11.4 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialUn atlet din Cluj, mare speranţă în SUA

Un atlet din Cluj, mare speranţă în SUA

Raul Botezan a devenit una dintre marile speranţe ale atletismului din SUA, fiind considerat unul dintre candidaţii la titlul naţional american la o milă. Raul Botezan se află în SUA de un an şi jumătate şi a obţinut deja performanţe notabile într-o serie de competiţii americane.  „A plecat în Statele Unite pentru că acolo are alte oportunităţi. Cred că o să rămână acolo, deoarece, cu o diplomă universitară, fie şi ea în domeniul sportului, altfel de carieră poţi să-ţi construieşti. Dacă ar fi rămas în ţară, ar fi câştigat nişte concursuri şi nişte bani şi poate că ar fi făcut Facultatea de Educaţie Fizică la Universitatea Babeş-Bolyai. Însă ce să facă apoi? Să se facă profesor de sport pe un salariu de mizerie?”, spune unul dintre vecinii părinţilor săi din Cluj-Napoca, Marin Petean.

 

Aptitudini de campion

Raul Botezan a participat la prima competiţie majoră la nivel naţional în SUA, Big 12 Track and Field Championship. Aici, el a concurat la proba de 800 de metri plat, dar a obţinut abia locul cinci.

„Noi îl pregătim pentru semifond, nu pentru probe atât de scurte. Dacă se va antrena ca şi până acum, are toate şansele să obţină rezultate bune în competiţiile de o milă”, a spus antrenorul Dave Smith, care îl pregăteşte pe Raul Botezan la clubul din Oklahoma.

 

„Foame” de medalii

Tânărul atlet face parte din lotul naţional al României, pentru care a participat deja la o serie de competiţii internaţionale, la Jocurile Universitare de la Belgrad, la proba de 1.500 de metri, dar şi la Campionatul European de Tineret, din anul 2007, la proba de 800 de metri. Antrenorul clubului Cowboys îl pregăteşte intens pe atletul român pentru probele lungi, deşi Botezan a obţinut rezultate notabile şi pe distanţe mai scurte.

Astfel, în 2008 el a fost campion naţional la tineret la 800 şi 1.500 de metri. Pe atunci, era antrenat la CSM Oneşti de maestrul George Ardeleanu. Tot în 2008, Botezan a obţinut şi medalia de aur la Cupa Transilvania, organizată la Cluj, la proba de 400 de metri plat.

Un an mai târziu a fost desemnat cel mai bun tânăr atlet din România la 800 de metri, după ce a câştigat campionatul naţional de tineret şi a concurat şi în competiţia seniorilor, unde a obţinut medalia de bronz.

Aceste rezultate pe plan sportiv i-au adus oportunitatea de a studia în Statele Unite. La scurtă vreme, presa americană a început să scrie elogios despre el. Ziarul Greater Tulsa Reporter a afirmat că el este cel mai rapid atlet din statul Oklahoma, după ce, la o competiţie locală, pe data de 6 februarie 2010, Oklahoma Christian, clujeanul a obţinut locul 1 la 100 de metri, chiar dacă aceasta nu este deloc specialitatea sa. O altă publicaţie, Tulsa World, scria că Raul Botezan are toate calităţile pentru a ajunge noua stea a atletismului din Statele Unite ale Americii.   

 

În ultimii ani, Botezan a fost dublu legitimat la CSM Cluj şi la CSM Oneşti. Acum, în SUA, el trebuie să confirme rezultatele obţinute în România, printre care se numără şi titlul de campion naţional la tineret.

 

CARTE DE VIZITĂ

Raul Botezan, 22 de ani, născut în Cluj-Napoca, îmbină pasiunea pentru atletism cu studiile.

Studiază în anul II la Oklahoma State University.

Cowboys Oklahoma este clubul la care activează în cadrul secţiei de atletism.

Un an şi jumătate a trecut de când Raul Botezan se află în Statele Unite ale Americii.

Este campion al României la 800 de metri în competiţia destinată tineretului.

Cele mai citite

Acord între România și Serbia pentru înființarea unor institute culturale

Executivul a aprobat, miercuri, prin memorandum, începerea negocierilor pentru un acord între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Belgrad în vederea înfiinţării...

Nicușor Dan, detalii despre referendum: Este necesară o prezenţă la urne de 30%

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Totodată, Biroul...

Secretul confortului termic: Cum să aerisești corect caloriferul

Aerisirea caloriferului te ajută șă economisești bani la facturi și să ai mai multă căldură în casă Pentru o funcționare eficientă a centralei termice și...
Ultima oră
Pe aceeași temă