0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn armator "penal" a invins statul roman la CEDO

Un armator „penal” a invins statul roman la CEDO

Instantele constantene au primit zilele trecute hotararea CEDO din 25 ianuarie 2007, prin care s-a constatat ca arestarea preventiva a inculpatului grec, in perioada ianuarie 1999-2004, a fost facuta cu incalcarea legii. Retinerea cu "bucluc" a lui Sissanis a fost insa facuta in baza a doua dosare penale de pe rolul Curtii de Apel Constanta si care au avut ultimele termene abia in cursul zilei de ieri. Instanta de judecata a respins recursul, iar apelul a ramas in pronuntare.
Dupa aproape noua ani de judecata, procesele penale in care inculpat este armatorul grec Nicolaos Sissanis au ajuns la final. Ieri dimineata, pe rolul Curtii de Apel Constanta s-au derulat ultimele termene din dosarul D 5317/ 36/2006 (apel maritim fluvial) si din D 1214/118/2006 (recurs).
In primul dosar, procurorii au incercat sa anuleze achitarea dictata de Tribunalul Constanta pentru Sissanis si Mihai Dragos Ionescu, acuzati ca prin faptele lor in cazul navei Gheorghieni au produs prejudicii de peste 1,2 milioane USD. Sentinta in acest dosar poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In al doilea proces, armatorul elen a fost acuzat de infractiuni la legea contabilitatii. Hotararea instantei in acest caz este definitiva si irevocabila. Ieri dupa-amiaza Curtea de Apel a respins recursul procurorilor, mentinand achitarea lui Sissanis.

Cazul Gheorghieni

Cazul armatorului grec acuzat de nenumarate fapte penale, Nicolaos Sissanis, se apropie de sfarsit. Ultimele doua dosare in care acesta este inculpat s-au aflat "pe masa" Curtii de Apel Constanta si au ajuns deja la momentul pronuntarilor. Primul dintre dosare este Dosarul 5317/36/2006 (apel maritim fluvial) in care inculpatii Sissanis si Mihai Dragos Ionescu, fostul comandant al navei Gheorghieni au fost acuzati de fals, uz de fals, inselaciune si instigare la fals. Potrivit procurorilor, in urma cu zece ani, in calitatea lor de armator, respectiv comandant, cei doi au simulat deterioarea si apoi salvarea navei Gheorghieni in Portul Dakar. Lui Sissanis i se imputa ca dupa aceasta inscenare a obtinut 125.000 USD despagubiri de la firma de asigurari "North of England P&I Club". Cei doi au fost achitati pe 6 iulie 2006 de Tribunalul Constanta, instanta considerand ca faptele imputate nu exista. Evident, procurorii au atacat cu apel aceasta sentinta, considerand ca exista dovezi clare ale vinovatiei celor doi. In urma actiunilor celor doi, defunctul CNM Navrom a reclamat ca a fost prejudiciat cu peste 1,2 milioane USD. Ieri seara, Curtea de Apel trebuia sa se pronunte in acest dosar, dar judecatorii au dispus amanarea luarii unei decizii pentru o data ulterioara.

Infractiuni la Legea contabilitatii

Cel de-al doilea dosar (recursul) s-a incheiat ieri definitiv, sentinta Curtii de Apel nemaiputand fi atacata de "tabara invinsa". Recursul procurorilor a fost respins, achitarea armatorului fiind mentinuta. In acest proces, CNM Navrom prin lichidatorul Pricewater House Consulting si Ministerul Finantelor prin DGFP Constanta au atacat cu recurs decizia Tribunalului de a-l achita pe Sissanis pentru acuzatiile de infractiuni la Legea contabilitatii. Armatorul a fost trimis in judecata, dupa ce procurorii au stabilit ca in perioada mai 1994-mai 1997, in calitate de administrator al firmelor Ritz Rom si Euroship, a comis o evaziune fiscala de 178.000 USD si mai multe infractiuni in contabilitate. Potrivit rechizitoriului, Sissanis nu a inregistrat in contabilitatea societatilor unele tranzactii. Mai mult, el a fost acuzat ca a retras din conturile de la Bancorex Constanta ale celor doua societati suma de 178.000 USD, pe care a folosit-o in interes personal.

Castigator la Strasbourg

Din 2004 si pana in prezent, armatorul grec de 52 de ani, rezident ani buni in Romania, a fost judecat in stare de libertate pentru acuzatiile sus-mentionate. In momentul de fata, Sissanis se afla in Salonic si isi deleaga avocati care sa il reprezinte in procese. Timp de mai bine de patru ani insa (ianuarie 99-ianuarie 2004) el s-a aflat in stare de arestare preventiva sau sub interdictia de a nu parasi tara. In repetate randuri el a atacat fara succes decizia de retinere, precum si pe aceea de mentionare a interdictiei in pasaport. Pe data de 4 iunie 2002, Sissanis a dat in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Pe 25 ianuarie 2007, CEDO s-a pronuntat in acest caz, admitand mare parte din cererile cetateanului grec. Curtea de la Strasbourg a decis ca armatorul a fost arestat preventiv in anul 1998 prin incalcarea legilor in vigoare si a obligat statul roman la daune morale si plata de cheltuieli judiciare in valoare totala de 12.000 euro. Acesti bani trebuie achitati de statul roman in termen de 3 luni, pana pe 25 aprilie, la ei calculandu-se si dobanzi conforme cu politica fiscala interna. Printre acuzele prezentate la Strasbourg, cetateanul elen a reclamat ca in intervalul noiembrie ‘98-ianuarie ‘99 a fost detinut in arestul IPJ Constanta, intr-o celula fara lumina si caldura, impreuna cu mai multi suspecti de omor. A fost apoi transferat la Penitenciarul Poarta Alba, unde a stat ani buni intr-o celula insalubra de numai 24 mp, impreuna cu alti 100 de puscariasi, pe un pat plin de paduchi. Aceste detalii au fost confirmate la Strasbourg si de directorul Beatrice Ramascanu, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe in procesul CEDO. Trimis in judecata pentru cele doua dosare in toamna lui ‘98, Sissanis a primit o singura condamnare la inchisoare (de 2 ani si 10 luni), din 8 iunie 2000, dispusa de Tribunalul Constanta, anulata ulterior de instanta superioara.

Cele mai citite

Comisia Europeană intensifică investigațiile privind rețeaua X pentru încălcarea reglementărilor UE

Comisia Europeană a anunțat că extinde investigațiile legate de posibilitatea ca platforma X, deținută de Elon Musk, să fi încălcat reglementările UE privind moderarea...

Liberalii readuc în discuție reducerea parlamentarilor la 300: Proiect de lege pregătit pentru februarie

Partidul Național Liberal (PNL) intenționează să depună, în februarie 2025, un proiect de lege care vizează reducerea numărului de parlamentari de la 464 la...

Friedrich Merz, liderul opoziției conservatoare din Germania: Trump va aduce mai multă claritate în Uniunea Europeană

Al doilea mandat al lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA va aduce claritate pentru Uniunea Europeană, a declarat sâmbătă, la Berlin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă