» Initiativa europeana de a crea un mecanism unic de supraveghere a sectorului financiar discutata ieri de liderii UE nu a fost adoptata.
» Romania s-a opus acestui mecanism chiar inaintea dezbaterilor de la Bruxelles, iar bancherii autohtoni par sa sustina aceasta pozitie.
» Presedintele Basescu sustine ca un astfel de mecanism ar fi neconstitutional, insa constitutionalistii il contrazic.
Liderii UE si-au propus sa schimbe in urmatoarele luni regulile de supraveghere a pietelor financiare. Declaratia finala a sefilor de stat si de guvern ai UE cere "o intarire a supravegherii sectorului financiar european, in vederea gasirii unui mecanism coordonat de supraveghere la nivel european". In limbaj mai clar, se sugereaza un organism care ar putea controla evolutia pietelor financiare, insa acest mecanism nu a putut fi definit pentru moment. Cu o zi inainte, presedintele Traian Basescu se declarase vehement impotriva unui asemenea mecanism, pretextand ca nu ar respecta Constitutia: "Romania va respinge energic orice incercare de creare a unui sistem de autoritate unica de supraveghere a sistemului bancar national. Nu avem nevoie de un tutore".
Corneliu Livu Popescu, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti spune ca in mod categoric aderarea la un astfel de mecanism nu afecteaza suveranitatea tarii pentru ca, o data cu primirea sa in UE, Romania a acceptat sa delege o parte din suveranitate catre institutile comunitare. Pozitia lui Basescu a fost similara cu a altor presedinti de tari foste comuniste, membre in UE, care au ramas pana acum relativ neatinse de criza tocmai pentru ca nu erau prinse intr-un mecanism financiar simbiotic impreuna cu occidentalii. Totusi, la reuniunea de ieri a Consiliului European, toti cei 27 au decis sa declare in comun ca este nevoie de o astfel de structura. Dupa incheierea summitului, atat presedintele Basescu, cat si premierul Tariceanu au laudat aparenta soliditate a sistemului bancar din Romania.
"Criza financiara nu ne-a lovit", a spus Basescu, "pentru ca avem norme pe care Europa nu le are".Totusi, atat presedintele, cat si premierul au recunoscut ca Romania nu sta tocmai pe roze. "Perspectivele unei crize economice sunt foarte serioase. Deja efectele se vad si in Romania, presa austriaca a anuntat ca investitia Voestalpine se amana pentru 2009", a spus Tariceanu. Presedintele Basescu a cerut din nou prudenta: "Exista un risc de gripaj in economie, pentru ca bancile nu mai vor sa se imprumute reciproc".
Specialistii in domeniul economic-financiar privesc si ei cu scepticism un astfel de mecanism, fie invocand suveranitatea, fie amintind ca regulile sistemului bancar romanesc sunt mai severe decat cele din UE, lucru care de altfel ne-a protejat de criza financiara. Mugur stet, reprezentant BNR, nu vrea sa comenteze oportunitatea unui astfel de mecanism, dar mentioneaza ca banca "va aplica orice decizie luata de UE si va cantari orice recomandare. Cand se va lua o decizie la nivel european, se va aplica automat si in Romania". Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) spun ca nu au fost consultati de catre liderii Romaniei in aceasta chestiune, insa considera ca o asemenea autoritate ar ataca suveranitatetea institutiei.
Paul Miclaus, vicepresedinte al CNVM, spune ca arbitrii pietelor de capital din Europa au un anumit "cadru asociativ" in care se fac schimburi de informatii, care este suficient. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, crede ca BNR ne apara suficient: "Suntem suficient de bine supravegheati de BNR ca sa ne mai dorim o alta institutie de supraveghere". Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicata, crede ca in acest moment o astfel de institutie nu ar ajuta prea mult Romania: "Acum, in Romania unele reguli de prudentialitate sunt mai puternice decat in UE. Acel plafon de garantare a depozitelor era impus inca dinainte de aderare. In plus, noi avem rezervele minime obligatorii pentru banci".
Totusi, fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu estimeaza ca actuala criza se poate extinde pe mai multi ani, "poate chiar pe un deceniu", iar Romania nu trebuie sa rateze sansa de a primi, la nevoie, un ajutor financiar de la Banca Centrala Europeana. In domeniul bancar privat, problema pare sa nu creeze tensiuni. "Pentru bancheri nu are mare importanta cine supravegheaza, importante sunt regulile. Este problema bancii centrale, deoarece ea va colabora cu aceasta eventuala structura de supraveghere pan-europeana. Acolo se pune problema de suveranitate, daca isi mentine integral sau isi pierde o parte din atributiile de control si supraveghere", spune Dan Pascariu, presedintele Unicredit Tiriac Bank.
Romania ar putea fi totusi nevoita sa se supuna regulilor institutiilor europene, considera alti specialisti, pentru ca ne-am asumat acest lucru cand am aderat la UE. In plus, daca Romania va dori sa adopte moneda europeana, nu poate face opinie separata, spune Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor: "Daca va dori sa intre in zona euro, Romania va trebui sa aleaga. Romania nu este in pozitia sa impuna ea regula jocului". De aceeasi parere este si Liviu Voinea: " In cativa ani, oricum va trebui sa respectam deciziile zonei euro".