3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialUn detinut a castigat contra Romaniei la CEDO

Un detinut a castigat contra Romaniei la CEDO

Statul roman este obligat printr-o decizie definitiva a CEDO sa plateasca 7.000 de euro unui detinut din Penitenciarul Braila care s-a plans ca a fost torturat prin metoda "rotisor" de trei politisti in timpul anchetei de acum 11 ani, premergatoare condamnarii sale. Cei trei politisti – acum pensionari – au scapat de o eventuala raspundere penala pentru ca fapta lor, "cercetare abuziva", s-a prescris, spune directorul APADOR-CH.

 

Detinutul Ioan Lupascu, aflat in Penitenciarul Braila, a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) procesul impotriva statului roman pentru bataile pe care le-a primit de la trei politisti in urma cu 11 ani, in timpul anchetei care a dus la condamnarea sa. Lupascu are 49 de ani, este recidivist si a fost condamnat in noiembrie 1997 la 19 ani de inchisoare pentru ca, in septembrie 1997, a talharit si batut o vanzatoare de peste, Ustinia Cuzmin, pe care a banuit-o ca l-a inselat la cantar. Din cauza leziunilor pe care i le-a provocat, femeia a murit in martie 1998, insa apucase sa faca plangere, iar Lupascu a fost arestat pe 11 noiembrie, se arata in decizia CEDO.

Drumul dosarului catre Strasbourg
Cei trei politisti care s-au ocupat de anchetarea lui Ion Lupascu l-au supus unor chinuri pentru a-l convinge sa-si recunoasca fapta. A doua zi, pe 12 noiembrie 1997, braileanul si-a scos certificat medico-legal, apoi a sesizat Parchetul Militar Ploiesti, acuzandu-i pe cei trei de abuz: "Mi s-a luat o prima declaratie fara a fi asistat si, vazand ca nu recunosc fapta pentru care eram invinuit, m-au legat cu catusele de maini, dupa care toti trei, impreuna si pe rand, m-au lovit cu pumnii si cu picioarele in toate zonele corpului, m-au strans de gat si m-au calcat cu picioarele pe piept".

In octombrie 2001, procurorii militari i-au scos nevinovati pe politisti, motivand ca leziunile au fost provocate de rezistenta opusa de Lupascu atunci cand oamenii legii au incercat sa-l imobilizeze. Decizia nu i-a fost comunicata acestuia, el afland-o abia in aprilie 2005, cand a formulat o cerere. Dar era deja prea tarziu pentru a mai putea ataca decizia, asa ca a facut plangere la CEDO, in baza Articolului 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului, care interzice tortura.

Saptamana trecuta, Curtea a decis despagubirea reclamantului pentru aplicarea de tratamente inumane si degradante. Cei trei politisti au iesit intre timp la pensie, ne-a spus subinspectorul Jenel Sogor, de la Politia Braila. Ei nu mai pot fi cercetati deoarece fapta lor a fost prescrisa, ne-a explicat directorul executiv al APADOR-CH Romania, Diana Hatneanu: "Ei au fost investigati pentru «cercetare abuziva», care se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani  – varianta agravanta, care implica violente –, iar raspunderea penala se prescrie in 5 ani, or, in acest caz, au trecut 12".

» Pus la "rotisor"
Conform deciziei CEDO, ofiterii care au anchetat cazul "Lupascu" l-au maltratat in mod constant pentru a-l face sa marturiseasca faptele comise. Certificatul medico-legal al detinutului atesta prezenta unei echimoze de 2,5 cm la nivelul mandibulei si escoriatii la nivelul toracelui, capului si membrelor. Medicii au estimat ca pentru vindecarea leziunilor este nevoie de doua – trei zile de ingrijiri medicale. Lupascu a sustinut ca in timpul anchetei politistii l-au maltratat prin procedeul numit "rotisor": l-au legat cu catuse de maini si de picioare, l-au atarnat cu capul in jos de o bara suspendata si toata ziua l-au tinut asa si l-au lovit.

» Alte cazuri, dintre care doua tot la Braila
Romania a mai fost condamnata la CEDO pentru alte 15 cazuri asemanatoare, dintre care sapte au multe similitudini cu cazul "Lupascu". Alte sase cazuri ajunse la Strasbourg s-au incheiat cu intelegeri amiabile intre reclamant si statul roman. Cazul lui Lupascu este al treilea in care un detinut din Braila primeste despagubiri dupa un proces la CEDO. In 2006, Virgil Leoaca a obtinut daune de 143 de euro pentru fiecare zi de inchisoare facuta in plus, in total 729 de zile. In iunie 2007, un brailean condamnat pe viata pentru un omor pe care sustine ca nu l-a comis a primit daune de 17.000 de euro, dupa ce a facut plangere la Strasbourg.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...
Ultima oră
Pe aceeași temă