17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialUn ex-agent STASI, lobbyst pentru Nord Stream

Un ex-agent STASI, lobbyst pentru Nord Stream

» Concernul ruso-germano-olandez care construieste conducta de gaz Nord Stream pe sub Marea Baltica isi promoveaza in aceste zile proiectul in capitala SUA. Incursiunea de lobby este condusa de directorul executiv Matthias Warnig, alias "Arthur", fost agent decorat al STASI, agentia de spionaj est-german.

Desi magistrala prin care Rusia incearca sa asigure o legatura energetica directa cu Germania se afla inca in faza aprobarilor de mediu din partea statelor riverane Marii Baltice, constructorii gazoductului au demarat o actiune internationala de lobby in favoarea proiectului, care, pe langa campania directionata pe Europa, vizeaza de cateva luni inclusiv Statele Unite ale Americii.
Potrivit "Eurasia Daily Monitor", revista publicata de fundatia americana conservatoare Jamestown, Klaus Scharioth, ambasadorul Germaniei la Washington, a organizat luni o receptie oficiala in onoarea lui Matthias Warnig, directorul executiv al concernului Nord Stream, aflat pentru a doua oara in cateva luni in capitala SUA pentru a promova si castiga sustinerea SUA pentru construirea gazoductului.

Gazprom, care detine 51% din concernul Nord Stream, companiile germane Wintershall AG (20%) si E.ON (20%) si olandezii de la Gasunie au considerat oportun sa-l trimita pe Warnig in misiunea de la Washington, in ciuda trecutului de agent STASI al acestuia.
Potrivit presei germane, Warnig a fost unul dintre cei mai decorati spioni din domeniul industrial al regimului comunist din Germania de Est, actionand sub numele de cod "Arthur". Dupa caderea comunismului, relatia sa cu fostul rezident KGB din Dresda Vladimir Putin i-a facilitat numirea ca director al filialei de la Moscova a Dresdner Bank. Institutia financiara este un partener de incredere al monopolurilor energetice de stat Gazprom si Rosneft.

» Gazprom ridica tonul
Monopolul gazului rus, Gazprom, principalul actionar al consortiului Nord Stream, s-a aratat iritat de efectele apropierii alegerilor din Germania, care, in conditiile marii aliante dintre social-democrati si conservatori, incep sa se faca simtite in relatiile comerciale si politice externe. In pofida asocierii cu cele doua mari companii energetice germane, vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat saptamana trecuta ca, "daca Europa nu ne vrea gazul, vom gasi mijloace pentru a-l vinde in alta parte". Iritarea sefului Gazprom a venit la scurt timp dupa ce Comandamentul Armatei Germane a solicitat oficial mutarea viitoarei conducte de gaz, motivand ca traseul planificat in prezent traverseaza o zona de exercitii ale marinei militare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă