14.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialUn dosar incomod pentru cei care au fost la putere

Un dosar incomod pentru cei care au fost la putere

Cele mai importante dosare din istoria post-decembrista, dosarele mineriadei si ale revolutiei, sunt instrumentate in prezent de procurorii militari de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. De coordonarea si conducerea acestor anchete se ocupa, in prezent, generalul-magistrat Dan Voinea, seful Sectiei Parchetelor Militare.

Multi martori si noi invinuiti

– Care este stadiul derularii anchetei in Dosarul „Mineriada” si cand se estimeaza finalizarea acesteia?
– Este un dosar destul de complicat si complex. Necazul este ca nu am fost sprijiniti nici macar de cei care sunt direct interesati – victimele – si care au asteptat sa primeasca citatii, iar institutiile implicate in evenimente ne-au pus la dispozitie, cu mare dificultate, cu intarzieri, materialele solicitate.
Noi am apreciat ca in trei luni de acum incolo ne-am apropia de finalizarea cercetarii in aceste dosare. Dupa care urmeaza aspectele procedurale legate de trimiterea dosarului in instanta, prezentarea materialelor celor gasiti invinuiti, admiterea probelor si alte activitati care se impun.
– Pentru manifestanti s-au deschis procese imediat dupa evenimente; in cazul celor care au ordonat si coordonat represiunea ancheta a trenat. Cate persoane sunt invinuite in prezent?
– Sunt peste 20 de persoane invinuite pana in prezent. Numarul exact al invinuitilor il vom sti la terminarea cercetarilor. Au fost persoane cercetate ca invinuite, dar care acum am constatat ca sunt foarte bune ca martori, neavand contributie in sensul legii penale la ceea ce s-a intamplat atunci. In schimb, au aparut si figuri noi pe care a trebuit sa le punem sub invinuire. Nu se vor face publice numele acestora pana cand nu se vor finaliza toate verificarile.

Mineriada si Berevoiestiul

– Au trecut mai bine de 16 ani de la mineriada. De ce ancheta dureaza de atatia ani?
– Dosarul acesta a durat foarte mult pentru ca are multa incarcatura politica. A fost un dosar destul de incomod pentru cei care erau atunci la putere si care au organizat la acea vreme represiunea. Sa nu uitam ca au fost implicate toate institutiile importante ale statului, serviciile de informatii, Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, Guvernul, Presedintia.
Trebuie sa mai fie cunoscute unele aspecte importante. In timp, la aceasta cauza s-au adaugat si altele care au legatura cu ea. De exemplu, cazul Berevoiesti. Aici as aminti in mod special initiativa dlui Petre Mihai Bacanu de la „Romania libera”, care a cerut in mod insistent lamurirea a ceea ce s-a intamplat la Berevoiesti. In documentele aruncate la Berevoiesti au fost gasite unele acte care au legatura cu evenimentele din 13-15 iunie 1990, documente luate de pe la sediile partidelor in care atunci s-a intrat nejustificat.
– Cei doi ofiteri de informatii care au participat la devalizarea casei dlui Ion Ratiu si au fost trimisi in judecata au ispasit vreo pedeapsa?
– Nu cunosc amanunte despre executarea pedepsei in cazul celor doi trimisi in judecata, dar pentru noi dosarul respectiv este interesant deoarece rezulta implicarea unor ofiteri ai serviciilor de informatii in acele evenimente. De aceea noi trebuie sa cercetam ce s-a intamplat in unele institutii.

Presa a oferit multe informatii

– Mai sunt cazuri ale altor persoane trimise in judecata?
– Noi i-am mai trimis in judecata (in anul 2000, n.n.) pe generalul Mihai Chitac (fost ministru de Interne), pe generalul Gheorghe Andrita (raspundea de sistemul de aparare de la Ministerul de Interne si era adjunctul lui Chitac) si mai erau cred si altii, printre care un ofiter de armata. Dupa cativa ani de judecata, acest dosar a fost restituit pentru completare cercetarilor.
– Cum apreciati demersurile asociatiilor civice si ale presei in legatura cu aceste cazuri?
– Consider ca implicarea presei e necesara pentru informarea corecta a ceea ce s-a intamplat… dar si pentru ce facem noi in dosar. Se pot spune doar anumite lucruri. Exista o prevedere a legii care ne interzice sa comentam public aspecte legate de ancheta, de cercetare, pana nu definitivam aceste activitati de urmarire penala. Desigur, presa ne-a oferit multe informatii, ne-a ajutat cu multe fotografii, cu articole scrise in acea vreme, ne-a oferit unele informatii despre participanti etc. Nu trebuie sa uitam insa ca Piata Universitatii a fost o creatie chiar a societatii civile, deci e legitima implicarea societatii civile, consultarea cu organizatiile civice. In perioada respectiva foarte multe sedii ale asociatiilor neguvernamentale au fost atacate de trupele de mineri. Asociatiile, membrii unor organizatii sunt in dosarul nostru ca parti vatamate, mai mult de atat, s-au constituit si parti civile, revendica despagubiri, fac parte din obiectul dosarului nostru.

Documentele de la SRI

– Care este stadiul predarii documentelor catre Parchet de institutiile care au fost implicate in mineriada?
– Se fac demersuri in acest sens de mai bine de un an de zile. De la unele institutii s-au primit, cu altele inca discutam. Am primit unele documente de la Guvern, Presedintie, Ministerul de Interne (UM 0215), de la Ministerul Apararii Nationale (unde echipele noastre de procurori se deplaseaza periodic si extrag copii dupa actele necesare). Am discutat si cu cei de la Serviciul Roman de Informatii si directorul acestei institutii ne-a asigurat ca va da curs solicitarii noastre. Acelasi lucru s-a intamplat si la comisia parlamentara…
– Unele actiuni de atunci ale unor ofiteri sau activitatile unor institutii ale statului de la acea vreme pot fi catalogate ca politie politica?
– S-ar putea spune foarte multe, dar avand in vedere prevederile legii care ne interzice sa dam amanunte cu privire la ancheta in curs, ma opresc aici. Nu pot sa trag unele concluzii pana nu se finalizeaza cercetarile!

Cele mai citite

Studiu: Tinerii români cheltuiesc 28% din venituri pe mâncare

Peste 80% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, cred că aspirațiile lor financiare sunt realizabile Cook Communication a anunțat publicarea...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. MApN a ridicat patru aeronave

Structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, a anunțat ISU...
Ultima oră
Pe aceeași temă