» Astazi, de la ora 20.45, se va disputa finala Cupei Romaniei "Timisoreana", intre Poli Timisoara si Rapid, partida ce va stabili ultima echipa care ne va reprezenta in cupele europene.
» Cele doua echipe nu s-au mai intalnit in ultimul act.
» Trofeul este o buna sansa pentru Poli si Rapid de a se reabilita in fata fanilor, dupa ce au ratat pana acum toate obiectivele acestui sezon.
» Organizatorii au anuntat un spectacol de sunet si lumina, organizat in premiera la noi.
duelul dintre frati din finala cupei Romaniei "Timisoreana" se anunta unul extrem de disputat, tinand cont de faptul ca ambele echipe au ca obiectiv calificarea in cupele europene, ceea ce nu au reusit pana acum sa obtina din campionat. Poli poate fi considerata favorita, avand avantajul terenului propriu, insa Rapidul are o mai mare experienta in meciurile importante. In ultimele doua sezoane, giulestenii au reusit o calificare in primavara europeana si sunt detinatorii Cupei Romaniei.
Cupa, acontata 11 ani de Capitala
Timisorenii au inceput sicanele, nelipsite de altfel intr-o confruntare cu o asemenea miza. Ultima data cand Poli a jucat un meci cu trofeul pe masa a fost in 1992, tot in finala Cupei, cand a fost invinsa de Steaua cu 3-2, dupa loviturile de departajare. La finalul acelui sezon Poli a obtinut pentru ultima data biletele pentru cupele europene. Acum "violetii" joaca acasa, iar pentru a pune o presiune suplimentara pe umerii adversarilor, conducerea banatenilor a cerut ca tuturor jucatorilor rapidisti sa li se faca un control antidoping.
Din 1996 pana acum, toate finalele Cupei Romaniei au fost castigate de echipe din Bucuresti. In 1995, cea care a pierdut trofeul a fost chiar Rapid, "visiniii" fiind invinsi in ultimul act de catre Petrolul Ploiesti, cu 5-3 dupa loviturile de departajare.
Cei doi antrenori nu se pot plange de indisponibilitati, doar doi jucatori, de fiecare parte, fiind absenti in aceasta seara: Olah si Latovlevic – de la Poli, Coman si Burdujan – de la Rapid. Sigur ca, pentru giulesteni, absenta lui Dani Coman dintre buturi este foarte importanta. Desi s-a antrenat aproape normal, portarul "visiniilor" a fost sfatuit de medici sa intre pe teren in finala. Acest lucru ii da mari batai de cap lui Razvan Lucescu, ceilalti trei portari gafand in toate meciurile in care au aparat ca titulari, dupa accidentarea lui Coman.
Lucescu: "Ar fi fost corect sa fie arbitri straini"
O partida cu o asemenea importanta nu putea sa nu ridice probleme in ceea ce priveste brigada de arbitri. Ambele echipe au cerut "cavaleri ai fluierului" din strainatate. Insa presedintele CCA, Gheorghe Constantin, a hotarat ca finala sa fie condusa de romani. Astfel, la centru va fi Augustus Constantin, aflat la prima finala din cariera, ajutat la cele doua linii de Adrian Vidan si Cornel Fecioru, in timp ce Cristian Balaj va fi rezerva. Decizia CCA i-a iritat mai mult pe rapidisti, Constatin Zotta declarand ca seful arbitrilor trebuie sa-si asume raspunderea in cazul in care vor fi probleme. Ieri, Razvan Lucescu a afirmat ca i s-ar fi parut corect ca finala sa fie condusa de o brigada straina. "Cred ca s-a gresit. Din punctul nostru de vedere, au fost multe jocuri in care am fost dezavantajati, mai ales atunci cand reusiseram sa ne infiltram in lupta pentru locul doi. Daca s-a putut sa vina arbitri straini la meciuri ca Steaua-Cluj sau Steaua-Poli din semifinala Cupei Romaniei, cred ca ar fi fost corect ca si la acest meci sa fie delegata o brigada straina. Presiunea este foarte mare pe brigada romaneasca. Daca ar fi fost straini, n-ar fi existat nici un fel de speculatii", a mentionat Lucescu jr.
Basescu, in tribuna
De partea cealalta, Vali Velcea se afla la ultimul meci pe banca tehnica a Politehnicii Timisoara. Insa, spre deosebire de predecesorul sau, Alin Artimon, Velcea nu va parasi gruparea timisoreana, el ramanand in continuare angajatul clubului. Locul sau va fi luat, cel mai probabil, de Dusan Uhrin jr., care are sanse foarte mici de a se califica cu Mlada Boleslav in preliminariile Ligii Campionilor.
Directorul executiv al timisorenilor, Gheorghe Chivorchian, a stat permanent in preajma jucatorilor, motivandu-i pentru jocul din aceasta seara. "Am vorbit cu tot lotul si individual cu jucatorii. Ei trebuie sa fie constienti ca Timisoara joaca o finala dupa 15 ani si ca au posibilitatea de a aduce Cupa in acest oras dupa 27 de ani. Sunt convins ca vor face tot posibilul pentru a-i face fericiti pe acesti oameni", a afirmat Chivorchian.
Prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pe stadionul "Dan Paltinisanu" i-a facut pe organizatori sa sporeasca masurile de securitate. Totusi incidentele intre fani sunt excluse, fiind cunoscut faptul ca galeria Rapidului este infratita cu cea a Politehnicii. Ordinea in perimetrul arenei va fi asigurata de 280 de politisti, jandarmi si agenti de paza. Pe langa seful statului, la tribuna oficiala vor mai lua loc si presedintii FRF si LPF, Mircea Sandu, respectiv Dumitru Dragomir.
FINALA FEMININa
Meciul din aceasta seara va fi precedat de finala Cupei Romaniei la fotbal feminin, in care se vor intalni CFF Clujana Cluj si CS Pandurii Tg. Jiu. Inainte de partida de la masculin, imnul national va fi interpretat de un cvartet compus din Adrian Despot (Vita de Vie), Nicolae Furdui Iancu, Adrian Igrisan (Cargo) si tenorul Calin Bratescu. In pauza, atmosfera va fi intretinuta de Ovidiu Lipan Tandarica, Sorin Tanase (Vita de Vie), Tavi Pilan (Cargo) si Bogdan Constantin, care vor sustine solo-uri de baterie.
VIOREL MOLDOVAN
Finala Cupei Romaniei "Timisoreana" va reprezenta si meciul de retragere al lui Viorel Moldovan. Fostul international tricolor, ajuns la varsta de 35 de ani, a mai fost o data intors din drum, in vara anului trecut, cand a dorit sa renunte la cariera din cauza scandalurilor din fotbalul romanesc. Meciul are o insemnatate deosebita pentru "Moldo-Gol", Poli fiind echipa la care a evoluat dupa revenirea in tara, iar Rapid – formatia cu care a castigat dupa ce s-a intors in campionatul autohton.
BILETE
Interesul pentru finala este enorm la Timisoara, cele aproape 28.000 de bilete puse in vanzare de FRF fiind epuizate in doua zile. Astfel a aparut o buna ocazie pentru bisnitari de a-si rotunji veniturile. Ieri se mai puteau gasi pe piata neagra bilete, insa preturile erau enorme: 50 de lei la peluze (de cinci ori mai mult decat pretul initial). Este de asteptat ca in cursul zilei de azi preturile sa mai creasca pana aproape de ora jocului, dupa care sa scada, daca bisnitarii vor ramane cu prea multe tichete nevandute.