Un bărbat din SUA a reuşit să slăbească aproape zece kilograme consumând timp de 60 de zile doar cartofi. El a demontat astfel mitul potrivit căruia cartofii îngraşă, transmite BBC News. Potrivit Agerpres, directorul executiv al Comisiei pentru cartofi din statul Washington, Chris Voigt, a decis să reabiliteze leguma preferată şi să-i redea statutul de produs dietetic, organizând o acţiune publicitară de larg răsunet.
De la 1 octombrie, el a trecut la un regim alimentar catalogat cel puţin dăunător de majoritatea medicilor. Chris şi-a propus să mănânce doar 20 de tuberculi de cartofi pe zi. Zilele trecute, când experimentul s-a încheiat, el a calculat că a slăbit în jur de 10 kg, consumând câţiva saci de cartofi. El a relatat fiecare zi de regim, în detaliu, pe blogul său dintr-o reţea de socializare. ‘”n ultima vreme, legumei mele preferate i-au fost atribuite o sumedenie de proprietăţi dăunătoare. Amidonul din componenţa lui a fost declarat aproape cauza principală a epidemiei de obezitate din SUA. Eu nu sunt de acord cu această poziţie şi voi demonstra că nutriţioniştii se înşeală în această privinţă” – a scris Voigt pe blog înainte de experiment.
Voigt a mâncat strict 20 de cartofi pe zi, cu preponderenţă de soiuri albe, în special sub formă de piure. Ocazional, s-a răsfăţat cu cartofi prăjiţi, dar într-o cantitate minimă de ulei vegetal. Nu a recurs la condimente. Timp de 60 de zile a consumat exact 1800 tuberculi de cartofi, cu un aport de 2600 de calorii zilnic. În cele două luni de regim a pierdut 9,5 kg, iar la prima vizită la medic după regim s-au constatat şi beneficiile curei cu cartofi – nivelul colesterolului i-a scăzut cu 25%, iar al zahărului din sânge cu 10%.