Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a efectuat o vizita in judetul Constanta. Inaltul functionar a declarat la intalnirea cu reprezentantii autoritatilor judetene si a municipiului Constanta ca scopul vizitei nu a fost legat de auditul financiar, ci de a vedea, la fata locului, modul in care sunt cheltuiti banii contribuabililor europeni. „Dialogul cu autoritatile locale a fost intens”, a declarat Jonathan Scheele. Discutiile s-au purtat mai ales pe tema Proiectului „Pavilionului expozitional”, pentru executia caruia judetul Constanta obtinuse din partea Uniunii Europene o finantare de peste patru milioane de euro prin Programul PHARE 2001.
Partasi la investitie mai sunt Guvernul Romaniei, cu 1,6 milioane euro, si Consiliul Judetean Constanta, cu peste 400 de mii de euro. Seful Delegatiei Comisiei Europene a anuntat, insa, ca a fost sistata finantarea acestui proiect al carui beneficiar este Consiliul Judetean Constanta. Excelenta sa Jonathan Scheele a spus ca „bene-ficiarul lucrarii nu a stiut sa gestioneze proiectul” iar, in aceste conditii, banii investiti pana la aceasta data trebuie recuperati. In opinia sefului Delegatiei Comisiei Europene, o parte din vina este a municipalitatii Constanta, care nu ar fi eliberat la timp autorizatia pentru transport greu.
Exista o portita
Jonathan Scheele a declarat ca exista posibilitatea ca fondurile cheltuite pana acum sa nu fie rambursate. Conditia ce trebuie insa indeplinita este ca autoritatile locale sa gaseasca resursele financiare necesare pentru finalizarea proiectului la termenul convenit cu finantatorul. Consiliului Judetean Constanta, in calitate de beneficiar al proiectului, ar fi putut obtine o extindere a contractului, asa cum a spus Jonathan Scheele, in conditiile in care nu fusesera respectate etapele stabilite pentru efectuarea lucrarilor. Intr-un comunicat transmis de Biroul de presa al CJC se spune: „Datorita faptului ca timp de peste un an constructorul nu a demarat constructia efectiva, in conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 si a normelor metodologice de aplicare, Stelian Dutu a prelungit valabilitatea Autorizatiei nr. 33 cu inca 12 luni, respectiv pana pe data de 28 martie 2004. Acest lucru demonstreaza foarte clar ca actualul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, domnul Nicusor Daniel Constantinescu, nu a avut cum sa impiedice demararea acestui proiect si nici nu are vreo responsabilitate pentru inceperea cu o intarziere de peste un an a lucrarilor. Dupa cum se poate observa, vina apartine exclusiv ex-presedintelui Stelian Dutu, constructorului si Ministerului Integrarii”.
Justificari
In acelasi comunicat se precizeaza faptul ca la momentul alegerilor locale din 2004 se inregistrase deja o intarziere de peste un an a lucrarilor. De asemenea, sunt expuse si motivele pentru care, la un moment dat, s-a dispus intreruperea lucrarilor: solutia adoptata pentru executia fundatiei nu a corespuns tipului de sol pe care urma sa se ridice constructia. Reprezentantii Consiliului Judetean Constanta au considerat ca o expertiza ar clarifica situatia. Urmarea acestei actiuni au fost modificarile aduse proiectului, dupa care, la foarte scurt timp, pe 1 martie 2005, s-a emis autorizatia de constructie. Conducrea CJC apreciaza ca sistarea finantarii anuntata de Jonathan Scheele este „dovada evidenta ca domnia sa este fie dezinformat, fie a fost influentat sau nu doreste binele judetului Constanta, deoarece termenul de finalizare a lucrarii, de 24 luni, a expirat ulterior emiterii si predarii Autorizatiei de Construire, respectiv pe data de 13 mai 2005. Strategia de lucru in acest caz devine din ce in ce mai evidenta. Valoarea initiala a proiectului „Pavilionului expozitional” a fost de 9 milioane de euro. Castigatorul a oferit un pret mult mai mic (6 milioane euro), spulberandu-si competitorii, dupa care solicita si obtine modificarea proiectului pentru a-si reduce costurile corespunzator. Metoda pare eleganta, dar este incorecta, nelegala si necesita complicitatea diverselor persoane care reprezinta beneficiarul si finantatorul”.
Seful Delegatiei Comisiei Europene a declarat ca va declansa demersurile la Guvernul Romaniei in vederea recuperarii sumei investite pana acum de Uniunea Europeana pentru executia Proiectului „Pavilionul expozitional”.
Vizita inaltului demnitar european la Constanta, dar mai ales anuntul cu privire la sistarea finantarii pentru „Pavilionul expozitional” a starnit ecouri. Informatiile au ajuns si la urechile lui Cristan David, ministrul delegat pentru Controlul programelor cu finantare internationala. Ministrul a dispus efectuarea unui control administrativ in urma caruia vor fi identificate persoanele responsabile de nefinalizarea proiectului „Pavilionului Expozitional”.