Rudy Giuliani a fost simbolul viu în timpul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, un erou al unei naţiuni traumatizate şi aflate în căutarea unui lider. Aflându-se chiar lângă locul tragediei, cel care era atunci primarul New York-ului a făcut apel la calm, spunând că oraşul va supravieţui.
„A fost cea mai groaznică experienţă din viaţa mea. Cea mai devastatoare experienţă pentru oraşul pentru care eram responsabil”, a declarat Giuliani într-un interviu pentru Associated Press.
După zece ani, cel care a primit denumirea de „primarul Americii” şi-a transferat experienţa în construirea unei cariere de consultant pe probleme de securitate. Însă a suferit un eşec la alegerile prezidenţiale din 2008, când capitalul său de simpatie nu s-a transformat într-o strategie coerentă pentru a fi nominalizat de către republicani. Acum este deranjat de afirmaţiile conform cărora a profitat de pe urma faimei câştigate la 11 septembrie 2001.
Giuliani declară că ia în considerare posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2012, dar îi este greu să-şi redobândească popularitatea pe care a câştigat-o în cea mai neagră zi din istoria Americii.
Un om care cade din cer este cea mai vie amintire a sa.
Giuliani a ajuns la World Trade Center cu 11 minute înainte ca cel de-al doilea avion să se izbească în turnul sudic. Fusese numit comandant al operaţiunilor de salvare şi se afla la baza turnului nordic, în momentul în care poliţia l-a avertizat că din cer cad tot felul de obiecte. Când şi-a ridicat privirea, a văzut un om la etajul 101 care s-a aruncat în gol de frica flăcărilor din spatele său.
Nu a avut timp să se gândească prea mult la ceea ce văzuse. A continuat să dirijeze eforturile de salvare, a vizitat spitalele şi a încercat să împiedice, pe cât posibil, instalarea haosului.
„Ne confruntaserăm până atunci cu tot felul de situaţii: prăbuşirea unor avioane, incendii, luări de ostatici şi tot felul de alte ameninţări teroriste. Dar aşa ceva nu mai văzusem niciodată. Cu siguranţă a existat un moment în care mi-am spus că nu vom reuşi să facem faţă”.
La amiază a vorbit în faţa camerelor despre dimensiunile tragediei. „Mi se rupe inima pentru toate victimele nevinovate ale acestui oribil atac terorist”, a spus. „Ne străduim acum să salvăm cât mai multe vieţi”. Întrebat despre numărul morţilor, a declarat că acesta „este mai mare decât vom putea suporta vreodată”.
Giuliani a devenit purtătorul de cuvânt al tragediei. Prezenţa sa a eclipsat-o cu mult pe cea a preşedintelui George W. Bush, care a zburat din Florida la puţin timp după atac şi a fost ţinut la bordul unui avion pentru tot timpul zilei.
Cariera politică a lui Rudy Giuliani
Giuliani a intrat în cursa prezidenţială din 2008 şi părea a fi unul dintre favoriţi. Iniţial, sondajele îl arătau ca fiind în fruntea preferinţelor majorităţii republicanilor. Însă a făcut câteva greşeli majore în timpul campaniei electorale, în care a cheltuit 59 milioane de dolari fără să reuşească să obţină delegarea pentru a putea candida la preşedinţie.
Acum spune că a învăţat din greşeli şi doreşte să candideze din nou în 2012, în ciuda spectaculoasei înfrângeri de acum trei ani. Însă, nu va lua decizia finală decât după aniversarea a 10 ani de la atacurile teroriste care au zguduit America şi întreaga lume, chiar dacă rivalii săi şi-au început deja campania electorală.
„Voi sta de vorbă cu soţia mea”, a declarat. „Mă voi trezi într-o dimineaţă şi voi lua o decizie. O parte din ea se va datora performanţelor celorlalţi contracandidaţii şi încrederii pe care o am că vreunul va reuşi să-l învingă pe Obama. Încă nu sunt sigur de asta”.
După ce a fost întrebat dacă se gândeşte să candideze din nou pentru postul de primar al New Yorkului, Giuliani a început să râdă şi a refuzat. „Nu mă întorc niciodată din drum, ci merg înainte. Toate ideile mele, toate gândurile şi toate experienţele mele aparţin unei anumite perioade de timp. New York-ul are nevoie de altceva acum”.