6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn Executiv milostiv selectiv

Un Executiv milostiv selectiv

Guvernul Tariceanu a incheiat un pact de incluziune sociala cu Bisericile Greco-Catolica si Romano-Catolica. Colaborarea Executiv-Biserica are si un cost: peste un milion de euro. Pe de alta parte, celelalte culte din Romania, cu exceptia celui ortodox, nu vor beneficia de acelasi tratament deoarece nu sunt considerate "reprezentative".

Reprezentantii Guvernului si cei ai Conferintei Episcopilor din Romania (CER) vor colabora la nivel central si local pentru derularea unor programe de integrare sociala a persoanelor defavorizate. Nu se stie deocamdata cat vor costa aceste programe, dar, pentru a-i multumi si pe catolici, Guvernul va sprijini financiar, pentru inceput, doua proiecte derulate de acestia.
Daca in luna octombrie Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a primit de la Guvern o donatie de aproape 10 milioane de euro pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, Biserica Greco-Catolica va primi pentru ridicarea Catedralei de la Reghin peste 850.000 de euro. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, ne-a spus ca "prima transa de bani va fi trimisa pana la sfarsitul acestui an". De o suma mai mica, dar deloc de neglijat, va beneficia Biserica Romano-Catolica. Orga de la Catedrala Sfantul Iosif din Capitala va fi supusa unei operatiuni de refacere in valoare de 300.000 de euro, bani pe care Iorgulescu ii considera "cam multi", dar precizeaza ca exista bunavointa si va acorda tot sprijinul: "Speram sa putem ajuta, chiar daca ni s-au cerut sume destul de mari".

Protocolul de incluziune sociala semnat ieri cu Bisericile Greco-Catolica si Romano-Catolica se bazeaza pe textul documentului care a fost parafat cu BOR acum o luna, singurele diferente regasindu-se in numele bisericilor, dupa cum remarca Cristian Teglas, secretarul Comisiei Sinodale din Biserica Greco-Catolica. Mai mult, in actul semnat ieri s-a strecurat o greseala din cel semnat cu BOR. Mai precis, Guvernul se obliga, prin cele doua documente, "sa solicite puncte de vedere si sa implice reprezentantii celeilalte parti semnatare in procesul de consultare privind proiectele de acte normative", lasand a se intelege ca cele trei Biserici isi vor putea da cu parerea, de exemplu, despre siguranta nationala. "Scaparea" este taxata aspru de fostul ministru al Culturii, Razvan Theodorescu: "Nu au invatat nimic. Sunt niste caraghiosi".
Pe de alta parte, actualul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, gaseste ca "este evident ca protocolul a fost incheiat pe doua paliere: asistenta sociala si legislatia aferenta".

Intrebat daca Guvernul are in vedere extinderea colaborarii in domeniul incluziunii sociale si cu celelalte 12 culte religioase recunoscute oficial in Romania, ministrul Iorgulescu a precizat ca "parteneriatul se adreseaza cultelor reprezentative. Acum am vrut sa dam semnalul ca nu suntem concentrati pe BOR". Razvan Theodorescu socoteste ca raspunsul dat de actualul ministru al Culturii "nu este pentru o tara europeana. Putea fi un raspuns in Romania interbelica sau in comunism". "E o politica foarte inechitabila, vor avea probleme cu celelalte culte, care isi vor cere si ele drepturile."

» Risipa

Dorinta Executivului de a se inscrie pe lista ctitorilor de biserici nu este vazuta cu ochi buni de senatorul PSD Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii si Cultelor: "Daca arunca bani cu nemiluita, inseamna ca au foarte multi.
Nu le va aduce mai multe voturi, deoarece electoratul catolic si greco-catolic isi are bine indreptate preferintele".

Cele mai citite

Xi Jinping: China este „gata să lucreze” cu Trump

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, o ultimă întrevedere înainte ca administrația Trump să preia conducerea Liderul chinez Xi Jinping a...

Piața de leasing din România, potențial uriaș de creștere

Sectorul financiar din România se confruntă în continuare cu probleme, precum cea mai scăzută rată de intermediere financiară din Europa Piața de leasing din România...

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...
Ultima oră
Pe aceeași temă