12.5 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialSummitul G20. China va trebui să înfrunte nemulțumirile Occidentului

Summitul G20. China va trebui să înfrunte nemulțumirile Occidentului

Ţara este gazda summitu­lui G20 din acest an și preșe­dintele Xi Jinping și-a declarat intenţia de a axa discuţiile asupra instalării unei noi arhitecturi economice și financiare, dar suspectează că occidentalii au altă ordine de zi.

Beijingul speră ca la Summitul G20 din 4 și 5 septembrie, care va avea loc în centrul turistic din Hangzhou, să-și consolideze poziţia ca putere mondială în timp ce va primi liderii celor mai mari economii din lume. Autorităţile chineze se tem însă că Occidentul și aliaţii vor încerca să le nege ceea ce China consideră ca fiind locul său de drept pe scena internaţională. Adică negocierile și discuţiile sunt susceptibile să fie eclipsate de argumente legate de conflicte teritoriale, protecţionism și alte subiecte greu digerabile pentru Beijing. Un funcţionar european implicat în probleme comerciale cu China și-a exprimat exasperarea faţă de atitudinea chinezilor asupra protecţionismului.

„Văzut din partea Chinei, pare că americanii încearcă să-i încercuiască, a declarat un trimis occidental de rang înalt descriind discuţiile cu responsabili chinezi care estimează că G20 va fi dominat de tensiunile din Marea Chinei de Sud și de sistemul american anti-rachetă ce va fi amplasat de SUA în Coreea de Sud.

„La ora actuală, China este iritată aproape pe toată lumea“, declara un alt diplomat occidental aflat la Beijing, care se așteaptă ca agenda economică pe care a stabilit-o să fie deturnată de alte probleme. Cum ar fi tensiunile cu Japonia, ţară cu care China a avut conflicte într-o mare parte a ultimului deceniu, legate de trecutul lor de război și de un grup de insule nelocuite, aflate în Marea Chinei de Est. Săptămâna trecută, diplomaţia chineză i-a cerut Japoniei să fie „constructivă“ la G20. Tabloidul chinez Global Times scria că la summit Japonia va încerca să facă probleme.

În mijlocul disensiunilor

În ultimele săptămâni, China a fost iritată de o decizie a Tribunalului Internaţional de Arbitraj de la Haga care i-a respins revendicările „istorice“ din Marea Chinei de Sud, după un proces iniţiat de Manilla. Dar Beijingul a făcut cunoscut că vrea să facă un succes din acest eveniment major al anului și nu dorește ca problemele spinoase să umbrească summitul ce va fi asistat de președintele american, Barack Obama, de premierul nipon Shinzo Abe, și de alţi lideri mondiali. Media de stat relata că G20 este pentru China un prilej pentru a face dovada leadershipului în elaborarea regulilor de guvernanţă mondială.

Xi Jinping vrea altă ordine financiară

Liderul chinez, Xi Jinping, și-a anunţat intenţia de a centra discuţiile summitului asupra instalării unei noi arhitecturi economice și financiare. Importante progrese în această direcţie au fost deja realizate prin intrarea în funcţiune a noii Bănci de Dezvoltare a BRICS, Banca asiatică de investiţii în infrastructură, BAII, care are 60 de state membri fondatori, și a programului chinez „noul Drum al Mătăsii“, toate destinate finanţării economiei reale.

În schimb, sistemul financiar transatlantic este condamnat de chinezi, care consideră că va antrena orice ţară suficient de stupidă să încerce să-l salveze. Un comunicat din 23 august sublinia urgenţa de „reformare“ a sistemului faţă de crize ca „prăbușirea posibilă a zonei euro“.

De notat este coordonarea în jurul summitului între liderii chinezi și ruși. Andrei Kortunov, director general al Consiliului rus pentru Afaceri internaţionale, declara într-un interviu pentru Xinhua (23 august) că „Rusia și China vor lucra împreună în cadrul G20 pentru asigurarea unei noi ordini financiare internaţionale“. Şi, în pofida dificultăţilor, cele două ţări vor trebui să „caute un teren de înţelegere cu Washingtonul și să evite crizele fără a face concesii asupra principiilor“. 

O întâlnire între președintele american și cel turc este programată pentru duminică în China, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări după puciul ratat din 15 iulie din Turcia și a ofensivei Ankarei în Siria contra ISIS și kurzilor sirieni.

Cele mai citite

Raport: Schimbările climatice ar putea afecta economia globală mai grav decât estimările anterioare

Impactul economic al schimbărilor climatice riscă să fie mult mai puternic decât se anticipa, potrivit noilor modele de prognoză care țin cont de cele...

Apple, vizată de o posibilă amendă de miliarde din partea Comisiei Europene pentru restricțiile din App Store

Comisia Europeană se pregătește să impună o amendă semnificativă companiei Apple, acuzată de încălcarea Legii pentru Piețe Digitale, potrivit surselor citate de Bloomberg. Apple ar...

McIlroy speră că victoria lui Trump în alegeri va ajuta la rezolvarea conflictului din golf

Rory McIlroy consideră că, odată cu victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, s-ar putea ajunge la o soluționare a conflictului dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă