8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialUn altfel de Istanbul. Cum să petreci într-unul dintre cele mai "cool"...

Un altfel de Istanbul. Cum să petreci într-unul dintre cele mai „cool” oraşe europene

La începutul acestui an, Lisabona şi Bucureştii au ocupat primele două locuri în topul site-ului francez Slate.fr al celor mai „cool” oraşe ale Europei. Să nu ne culcăm, însă, pe-o ureche: Istanbulul vine puternic din urmă!

Istanbul este un oraş care fierbe. Şi nu vorbim despre vreme, mai ales că valurile de frig lovesc toată Europa. În prezent, în fosta capitală a Imperiului Otoman exista mai multe baruri, restaurante şi cluburi de noapte decât moschei. Iar asta spune ceva despre apetitul noilor generaţii de turci pentru distracţie şi activităţi mondene. Însă cel mai important lucru pe care îl ştim despre unul dintre cele mai la modă oraşe europene este faptul că locuitorii înşişi par să fi depăşit de mult criza de identitate care i-a caracterizat după destrămarea Imperiului Otoman. Atmosfera de decădere a Istanbulului s-a pulverizat. Locul ei a fost luat de simţul inovaţiei şi de agitaţia care n-a mai caracterizat frumoasa metropolă turcească de pe vremea sultanului Suleiman Magnificul, ne spun cei de la Lonely Planet. Istanbulul este un oraş incredibil de cool. Poate chiar cel mai „cool” oraş din Europa. Ne pare rău, Lisabona, dar Istanbulul este mai aproape de noi. Aflat pe graniţa dintre Europa şi Asia, Istanbulul este un simbol al locurilor unde diferite culturi se amestecă şi formează un melanj irezistibil.

Distracţia se mută noaptea

Abundenţa clădirilor istorice şi a galeriilor de artă vă va ţine ocupaţi pe tot parcursul zilei, însă Istanbulul pare să capete, pe timpul nopţii, o viteză în plus. Barurile sunt pline până la refuz, iar localnici par să-ţi ofere adevărate lecţii de critică şi să te înveţe cum să judeci localurile în funcţie de calitatea serviciilor, a produselor şi a arhitecturii interioare ultra-moderne. Nu trebuie să eviţi, însă, tavernele tradiţionale turceşti şi nici cafenelele sau ceainăriile care au atras, de zeci de ani, turiştii din toată lumea. Faima acestor localuri este binemeritată şi te îmbibă cu aroma Istanbulului, aşa cum ţi l-ai imaginat întotdeauna că este.

2010, un an crucial

Probabil că Istanbulul a căpătat savoarea actuală începând din 2010, când a fost desemnat ca fiind capitala europeană a culturii, conform Business Insider. Turcii s-au pregătit temeinic pentru a deveni un bastion al culturii europene şi au renovat metropola din temelii. Clădirile din Beyoglu care se dărâmau s-au transformat în hoteluri moderne, în magazine vestimentare şi în restaurante de unde nu-ţi mai vine să pleci. Cartierul Ortakoy, care era, înainte, un mic sat pescăresc, s-a transformat într-un cartier al cluburilor de noapte şi al restaurantelor sofisticate care se întind pe malul drept al Bosforului.

Prin cartierul prostituatelor

Cartierul Cihangir era, odinioară, fieful prostituatelor şi al contrabandei, însă acele vremuri au apus demult. În prezent, Cihangir a devenit un centru turistic de temut pentru concurenţa din alte mari cartiere ale Istanbulului. Aici tind să se adune hipsterii şi artiştii din întreg oraşul şi să umple cafenelele, magazinele şi galeriile cu un parfum fin şi parcă deloc turcesc. Dacă vrei să mănânci dimineaţa în oraş, cartierul Cihangir îţi oferă de toate, de la cafelele cu adevăratul gust turcesc la baclava. Cafenelele eclectice precum Susam Cafe par omniprezentee, iar anticariatele nu puteau să lipsească dintr-un cartier aflat în oraşul ales, cu precădere, de către turişti pentru istoria glorioasă pe care o afişează la tot pasul. Witt Istanbul este un hotel din Cihangir cu 18 apartamente uriaşe, însă aceasta nu este, nici pe departe, singura soluţie pentru cei care caută o cameră pentru câteva zile.

Pe unde ne plimbăm

Fiecare oraş are Broadway-ul său. Istiklal Caddesi reprezintă pentru Istanbul ceea ce reprezintă Calea Dorobanţilor sau bulevardul Magheru pentru Bucureşti. Însă varianta turcească pare mai şic. Localnicii ies la promenadă pe o stradă unde nu circulă maşini şi unde magazinele cu suveniruri sunt la tot pasul. Istiklal Caddesi este locul perfect pentru shopping. Magazinele marilor branduri vestimentare sunt deschise de dimineaţa până seara şi se „bat” pentru clienţi alături de nume celebre precum Starbucks sau Burger King. Covrigii turceşti sunt tot covrigi, însă par să aibă un altfel de gust. Nu ştim dacă au un gust mai bun sau mai rău. Pentru a afla, nu ne rămâne decât să-i gustăm. Preţul pare simbolic pentru buzunarele turiştilor obişnuiţi: o liră turcească, adică aproximativ 40 de eurocenţi.

Iar plimbarea continuă

Tunel Pasaji este un pasaj cu arcade aflat la capătul străzii Istiklal Caddesi unde se găsesc cafenele, magazine cu antichităţi şi anticariate. Pe timpul nopţii, pasajul devine unul dintre locurile de întâlnire preferate de către tinerii turci. Lanţul local de ceainării The House Cafe tinde să atragă, de asemenea, tineretul modern din Istanbul. Iar pentru cei dedicaţi brandului, The House Hotel este un lanţ hotelier afiliat lanţului de ceainării The House Cafe. Poate că preţul unei camere la hotel este destul de mare, însă un ceai turcesc nu are cum să vă ruineze din punct de vedere financiar. Nu vorbim aici despre Burj Al Arab… Clădirea Misir Apartment din secolul 19 de pe Istiklal Caddesi a fost transformată într-o galerie de artă. Pe acoperişul clădirii se află un restaurant cu o privelişte de 360 de grade asupra oraşului. Şi dacă tot mergem la Istanbul, este păcat să nu bem o bere locală precum Efes sau unul dintre numeroasele sortimente de vinuri. În plus, dacă vă este dor de starea de boemie, vizitati zona Turnului Galata care se transformă, pe timpul nopţii, în locul de întâlnire al studenţilor care vin aici pentru a bea şi pentru a cânta la chitară şi la tobe. Dacă aveţi un buget de vacanţă mai mult decât generos, vă puteţi petrece noaptea în cluburile din Ortakoy, de pe malul Bosforului.

Cele mai citite

Studiu: Angajații cu venituri mari din România nu consideră economisirea o prioritate

Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP arată că educația financiară nu este o prioritate pentru angajații români, inclusiv pentru cei cu venituri...

Panama cere intervenția ONU după amenințările lui Trump privind Canalul Panama

Președintele Panama, José Raul Mulino, a condamnat ferm afirmațiile președintelui american Donald Trump privind intenția de a „recupera” Canalul Panama. Într-o declarație la Forumul Economic...

Victor Ponta, reacție după divorțul de Daciana Sârbu: „Mulțumesc de înțelegere”

Victor Ponta, fostul prim-ministru al României și candidat la alegerile prezidențiale, a confirmat divorțul de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Victor Ponta,...
Ultima oră
Pe aceeași temă