Delegatia pesedista i-a cerut ieri presedintelui sa isi retraga propunerea. Nu accepta ideea referendumului pentru votul uninominal, la care insasi Basescu pare dispus sa renunte. PSD este de parere ca sistemul uninominal ar trebui adoptat prin lege in Parlament, nicidecum prin organizarea unui scrutin special. Social-democratii intuiesc mutarile, avand frica in san. Stiu unde vrea sa ajunga seful statului in final. Au acceptat de ochii lumii consultarile de ieri de la Cotroceni pentru a nu fi acuzati ca se opun reformarii clasei politice. Pe de alta parte, sunt la curent cu efectele in timp ale unui eventual scrutin electoral care, daca se ia drept tinta intrarea in Parlament, avantajeaza in primul rand partidul clasat pe primul loc in sondaje, in cazul de fata pe democratii lui Emil Boc. Cu alte cuvinte, PD poate sa castige cele mai multe voturi, adica peste 50 la suta din mandate. Ar fi o grea lovitura data PSD, situatie de neacceptat pentru Mircea Geoana, indiferent de argumentele referitoare la realizarea unei reforme de fond in plan politic.
Liderii fostului partid de guvernamant au fost ieri la Cotroceni cu rezervele, fara seful suprem. "Prostanacul" a considerat ca "nu se merita" sa participe la consultarile presedintelui cu partidele parlamentare pentru votul uninominal. Exemplul lui va fi urmat si de premierul Tariceanu, care, la randu-i, refuza sa-l intalneasca pe adversarul sau de moarte de la Cotroceni. Un asemenea tratament explica punctul de vedere al PNL, total diferit de cel al lui Basescu in ceea ce priveste organizarea unui referendum pentru votul uninominal. Puiu Hasotti dadea de inteles inainte de intalnirea de la Cotroceni ca, atat timp cat PNL are un proiect de vot uninominal, cu compensare pe lista, nu mai are nici un rost sa se piarda timpul cu scrutinuri electorale. La intalnirea recenta cu reprezentantii societatii civile, Basescu recunostea, intr-adevar, ca nu vede in votul uninominal o solutie ideala, dar pare a fi mult mai buna decat votul pe lista, sustinut, asa cum s-a vazut si ieri, de catre liberali. Un lucru este insa clar, acela ca PNL nu imbratiseaza ideea cu votul uninominal in varianta propusa de presedinte si sustinuta suta la suta doar de PD.
In linii mari, PNL, PSD, PRM si PC vorbesc cam la unison despre referendum, inclusiv despre amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. Analizata atent, pozitia partidului condus de Tariceanu pare a fi mai degraba una duplicitara, mult apropiata de Opozitie. Teoretic, este sustinuta introducerea sistemului uninominal, dar se considera ca referendumul este inutil numai pentru ca presupune un cost imens. Motivul adevarat este ca ideea ii apartine lui Basescu. Sa nu uitam ca propunerea cu votul uninominal a venit pe fondul cererii PSD privind suspendarea presedintelui, pe care liderii PNL au incurajat-o si chiar au sustinut-o de la tribuna Parlamentului. Oricine poate constata ca Alianta nu mai functioneaza de mult timp. Intre PNL si PD nu mai exista parteneriat. Mai mult, liberalii au preferat sa mearga pe alt drum, cu riscul de a pierde procente importante in sondaje. Apropierea de social-democrati si de conservatori i-a determinat sa accepte jocul opozitiei prin delegarea unor politicieni in comisia de ancheta condusa de Dan Voiculescu. Practic, liberalii s-au dat pe mana lui Felix pentru a lovi in cel cu care se razboieste Tariceanu. In plina criza, dar mai ales in plin scandal de coruptie, vezi dosarul greu Portile de Fier cu incriminarea unor inalti demnitari de la varful puterii, este preferata apropierea de "solutia imorala", despre care de nenumarate ori s-a spus ca apara interesele baietilor destepti din domeniul energetic.