11.9 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialUn dentist clujean a speriat Marea Britanie

Un dentist clujean a speriat Marea Britanie

Un dentist clujean, absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu", promotia anului 1999, a provocat un scandal de proportii in Marea Britanie, unde profesa de mai multe luni. Alexandru Varga a fost recent sanctionat cu suspendarea timp de 12 luni din registrul public, care le da dreptul stomatologilor sa profeseze pe teritoriul Marii Britanii, dupa ce a fost gasit vinovat de maltratarea unor pacienti.

Potrivit unei gazete locale din Marea Britanie, The Basingtoke Gazette, Alexandru Varga a profesat ca dentist in localitatea Tadley, din Hampshire, intr-un centru de practica de pe strada Franklin Avenue. In doar doua luni, Alexandru Varga a maltratat sase pacienti, sustine gazeta britanica, care citeaza mai multi reprezentanti ai corpului profesional al stomatologilor din Marea Britanie. Printre altele, stomatologii britanici au declarat ca dentistul Alexandru Varga le-a scos pacientilor dintii, fara sa ii intrebe daca doresc acest lucru sau fara sa le spuna daca exista sau nu variante alternative de tratament, ori a efectuat diferite interventii fara anestezie, inclusiv asupra copiilor, pe care i-a expus, astfel, unor suferinte care ar fi putut sa fie evitate, in conceptia dentistilor englezi.

 

Doctorul David Bradly, cel care reprezinta corpul profesional al stomatologilor din Anglia, Consiliul General al Dentistilor, cu sediul in Londra, a declarat ca, in urma unor sesizari depuse de pacienti, organismul profesional al stomatologilor a inceput o ancheta, in urma careia comisia de investigatie a constatat ca Alexandru Varga a uitat sa le faca anestezii unor pacienti si, de asemenea, nu a cerut radiografii ale dintilor cu probleme de la cei care i-au cerut ajutorul. Presedintele comisiei, care l-a audiat pe Alexandru Varga, Martyn Green, a declarat ca incalcarile regulilor medicale comise de dentistul roman au fost "numeroase si repetate". Insa dentistul Alexandru Varga nu s-a prezentat la audierile comisiei, care au durat trei zile, si nici nu a precizat in scris daca se considera vinovat sau nu. Verdictul comisiei stomatologilor britanici a fost confirmat de un tribunal, potrivit publicatiei The Basingtoke Gazette.

Suspendarea dispusa de un tribunal din Marea Britanie nu il va afecta insa pe Alexandru Varga, care s-a intors in Romania. El a parasit centrul stomatologic din Tadley inca de anul trecut, iar sentinta nu este aplicabila in Romania, astfel ca, daca doreste, el poate profesa la Cluj sau oriunde altundeva pe teritoriul Uniunii Europene.
Cazul dentistului roman din Marea Britanie a starnit surprindere la Cluj. Stomatologul Codruta Istrate, unul dintre cei mai experimentati medici clujeni, crede ca la mijloc ar putea sa fie o problema de mentalitate. "Exista diferite conceptii ale scolilor stomatologice. De pilda, exista cazuri in care medicii chiar nu pot face anestezie. In plus, exista medici care prefera sa nu foloseasca anestezice, ci acupunctura pentru a intrerupe temporar fluxul nervos catre dintele cu probleme. Nu cred ca poate sa fie vorba de incompetenta, mai ales ca, la Cluj, invatamantul medical are o traditie indelungata. Practic, romanii au fost cei care au pus bazele invatamantului superior de profil. Prima facultate de stomatologie din Europa a fost infiintata chiar la Cluj, in anul 1919, de catre profesorul Gheorghe Bilascu", a spus medicul Codruta Istrate.

Cele mai citite

Casele de marcat fără QR scapă temporar de sancțiuni: Guvernul oferă un răgaz

Sancțiunile pentru bonurile fără QR au fost amânate prin Ordonanță de Urgență Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență care modifică articolul 2 din...

Adrian Cioroianu, inculpat într-un dosar penal deschis pentru divulgarea de informații confidențiale

Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, a fost anunțat de procurori că este inculpat în dosarul deschis pentru divulgarea de informații confidențiale, potrivit jurnalistei Emilia...

Jurnalist agresat de un șofer beat la volan, care a intrat cu mașina într-un troleibuz

Un șofer aflat în stare de ebrietate a intrat, miercuri seara, cu mașina într-un troleibuz pe o stradă din municipiul Târgu Jiu. Mai mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă