22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUn concert sub semnul excelentei

Un concert sub semnul excelentei

Oaspetele Filarmonicii din aceas­ta saptamana este un muzician binecunoscut publicului roman – dirijorul Amaury du Closel. A studiat compozitia cu Max Deutsch si dirijatul de orchestra cu Alexandre Myrat la Conservatorul Regal din Mons si la Viena cu Karl Osterreicher si Sir Charles Mackerras. A detinut functia de director muzical la Camerata de Versailles si la Opera de Chambre de Paris. In Romania, dirijorul este oaspete frecvent al filarmoni­cilor din Iasi, Cluj, Bacau, Craiova. La Bucuresti conduce adesea Orchestra Radio – unde a prezentat in prima auditie lucrarile "Jocuri", de Debussy si "Simfonia", de Dukas – si Orchestra Operei Nationale. Paralel cu activitatea concer­tistica desfasoara activitate de compozitor.  Printre cele peste 40 de lucrari ale sale se numara si piese pentru orchestra, muzica de camera si muzica de film. A semnat coloana sonora a filmelor "La dixiéme symphonie" si "Michael Strogoff". Radio France a inregistrat de curand lucrarea sa vocala "Six poèmes", de Paul Celan. Din 2000 este directorul muzical al companiei lirice Opera Nomade. A inregistrat mai mult de 15 CD-uri cu muzica de Haydn, Ma­hler, Mozart, Rossini, Weber, iar pentru televiziune a realizat inregistrari cu Concertul pentru vioara, de Beethoven, Simfonia de camera, de Franz Schreker, "Les nuits d’été", de Berlioz, Simfonia nr. 39, de Mozart.  
Din 2006 dirijorul detine functia de director artistic la Academie Lyrique de la Vendome. Este Cavaler al Artelor si Literelor din 1991 si detine medalia de aur conferita de guvernul austriac in 2006.
 
ORCHESTRA SIMFONICA A FILARMONICII "GEORGE ENESCU"
Dirijor: Amaury du Closel. Solist: Marin Cazacu. In program: Basacopol – Concertul pentru violoncel si orchestra; Saint-Saëns – Concertul pentru violoncel si orchestra; Ceaikovski – Simfonia nr. 3.
ATENEUL ROMÂN – Sala Mare (Str. Franklin nr. 1, tel. 021.315.68.75), joi, 25 februarie, vineri, 26 februarie, ora 19.00. Pret bilet: 16 – 40 lei.

ORCHESTRA NATIONALA RADIO
Dirijori: Jin Wang.
Solisti: Alexandru Tomescu – vioara, Alexandru Anastasiu, Lucian Maxim – percutie, Adrian Naidin – voce, violoncel. In program: Bach, Vivaldi, Haendel, Porumbescu, Dinicu, Maxim, Anastasiu, Naidin, Bernstein.
SALA RADIO (Str. General Berthelot nr. 60-64, tel. 021.312.30.08), vineri, 26 februarie, ora 19.00. Pret bilet: 10 – 20 lei.

ORCHESTRA UNMB
Dirijor: Horia Andreescu.
Solisti: Viniciu Moroianu, Matei Varga. In program: Concertele pentru pian si orchestra de F. Chopin.
ATENEUL ROMÂN – Sala Mare (Str. Franklin nr. 1, tel. 021.315.68.75), duminica, 28 februarie, ora 19.00. Pret bilet: 16 – 40 lei.

WARGADRUM
Solisti: Vincent – clarinet, Juan – chitara, Ariane.
GREEN HOURS 22 jazz-cafe (Calea Victoriei nr. 120, tel. 0788.452.485), duminica, 28 februarie, ora 21.00. Pret bilet: 20 lei.  

LA BOHEME
Dirijor: Vlad Conta.
Solisti: Lucian Corchis, Mihaela Stanciu, Irina Iordachescu, Ionut Pascu, Ionut Gavrila, Horia Sandu, Paul Basacopol, Stefan Schuller, Adrian Ionescu, Constantin Negru.
OPERA NATIONALA BUCURESTI (Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 70-72, tel. 021.314.69.80), joi, 25 februarie, ora 18.30. Pret bilet: 7,42 – 63,60 lei.

CONTROVERS/CONTROVERSE
Pictura. Personalitati diferite, estetici complementare, dar picturalitati afine sunt puse intr-un dialog efervescent care opune figurativul abstractului. Pentru ambii expozanti, Friedrich Dickgiesser si Cristina Apavaloaie, pictura constituie o sarbatoare, dar si o interogatie continua a mijloacelor de interpelare a vizibilului.
PALATELE BRÂNCOVENESTI (Str. Valea Parcului nr. 1, Mogosoaia, tel. 021.350.66.19). Expozitia este deschisa pana pe 10 martie.

RETROSPECTIVA VIOREL MARGINEAN
Pictura. Expozitia ne invita la depasirea granitelor perceptiei obisnuite a unei lucrari
de arta. Peisajele lui Marginean, de pana la doi metri inaltime, creeaza adancimi in zidurile galeriei, iar perspectiva folosita de artist sugereaza privitorului unghiul si ritmul in care acestea pot fi parcurse.
GALERIA ARTSOCIETY (Str. Logofat Luca Stroici nr. 18, tel. 021.210.30.16). Expozitia este deschisa pana pe 14 martie, marti-sambata de la 11.00 la 19.00, duminica de la 11.00 la 14.00.

RISING HIGH
Fotografie. Prezentand muncitorii de pe santierele de constructii din Bucurestiul contemporan, Carmen Dobre incearca ca creeze o reprezentare care sa trimita la imaginile propagandistice din perioada comunista. Aceasta serie fotografica face o referire indirecta la conditia sociala precara a muncitorilor din vremurile recente.
GALERIA MORA (Str. Grigore Mora nr. 39, tel. 021.316.55.41).  Expozitia este deschisa pana pe 12 martie.

GALAXIA CULORILOR
Pictura. In expozitie sunt prezentate 52 de lucrari, realizate in tehnica ulei pe panza care vorbesc cu sensibilitate despre flori, ingeri, lacuri, pauni. Despre lucrarile Valeriei Duca se spune ca "probeaza o maturitate neasteptata in alegerea fundamentelor filosofice ale demersului artistic".
MUZEUL COSTUMULUI POPULAR (Palatul Parlamentului, corpurile A3 si F, str. Izvor nr. 2-4, tel. 021.311.49.90). Expozitia este deschisa pana pe 8 martie.

O POVESTE DESPRE LIBERTATE
Fotografie. Istoricul Varga Andrea nareaza prin bogatul material iconografic, literar, filmografic destinul est-european de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Protagonistul acestei expozitii este ima­ginea noastra, bucuria libertatii proprii si colective, pe care dorim sincer s-o pastreze in memorie fiecare spirit eliberat de opresiune.
REPREZENTANTA COMISIEI EUROPENE IN ROMÂNIA (Str. Vasile Lascar nr. 31). Expozitia este deschisa pana in 10 martie, zilnic 10.00 – 18.00.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Cum să-ți îngrijești corect ochelarii de soare

Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate...

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...
Ultima oră
Pe aceeași temă