11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialUJCM Constanta sau cum se aranjeaza o afacere profitabila

UJCM Constanta sau cum se aranjeaza o afacere profitabila

Sub pretextul reorganizarii, in conformitate cu prevederile legale, conducerea Uniunii Judetene a Cooperatiei Mestesugaresti isi intinde tentaculele precum caracatita, ca sa puna mana pe ce a mai ramas din patrimoniul de la Constanta. Recent, conducerea „Radiotehnica” SCM si-a amintit de un spatiu pe care l-a detinut in buricul targului, pe strada Cuza Voda, si l-a revendicat. Cu sprijinul Curtii de Arbitraj a Asociatiei Nationale a Cooperatiei Mestesugaresti locatia s-a intors de unde, cu ani in urma, plecase cu acte in regula. Pagubitii, cooperatorii care au contribuit cu parti sociale la crearea „Electrotehnica” SCM, nu inteleg cum instanta a luat o hotarare fara sa fi audiat ambele parti si fara sa consulte documente care lamureau situatia imobilului.

Asociatia Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM – Bucuresti are instanta proprie. Curtea de Arbitraj a judecat, anul trecut, plangerea formulata de Gheorghe Tanase, presedintele „Radiotehnica” SCM Constanta, impotriva Asociatiei Teritoriale a Cooperatiei Mestesugaresti. Gheorghe Tanase nu vrea nimic altceva decat un spatiu, de peste o suta de metri patrati, situat in zona ultracentrala, ce a apartinut cu mult timp in urma „Radiotehnica”. Desi au fost in conflict, Moisi Caliminte, presedintele UJCM Constanta, si Tanase si-au dat mana pentru a realiza un „scop nobil”. Caliminte s-a facut ca uita de revocarea din functie a lui Tanase, prin 2001, pentru incompetenta si abuz. La randul sau, fostul presedinte „Radiotehnica” a sters cu buretele episodul pentru ca, oricum, revocarea a ramas doar la stadiul de vorbe. Curtea de Arbitraj nu a cerut si alte dovezi, adica ale reclamatului, si a decis ca spatiul, inclus in patrimoniul „Electrotehnica”, pentru care exista acte in regula, trebuie sa se intoarca de unde a plecat, adica la „Radiotehnica”.

Bilantul de desprindere nu conteaza

Judecatorii ar fi trebuit sa aiba la dispozitie, spre consultare, documentele prin care, cu ani in urma, „Electrotehnica” s-a desprins de „Radiotehnica”. Bilantul de desprindere dovedeste ca 20 de cooperatori puneau la un loc partile sociale detinute pentru a prelua o parte din patrimoniul cooperativei de care au vrut sa se rupa. Dar daca interesele o cer, se poate obtine o hotarare a instantei care anuleaza documente legale. In mare graba, chiar a doua zi, arbitrii s-au pronuntat si au trecut spatiul ce face obiectul litigiului dintr-o parte in alta: de la „Electrotehnica” la „Radiotehnica”, dintr-o trasatura de condei. Beneficiarii, adica Moisi Caliminte si grupul de apropiati cu care deruleaza reorganizarea cooperatiei, jubileaza si savureaza o victorie nemeritata.
Cooperatorilor le este greu sa creada ca munca lor a fost furata chiar de cei ce ar trebui sa plateasca, cu varf si indesat, pentru greselile trecutului. Din nefericire, astfel de creaturi stiu sa supravietuiasca. Caliminte&Co s-au ridicat ca uleiul la suprafata apei si pregatesc sa conduca ceea ce au de gand sa vanda bucata cu bucata.

Poveste cu final… asteptat

Cooperatia mestesugareasca a intrat in colaps dupa revolutie. Spatiile in care mestesugarii isi desfasurau activitatea (imprastiate pretutindeni in oras) s-au transformat, peste noapte, in magazine cochete. Cooperatia mestesugareasca a ramas sa respire printr-un tub subtire, dar s-a afundat, din ce in ce mai tare, pana aproape de… deces. Au supravietuit temerarii: conducerile cooperatiilor, instalate comod in barca de salvare, reprezentate de persoane bine asezate pe scaune, care au stiut sa vasleasca prin economia de piata spre o insula primitoare. Un adevarat Paradis… Nu misti nici macar un deget, in schimb banii din chirii curg, garla, direct in conturi, atat cat sa nu moara cooperativa, si spre anumite buzunare. Dupa ce ani de zile au simtit in gura gustul mierii, dinozaurii s-au gandit ca n-ar fi rau sa-l incerce si pe cel al nectarului. Se schimba parul, dar naravul, ba! Asociatia Teritoriala a Cooperativelor Mestesugaresti s-a transformat, conform legislatiei, in Uniunea Judeteana a Cooperatiei Mestesugaresti, sub umbrela careia ar trebui sa se uneasca suflarea cooperatista pentru ca este necesar ca cineva sa ii reprezinte interesele. Nu exista altcineva care sa o faca mai bine decat cei ce stiu cu ce se mananca acest fel de mancare, adica cei ce au fost si vor fi inca…

O mana de oameni scriu istorie

Istorie… Acesta este cuvantul care poate caracteriza ceea ce va deveni cooperatia dupa ce spatiile in care au lucrat mestesugarii vor fi vandute unul cate unul. Moise Caliminte&Co, toti fosti cu functii de conducere, au pus iar mana pe fraiele cooperatiei si au puterea de decizie. In scenariul „reorganizarii” a fost inclusa si scena „Electrotehnica”, cooperativa desprinsa perfect legal din trupul „Radiotehnica”. Din ciclul „din gandirea paguboasa” (nu pentru ei, ci pentru cei ce nu intra in carti), Caliminte si grupul de sprijin au gasit solutia optima pentru a crea un patrimoniu nou-nout pentru noua uniune judeteana. Intoarcerea la matca a fiilor risipitori… Fiii n-au decat sa refuze sa se alature grupului castigator, dar trebuie sa lase spatiile sa revina la patrimoniu UJCM daca nu de buna voie, atunci prin instrumente… democratice, cu amprenta vremurilor de aur, cand taiau si spanzurau in cooperatie. Apa a inceput iar sa curga la moara celor carora ar fi trebuit, de mult, sa li se cante prohodul. Caliminte si cei ce au recastigat puterea simt de departe mirosul banilor si nu pot sa reziste. Spatiile comerciale sunt o adevarata mina de aur ce nu trebuie scapata din mana. Prin vanzarea lor, cooperatia va deveni istorie.

Cele mai citite

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

România are șanse mari să ajungă hub regional pentru semiconductori și tehnologie avansată

Infrastructura de telecomunicații din România este suficient de avansată pentru a susține centrele mari de date, ceea ce deschide calea către un ecosistem tehnologic...

Dacia Bigster, disponibilă acum în România: Prețuri, motorizări și echipări

După premiera mondială la Salonul Auto de la Paris din octombrie 2024, Dacia Bigster poate fi comandat începând de astăzi, 9 ianuarie 2025. Prețurile pornesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă