16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialUE se teme pentru gazul rusesc

UE se teme pentru gazul rusesc

Preocuparile legate de aprovizionarea cu gaz si petrol si restrictiile comerciale impuse de Moscova domina un raport intern al UE.

Un raport de 33 de pagini despre problemele-cheie din relatiile UE-Rusia, realizat de diplomati europeni si studiat de EU Observer, arata ca principalele preocupari sunt legate de riscul unei noi crize in aprovizionarea cu gaz rusesc. Aceasta ar putea fi provocata nu doar de disputele dintre Rusia si tarile de tranzit, in primul rand Ucraina, ci si de investitiile limitate in infrastructura, specialistii din domeniu avertizand ca pana in 2010 Gazprom risca sa nu isi mai indeplineasca obligatiile contractuale de export, inregistrand un minus de pana la 100 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pe care nu ii vor mai putea extrage. Rusii au instituit un adevarat "monopol" asupra conductelor, alungand investitori straini, cum ar fi Shell sau BP, eliminate din campurile gaziere Sahalin II, respectiv Kovikta.

Documentul evoca pe larg si restrictiile impuse de Moscova in comertul cu lemn si carne, ori in pescuit.
Temerile legate de securitate, accentuate dupa razboiul din Georgia, ale tarilor fost comuniste devenite membre ale UE nu isi gasesc locul in raport, care subliniaza insa "marele potential pentru o cooperare productiva" cu Moscova in privinta conflictelor inghetate. De asemenea, sunt "salutate" progresul facut de Rusia in implementarea acordurilor de pace din 12 august si 8 septembrie, ca si "buna" cooperare cu misiunea de monitorizare a UE in Georgia.

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă