1.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialUn "Cerb de Aur" batran si cheltuitor

Un „Cerb de Aur” batran si cheltuitor

» Cerbul de Aur a inceput ieri la Brasov, dupa trei ani de pauza, in cadrul unei editii aniversare marcand 40 de ani de la debutul festivalului.

» Bugetul din acest an este unul generos, de aproape 1.500.000 euro alocati de Guvern via televiziunea publica.

» Totusi, in program nu se vede nici nota festiva intentionata de organizatori, nici banii alocati, programul fiind printre cele mai slabe din istoria postrevolutionara a festivalului.

Consiliul de administratie al Televiziunii Publice a alocat pentru cea de 16-a editie a Festivalului International Cerbul de Aur un buget de 1.138.000 euro. Banii urmeaza sa fie decontati din suma de aproximativ 1,5 milioane euro reprezentand suplimentarea bugetului acestui eveniment, aprobata de catre Guvern. Banii au fost alocati din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2008. Sumele neutilizate se vor vor restitui la acest fond pana pe 31 octombrie 2008. Potrivit directorului festivalului, Titi Dinca, aproape 40% din aceasta suma se va duce pe onorariile artistilor invitati. "Bugetul nostru pentru aceasta editie este la nivelul anilor trecuti, poate chiar mai scazut…

De asemenea, premiile vor fi de 10.000 euro pentru locul I, 7.000 euro pentru locul II si 5.000 euro pentru locul III", a declarat Titi Dinca, directorul festivalului, citat de Mediafax. B’estFest, cel mai important festival muzical de la noi si, probabil, singurul de amploare central-europeana, are un raport invers in ce tine de artisti/productie: "In cazul B’estFest, raportul este 60% artisti/ 40% productie", spune Guido Janssens, managing partner Emag!c Entertainment.
 
Emag!c: "Din toate trupele aduse de noi in Romania, doar trei ne-au costat mai mult de 500.000-600.000 euro".

Prin urmare, aproximativ 500.000 euro se duc pe recitalurile unor trupe necunoscute la noi sau care nu mai sunt pe val. Cel mai greu nume din acest an este Simply Red, o trupa la moda la sfarsitul anilor ’80 si care se pregateste de "divort", acesta fiind unul dintre ultimele lor concerte. Intrebat daca un buget de 500.000-600.000 euro e suficient pentru a aduce trupe actuale din Occident, Guido Janssens, managing partner Emag!c Entertainment, a raspuns: "Da, absolut. Din toate trupele aduse de noi in Romania in ultimii ani –Depeche Mode, Shakira, Duran Duran, Joe Cocker, Pink, Ricky Martin (acestia trei din urma pentru Cerbul De Aur), Sugababes (pentru premiile MTV), Kylie, Lenny Kravitz, Metallica, Iron Maiden, Nelly Furtado, Judas Priest, Manu Chao, Alanis Morissete etc.) –, doar trei ne-au costat mai mult decat aceasta suma".
Alte vedete straine la Brasov sunt Natalia Rodriguez, prezentata pe site-ul festivalului drept "printesa pop a Spaniei", Los Vivancos (un grup spaniol de flamenco), precum si ucraineanca Ruslana, castigatoarea Eurovisionului in 2004; fan club-ul ei din Romania numara 44 de membri. La Revelionul 2007, Ruslana a sustinut un concert la Bucuresti, iar onorariul de atunci s-a ridicat la 60.000 euro. Guido Janssens de la Emag!c crede ca ar fi logic ca astfel de artisti sa nu ceara multi bani pentru recitalurile lor in cadrul festivalului: "Daca gasesti un artist extraordinar afara, de care nimeni din Romania nu a auzit vreodata, prezentarea unor astfel de artisti ar putea fi o buna oportunitate pentru un organiztor de evenimente publice. In astfel de cazuri, m-as astepta ca un astfel de artist sa nu ceara un onorariu mare, intrucat, in primul rand, pentru el este o sansa deosebita pe care organizatorul i-o ofera". Insa 500.000 euro cheltuiti pe recitaluri nu e chiar un buget mic.


Andrei Partos: "Acum, cand exista bani, brandul festivalului cade.

Andrei Partos, critic muzical, vede in programul de anul acesta un pas inapoi in raport cu editiile din anii trecuti: "In anii ‘90, in acea perioada de austeritate economica, bugetul pentru festival era mult mai mic decat acum si s-a putut. Acum de ce e asa de greu? Pe undeva, nu poti sa nu presupui deficiente de management. Dupa ‘90, la acest festival s-a muncit enorm, ridicand festivalul de la an la an. Acum, cand exista bani, brandul festivalului cade.

Sa aduci cantareti de mana a doua e o solutie cel putin discutabila, acum cand concurenta e mai serioasa: tot timpul apar nume de top care concerteaza in Romania, iar festivalurile importante aduc nume de artilerie grea – ceea ce inseamna ca la ora actuala Brasovul concureaza cu o piata mult mai pretentioasa, iar riscurile de a compromite brandul cresc".

In continuare, Andrei Partos nuanteaza afirmatiile: "Nu pot sa nu observ ca, in aceeasi perioada, in Romania concerteaza doua nume importante ale scenei latino, RBD si Juanes, adusi de Fundatia Phoenix si Cat Music. RBD sunt niste pusti care au starnit o adevarata isterie pe scena pop, iar Juanes e o figura-cult a Americii Latine, un fel de Shakira la masculin. Ceea ce inseamna ca aceste nume macar erau disponibile pe piata in acest moment; stiu chiar ca Juanes a fost ofertat de organizatorii Cerbului, dar artistul i-a refuzat. Ceea ce inseamna ca programul axat pe latino al festivalului, insa sustinut de no name-uri, este concurat de programe similare, dar sustinut de artistii de impact deja mentionati".
Directorul festivalului, Titi Dinca, incearca o explicatie: "1.138.000 este totusi un buget ceva mai mic decat cel din 2005, de exemplu (1.200.000 milioane – n.red). In 2008, in schimb, avem 30 de concurenti (cu zece mai mult – n.red), ceea ce inseamna in fapt aproximativ 130 de participanti la concurs daca tinem cont de faptul ca fiecare concurent este insotit de colegii de trupa. Asta inseamna cheltuieli semnificative care nu mai pot fi redirectionate spre recitaluri".

Ghiveci de jazz si Tezaur Folcloric
Artisti de muzica usoara din diferite generatii sunt invitati sa cante impreuna "hituri" din toate timpurile: Angela Similea, Aura Urziceanu, Luminita Anghel, Mircea Baniciu, Marcel Pavel, Nico. Capul de afis al invitatilor romani este stefan Banica jr. El va sustine un concert la Brasov in cadrul caruia isi va lansa nou videoclip – "Danseaza baba". Suma vehiculata ca onorariu pentru Banica este de 65.000 euro, in conditiile in care el primeste in jur de 10.000 euro pentru un concert. Titi Dinca insa sustine ca "presa a speculat gresit cu 65.000 euro, onorariu pentru stefan Banica. Tot ce pot sa va spun deocamdata e ca avem un contract reciproc avantajos". Suma nu va fi totusi facuta publica, intrucat contractul e confidential. Iar celelalte sume se vor afla abia la sfarsit, cand "alte onorarii, care nu sunt confidentiale, se vor dezvalui la executia publica a festivalului", cum spune directorul festivalului.
Recitalurile celor de la Damian& Brothers si Alexander Balanescu Quartet sunt amestecate in seara de folclor. "Programul recitalurilor insusi e gresit – Mamaia a fost pe muzica si folclor, Callatis tot pe muzica si folclor. Iar Cerbul de Aur are doua seri de folclor, nu una. Ce nevoie mai era de inca un festival pe acelasi program obosit, in conditiile in care a fost precedat de doua pe acelasi tipar? Mai firesc ar fi fost ca festivalul sa se fi incheiat cu extraordinara seara de jazz in care se vor produce Steve Luckather si Damian&Brothers, nume bine prizate nu doar in Romania, ci si in afara. In plus, festivalul se incheie luni, cand lumea pleaca la munca. Ce festival se mai incheie lunea, si nu duminica?", se intreaba Andrei Partos.
"Seara de muzica populara e extraconcurs, fiind gandita ca un apendice al festivalului. Muzica populara e un gen foarte prizat de public. In plus, prin aceasta seara am serbat implinirea a 30 de ani de Tezaur Folcloric", se justifica directorul festivalului.

Prezentarea Cerbului, mostenirea familiei Dandel
Pe langa controversele legate de programul acestei editii, si partea de concurs a starnit discutii: "Ce credibilitate mai poti sa ai cand tu inscrii sase concurenti din Romania, in timp ce celelalte tari au 2-3? Cand retragi si impui alti cantareti? E clar ca ii faci pe concurentii straini sa-si piarda increderea daca nu respecti niste reguli", observa comentatorul muzical Andrei Partos. Asta, desi organizatorii, prin persoana directorului festivalului, afirma: "Este de datoria noastra sa readucem concursul international de interpretare in prim-plan. Sa nu uitam ca, in primul rand, festivalul este un concurs". Controversata a fost si cooptarea lui Elvin Dandel in echipa prezentatorilor; acesta este fiul lui Ricky Dandel, prezentator la cinci dintre editiile trecute ale festivalului.

 

 

» De la hituri romAnesti la folclor
Cerbul de Aur 2008 a debutat ieri cu un recital sustinut de artisti autohtoni care au interpretat cele mai cunoscute piese care s-au auzit la festivalul de la Brasov de-a lungul timpului. Iris si Directia 5 au cantat 20 de piese, impreuna cu Angela Similea, Aura Urziceanu, Luminita Anghel, Mircea Baniciu, Marcel Pavel, Nico.
Recitalul care a incheiat prima seara a festivalului a fost sustinut de grupul spaniol Los Vivancos, format din sapte frati, dansatori de flamenco si instrumentisti.
Seara de azi a Cerbului de Aur aduce pe scena de la Brasov un recital sustinut de Natalia Rodriguez, pe care site-ul festivalului o numeste "Britney Spears a Spaniei". Cel de-al doilea recital va fi sustinut de stefan Banica jr.
Primul recital al serii de 5 septembrie va fi sustinut de prezentatorul festivalului din 1997, Horia Brenciu, si orchestra sa, alcatuita din zece muzicieni. Al doilea recital o va aduce pe scena pe ucraineanca Ruslana, castigatoarea concursului Eurovision 2004.
In seara de 6 septembrie, pe scena de la Brasov vor urca din nou cei de la Iris. Seara se va inchide cu recitalul trupei britanice Simply Red, aflata pentru prima data in Romania.
Concursul international se desfasoara in serile de 3, 4 si 5 septembrie, urmand ca pe data de 6 sa fie decernate premiile. In competitie participa trei artisti romani: Tony Poptamas&Desperado feat. Alexandra Ungureanu, Razvan Krivach si Dragos Chircu, alaturi de 27 de cantareti straini.
Pe 7 si 8 septembrie, TVR va continua festivalul cu doua seri de folclor. Prima seara de folclor ii va aduce pe scena pe Sava Negrean-Brudascu, Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia, Florica Zaha etc. Spectacolul se va incheia cu un recital al ansamblului "Joc" din Chisinau.
Cea de-a doua seara de folclor, 8 septembrie, va aduce publicului melodii vechi si noi, interpretate de tarafuri traditionale si interpreti ca Mariana Ionescu, Ionut Fulea, Adrian Stanca, Matilda Pascal Cojocarita. Seara se va incheia cu doua concerte, unul sustinut de Damian&Brothers si altul de Balanescu Quartet, care au pregatit un repertoriu de piese prelucrate din folclorul lautaresc autentic, dar interpretate intr-un sound nou, cu influente puternice de jazz.

Cele mai citite

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...
Ultima oră
Pe aceeași temă