In ultimii ani, in Resita si in alte orase din Banat, au aparut cazuri de tuberculoza rezistenta la tratamente cu tuberculostatice. Bacilul Koch a suferit, sustin medicii, o mutatie specifica, care-i permite sa se adapteze si astfel ii creste imunitatea fata de medicamente.
Cel mai grav este ca aceste cazuri de rezistenta la tratament apar la bolnavii depistati pentru prima data drept bolnavi de TBC. Cazuri similare au aparut si la bolnavii care sunt in timpul tratamentului de mai multi ani. La Resita, autoritatile au luat in calcul amenajarea unui izolator special pentru internarea si tratarea bolnavilor in cauza. Bolnavii prezinta un risc crescut de transmitere a bolii la cei sanatosi. Cadrele medicale monitorizeaza aceasta situatie si incearca sa ia masuri pentru a limita expansiunea acestui tip de bacil Koch.
Doctorul Dumitru Secasan, seful sectiei TBC din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Resita, spune ca ,,in termeni medicali, noua forma de boala se numeste chimiorezistenta la tuberculostatice – multidrog rezistenta – iar procentul celor afectati a ajuns deja la aproape 3% la nivel de judet. Numai la Resita procentul celor bolnavi se apropie de 2,6%. Aceasta boala este un punct fierbinte al patologiei TBC, al patologiei de tip bacilar, in general. Boala este foarte contagioasa, iar pacientii trebuie strict supravegheati fiindca ei pot sa transmita boala mai departe".
M.C. de 59 de ani din Berzovia, spune ca ,,inca de acum cinci ani am simtit ca obosesc foarte usor. Dar parca ai timp de asa ceva cand acasa ai noua copii ? Am lucrat ca tractorist si la program si acasa. De dimineata pana seara am lucrat pe afara, cand ud, cand transpirat, ca la munca. Dar am inceput sa slabesc si nu am mai primit aer destul. si asa m-au gasit cu TBC", spune bolnavul.