5.9 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSpecialUltimul drum al Patriarhului

Ultimul drum al Patriarhului

» Peste 8.000 de oameni, intre care politicieni si zeci de inalti prelati din toate colturile lumii, au participat la funeraliile Patriarhului Teoctist.

» Unii credinciosi s-au imbrancit sa nu piarda spectacolul, altii pentru a celebra un mare preot.

» Ceremonia a luat sfarsit cu o schisma: plebea a deplans lipsa colivei, demnitarii au mers la un praznic.

Inca dinainte de ora 8.00, Dealul Mitropoliei a devenit un furnicar, pazit de peste 1.000 de jandarmi, spp-isti si bodyguarzi de inalti demnitari, mai ceva ca o galerie inraita de fotbal. Fie ca erau simpli credinciosi care si-au petrecut noaptea in apropierea Patriarhiei ca sa prinda un loc in fata, la cordonul de garduri proptit de jandarmi in numele ordinii, fie ca erau mitropoliti si episcopi din lumea larga, cu robe, glugi si tichii de toate formele si culorile impuse de confesiunile lor, in curtea Patriarhiei nu mai era loc nici sa arunci un ac.
Pana sa inceapa slujba de inmormantare, toti inaltii ierarhi si demnitari s-au strans in marea aula a Palatului Patriarhiei pentru a-si transmite condoleantele Bisericii Ortodoxe Romane. Fara suparare, ordinea a fost stabilita clar de Mitropolitul Daniel: mai intai demnitarii, apoi ortodocsii si la sfarsit celelalte biserici. Traian Basescu, prin vocea consilierului sau Teodor Baconschi, l-a caracterizat pe Patriarh drept un om care a luat asupra sa "greutatile unui timp potrivnic credintei si bisericii", iar Calin Popescu Tariceanu care si-a transmis mesajul prin ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, si-a amintit de un "intelept sfatos in privirea caruia am gasit intotdeauna dorinta de a face bine semenilor sai". Au mai vorbit Principele Radu Duda, Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, si zeci de mitropoliti din Europa, din lumea araba sau de pe continentul african.

Credinta trece
prin stomac

In jurul orei 11.00, tarcul oficialilor a inceput sa se umple de politicieni, de la Basescu, Iliescu, Constantinescu si Tariceanu, la Videanu, Vadim Tudor, Geoana si Nastase. Mot in fata, cum reusesc ca un facut la orice eveniment, printul Paul si printesa Lia. Brusc, eternele fete ale politicii romanesti au ramas undeva pe fundal. Clopotele din Catedrala imbracata in falduri mari de panza neagra au dat de veste ca slujba, oficiata de un sobor al inaltilor arhierei ortodocsi, a inceput. Tot cam atunci, jandarmii au inceput sa crape poarta tarcului, lasand mici picaturi din multimea care aproape ca se stalcea de curiozitate sa-si potoleasca setea de a vedea inmormantarea unui patriarh.

"Am venit pentru ca il consider al doilea Dumnezeu, dupa trecerea asta de la comunism la capitalism. A fost un preot deosebit. S-a spus ca a facut, ca a dres, ca la Securitate. Pai, puteai sa te opui cumva, dom’le? Daca nu era el, cred ca se daramau si mai multe biserici", zice, manjit de ceara lumanarilor, olteanul Radu Mituca, care il stia pe Teoctist de pe vremea cand acesta era mitropolit al Olteniei. "Sunt aici in parte din curiozitate, ca mai vezi o fata de politician, in parte ca era un om credincios. In rest, stii cum e, sa faci ce zice popa, nu ce face", recunoaste bucuresteanca Elena Murand. Dotata cu un ventilator portabil, varstnica Adina Hertila are alte motive: "Desi sunt catolica, am venit sa-l vad pe Sfantul Parinte. Un om extraordinar, care a luat legatura cu Papa si l-a chemat intr-o tara ortodoxa. Pana la el, nimeni n-a mai facut asta".

Pioasa ca o calugarita, Tanta Constantinescu a gasit in Teoctist ce n-aveau alti preoti: "Cred ca Patriarhul a avut mult har, pentru ca punea tot sufletul cand ridica rugaciuni. Eu asta caut la un preot. Vedea lucrurile asa cum sunt, chiar daca imprejurarile nu-i permiteau sa actioneze cum voia el".
Tinand contra soarelui orbitor cu ziare, pungi sau pliante de supermarket, oamenii se inghesuiau cat mai in fata, imbrancindu-i pana si pe politicienii zilei, de-i vad la televizor. Mai practice, doua maicute se umbreau cu un tufis patriarhal, ascultand slujba la un radio chinezesc, ba si inregistrand-o pe caseta.
Jumatatea de ora cat a durat drumul presarat cu petale de flori al sicriului patriarhal in jurul Catedralei, insotit de maicute si un calugar care acompania cantecele preotesti cu toaca, in amintirea tineretilor lui Teoctist, miile de credinciosi au dat serios de furca fortelor de ordine care ii tineau la distanta.
Dupa ce mormantul Patriarhului Teoctist s-a inchis, multi credinciosi au revenit, insa, la probleme mai lumesti. "Nu ne da pomana? E posibil asa ceva? Nu ca ma face pe mine o lingurita de coliva, dar trebuie neaparat sa luam ceva", se dadea de ceasul mortii o femeie.
In timp ce politicienii si inaltii prelati erau invitati la praznicul oficial, mirenii le cereau inca explicatii jandarmilor ca brazii: "Macar o japoneza, dom’le!".

DIN MULTIME
» suspect
Faur Isaia, timisoreanul care l-a stropit pe Emil Constantinescu cu cerneala, a fost ridicat de jandarmi de pe Dealul Mitropoliei si condus la gara pentru a se duce acasa. Isaia a declarat ca nu cauta scandal.

» Legionari
Printre miile de spectatori la funeraliile Patriarhului Teoctist s-a remarcat si un grup de tineri imbracati in tricouri negre, imprimate cu crucea celtica legionara, care au agitat linistiti steaguri tricolore.

Cele mai citite

STUF Vama Veche își închide porțile. „Aici se încheie o eră”

STUF Vama Veche se închide. E o veste tristă pentru cei care și-au creat atâtea amintiri, dar și pentru cei care de câțiva ani...

Cod portocaliu de viscol în 17 județe, cu rafale de până la 120 km/h

Vor fi precipitaţii mixte care vor favoriza depuneri de polei, iar la altitudini de peste 1.600 de metri vor predomina ninsorile ANM transmite că, în...

Magie în farfurie, factură în portofel: cât costă să cumperi Crăciunul la cutie

Mai puțin de 10 zile rămase până la Crăciun, iar cumpărăturile fierb în oala magazinelor. Pentru unii, bucătăria devine centrul universului, unde mirosurile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă