, au gฤƒsit numeroase monede de aur ศ™i brฤƒศ›ฤƒri în jurul sanctuarelor de la Sarmizegetusa. Autoritฤƒศ›ile nu au fost suficient de vigilente la acea datฤƒ, iar aceste comori au fost exportate ilegal în vestul Europei, ajungând sฤƒ fie tranzacศ›ionate la diverse case de licitaศ›ie. Vânzarea a mers extrem de greu. O brฤƒศ›arฤƒ a fost în oferta casei de licitaศ›ii Cristie’s  timp de mai mulศ›i ani deoarece obiectele nu erau însoศ›ite documentaศ›ia care sฤƒ le certifice provenienศ›a. 

Informaศ›iile au ajuns la autoritฤƒศ›ile din România, care s-au alertat. În 2006, au început demersurile pentru repatrierea unor obiecte antice furate din România ศ™i care se aflau în galeriile din Paris ศ™i la New York. „Regulile internaศ›ionale spun cฤƒ, pentru repatrierea unui bun, autoritฤƒศ›ile trebuie sฤƒ demonstreze cฤƒ acestea aparศ›in statului român. Cel mai simplu pentru noi era sฤƒ demonstrฤƒm cฤƒ brฤƒศ›ฤƒrile dacice ศ™i monedele sunt fฤƒcute din aur din Transilvania“, explicฤƒ Bogdan Constantinescu. 

S-a decis realizarea a trei expertize independente pentru autentificarea brฤƒศ›ฤƒrilor dacice. Prima a fost realizatฤƒ la Paris, în laboratorul Muzeului Luvru. O a doua expertizฤƒ a fost fฤƒcutฤƒ la Los Angeles. A treia a fost realizatฤƒ de cฤƒtre o echipฤƒ de oameni de ศ™tiinศ›ฤƒ condusฤƒ de Bogdan Constantinescu, care a folosit metode nucleare ศ™i atomice pentru a stabili compoziศ›ia aurului.

„Toate cele trei expertize au arฤƒtat cฤƒ brฤƒศ›ฤƒrile sunt fฤƒcute cu aur din Transilvania. În urma analizelor, am constatat cฤƒ aurul din care sunt fฤƒcute brฤƒศ›ฤƒrile are amprenta aurului din regiunea transilvanฤƒ. Raportul aur-argint-cupru e acelaศ™i cu cel al aurului din Ardeal. În plus, au fost identificate urme de staniu ศ™i stibiu, care aratฤƒ cฤƒ e vorba de aur aluvionar din albia râului. În urma unor demersuri în instanศ›ฤƒ ศ™i pe baza probelor noastre, tribunalele de la Paris ศ™i de la New York au decis cฤƒ brฤƒศ›ฤƒrile dacice sunt obiecte din România care trebuie returnate. Procesul returnฤƒrilor s-a întins pe mulศ›i ani: se mai gฤƒsea o brฤƒศ›arฤƒ, ulterior se demonstra cฤƒ e din Transilvania“, a declarat cercetฤƒtorul.

Pe lângฤƒ echipa de cercetฤƒtori de la Institutul de Fizicฤƒ Atomicฤƒ la recuperarea tezaurului dacic au contribuit specialiศ™ti din poliศ›ie, procuratura din Alba Iulia, care pânฤƒ de curând a fost condusฤƒ de actualul procuror general al României, Augustin Lazฤƒr, ศ™i echipa de arheologi de la Muzeul Naศ›ional al României.   

 

Am autentificat 13 brฤƒศ›ฤƒri dacice, colierul ศ™i cerceii de la Cฤƒpâlna, sute de cosoni, obiecte de argint, toate extrem de valoroase. Un coson se vinde în strฤƒinฤƒtate ศ™i cu 1.000 de dolari. Aurul singur de pe o brฤƒศ›arฤƒ dacicฤƒ valoreazฤƒ 100-200 de mii de euro. Probabil cฤƒ valoarea brฤƒศ›ฤƒrii dacice, în întregul ei, se ridicฤƒ la jumฤƒtate de milion de euro.“

Aurul zeului

În ultimii ani au fost realizate bazele de date pentru aurul, argintul ศ™i bronzul din România. „În autentificarea obiectelor dacice am avut noroc cฤƒ dacii foloseau aur nativ luat din albia râului sau din filoane de suprafaศ›ฤƒ. L-au topit ศ™i au fฤƒcut brฤƒศ›ฤƒrile. Dacฤƒ foloseau metoda retopirii, aศ™a cum procedau romanii când fabricau lingouri, ศ™i se amestecau sursele de aur, ne era foarte greu sฤƒ mai putem spune de unde provenea aurul din brฤƒศ›ฤƒrile dacice. Concepศ›ia religioasฤƒ a dacilor era cฤƒ acest aur aparศ›ine doar zeilor. Nici un muritor nu a avut curaj sฤƒ se atingฤƒ de aur deoarece pedeapsa era una extrem de mare“, explicฤƒ cercetฤƒtorul Bogdan Constantinescu. Oamenii de ศ™tiinศ›ฤƒ pot sฤƒ autentifice nu doar obiecte de mare valoare, dar ศ™i opere de artฤƒ atunci când existฤƒ informaศ›ii despre pigmenศ›ii folosiศ›i de diverศ™i pictori.

„Institute of Art din Chicago a analizat toate tablourile ศ™i a fฤƒcut o bazฤƒ de date a marilor maeศ™tri. Au notat ce pigmenศ›i a folosit fiecare pictor, ce aliaje a folosit fiecare sculptor. Aceastฤƒ operaศ›iune a fost sponsorizatฤƒ de marile galerii ศ™i de colecศ›ionari pentru cฤƒ aceศ™tia nu îศ™i permit sฤƒ vândฤƒ falsuri. În România nicio casฤƒ de licitaศ›ii nu are motive sฤƒ facฤƒ astfel de analize de autentificare. Dacฤƒ s-ar dovedi cฤƒ au vândut un fals, îศ™i pierd credibilitatea. Ministerul Culturii trebuie sฤƒ intervinฤƒ mai ales atunci când, de exemplu, pe piaศ›ฤƒ  apar prea mulศ›i Tonitza“, spune Bogdan Constantinescu. Aceste procese de autentificare ศ™i datare a unor obiecte de artฤƒ sau obiecte de patrimoniu este  costisitoare:

„Norocul nostru a fost cฤƒ Autoritatea Naศ›ionalฤƒ pentru Cercetare ศ˜tiinศ›ificฤƒ ne-a finanศ›at, timp de zece ani, programe de cercetare prin care am putut sฤƒ ne acoperim cheltuielile. Supฤƒrฤƒtor este cฤƒ Ministerul Culturii nu s-a arฤƒtat deloc de interesat de munca noastrฤƒ“, explicฤƒ profesorul.   

Disciplinarea datฤƒrii obiectelor

Aceศ™ti oameni de ศ™tiinศ›ฤƒ care acศ›ioneazฤƒ pentru recuperarea obiectelor antice de patrimoniu se folosesc de ศ™tiinศ›a numitฤƒ arheometrie, care a apฤƒrut la sfârศ™itul secolului al XIX-lea. „Arheometria poate fi definitฤƒ ca aplicarea metodelor moderne fizice, chimice, ale biologiei la studiul ศ™i conservarea pa-trimoniului cultural material. Facem analize prin care determinฤƒm care este compoziศ›ia unui obiect antic, cât aur se aflฤƒ într-un obiect, spre exemplu, ศ™i din ce regiune provine el. De asemenea, putem afla compoziศ›ia unui
element-urmฤƒ prezent într-un aliaj într-o  proporศ›ie de unu la milion. Putem data icoane sau tablouri pe baza analizei pigmenศ›ilor“, explicฤƒ pentru RL profesorul Livius Trache, directorul ศ™tiinศ›ific al Institutului Naลฃional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizicฤƒ ลŸi Inginerie Nuclearฤƒ Horia Hulubei (IFIN-HH).

 Arheometria are aplicaศ›ii practice: „Putem data un obiect dupฤƒ tehnica folositฤƒ în fabricarea lui. Se poate spune dacฤƒ metalurgia care a fost implicatฤƒ în turnarea unor obiecte este una avansatฤƒ, de secol XX, evidenศ›iind temperaturile ridicate la care a fost fabricatฤƒ. Sau este vorba de o tehnicฤƒ de fabricare mai timpurie, realizatฤƒ prin bฤƒtaie la temperaturฤƒ redusฤƒ“, explicฤƒ profesorul Livius Trache. La Institutul de Fizicฤƒ Nuclearฤƒ existฤƒ instalaศ›iile, personalul ศ™i competenศ›a pentru datarea ศ™i autentificarea obiectelor vechi, dar acest proces trebuie fฤƒcut împreunฤƒ cu arheologi, istorici ศ™i muzeografi. La finalul lunii trecute, la Sinaia a fost organizat – de Institutul Naศ›ional pentru Fizicฤƒ Nuclearฤƒ ศ™i Universitatea Bucureศ™ti – Simpozionul Balcanic de Arheometrie. Simpozionul a dorit sฤƒ sugereze Ministerului Educaศ›iei instituirea unui program de studii privind conservarea patrimoniului cultural al României.

Arheometria ar trebui sฤƒ se încadreze în domeniul de interes strategic aศ™a cum de zeci de ani se întâmplฤƒ în marile centre cultural-ศ™tiinศ›ifice ale lumii.

 

Cele mai citite

Primฤƒria Capitalei a luat o amendฤƒ de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primฤƒria Capitalei a fost amendatฤƒ de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea mฤƒsurilor de reducere a concentraศ›iilor de poluanศ›i atmosferici stabilite...

UTA renunศ›ฤƒ la Ezekiel Imoh dupฤƒ doar ศ™ase luni!

Atacantul nigerian Ezekiel Imoh pฤƒrฤƒseศ™te UTA Arad dupฤƒ o perioadฤƒ scurtฤƒ de doar ศ™ase luni รฎn care a evoluat pentru echipa antrenatฤƒ de Mircea...

Predicศ›iile supercomputerului pentru preliminariile CM 2026! Romรขnia รฎn urna a doua valoricฤƒ?

Participarea echipei naศ›ionale a Romรขniei la Cupa Mondialฤƒ din 2026 reprezintฤƒ principalul obiectiv al selecศ›ionerului Mircea Lucescu, care mizeazฤƒ pe o tragere la sorศ›i...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ