Începe în curând numărătoarea inversă pentru intrarea în cursa prezidenţialelor. Avem un PSD hotărât să meargă cu un candidat propriu. Avem patru partide de dreapta care nu reuşesc să închege o construcţie solidă şi să trimită în competiţie un singur candidat, pentru că unul dintre ele, PDL, are vanităţi gonflate, calcule individuale mărunte şi o constantă mai nou poziţionare anti-Băsescu. Şi mai avem un PNL în derivă. Sunt voci care spun că există posibilitatea unei alianţe cu PDL, alături de care să dea un candidat la preşedinţie. Situaţie în care zarurile sunt ca şi aruncate. În favoarea PSD.
De câteva zile, circulă o informaţie – neconfirmată, dar nici dezminţită oficial – că între o aripă a PNL şi vârful PDL se negociază pentru o colaborare care vizează prezidenţialele, unde să se meargă cu un candidat comun. Sorin Frunzăverde, vicepreşedinte al PNL, este dat ca omul care lucrează la această construcţie. E interesant contextul în care este readusă în discuţie ideea. Spun readusă, pentru că, în iulie, acelaşi politician vorbea despre o unificare a dreptei în jurul PNL, care să includă PDL. Propunere pe care democrat-liberalii au refuzat-o atunci, oficial. S-ar putea ca acum să nu fi fost lansată întâmplător în media această informaţie, dacă o raportăm la câteva momente din proximitatea temporală a ultimelor două luni. Să le luăm cronologic.
1. Vizita intempestivă a lui Traian Băsescu în cortul PDL, la Ţebea, la jumătatea lui septembrie – care a succedat invitaţia otrăvită lansată de PSD, la un „dialog constructiv“ –, vizită ce părea făcută nu pentru a-l convinge pe Vasile Blaga ori staff-ul democrat-liberal să nu facă un pas spre o alianţă cu social-democraţii, ci pentru a sădi în PSD un sâmbure de neîncredere. Era previzibil că Victor Ponta nu risca o alianţă guvernamentală cu partidul a cărui conducere a fost surprinsă de presă întâlnindu-se, neoficial şi departe de Bucureşti, cu „duşmanul de clasă“. Întâmplător sau nu, la două zile după aceea, cei doi copreşedinţi ai USL se împăcau. Deşi nimeni nu mai credea că Victor Ponta va trece peste atacurile ironic-virulente venite în cascadă dinspre Crin Antonescu. Altfel spus, vizita de la Ţebea pare să fi fost gândită ca o ţinere în şah a PDL, pentru a evita un şah mat dat întregii drepte, în 2014. Pentru dreapta, fusese o victorie de etapă.
Citeşte continuarea articolului în Revista 22.