Pasul fără precedent de la intrarea în vigoare a Pactului pentru Creştere şi Stabilitate a fost anunţat de Comisarul pentru Economie şi Finanţe, Olli Rehn, care a motivat decizia prin incapacitatea guvernului de la Budapesta de a reduce, în ciuda avertismentelor repetate ale Comisiei, deficitul său bugetar la un nivel acceptabil. Conform cotidianului austriac Kleine Zeitung, Rehn a declarat că suspendarea finanţării ar trebui să fie văzută drept „un stimulent puternic” pentru Ungaria, care va trebui să introducă „o politică fiscală moderată” şi să stabilească condiţiile macroeconomice necesare asigurării unei folosiri eficiente a banilor din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Suma pe care Ungaria o va pierde, în cazul în care Budapesta nu va reuşi până la sfârşitul acestui an să modifice bugetul pentru 2013 în conformitate cu cererile Comisiei, se ridică la 495,1 milioane euro – echivalentul a 0,5% din produsul intern brut al Ungariei.
Conform cotidianului austriac Der Standard, „Uniunea Europeană creşte astfel presiunile politice la adresa Ungariei, care se află deja în focul criticilor datorită limitării de către guvern a independenţei media, justiţiei şi a Băncii Centrale”.
O decizie politică?
Secretarul de stat Mihaly Varga este de părere că decizia Comisiei Europene de a tăia accesul Ungariei la fondurile europene de coeziune este una pur politică, relatează Der Standard: „se pare că Comisia Europeană crede că Ungaria poate fi pusă la colţ”, a declarat acesta, adăugând că statul maghiar a redus deja deficitul sub 3%, îndeplinind astfel condiţiile impuse de tratatul de la Maastricht.
Comisia nu este însă convinsă că Ungaria va reuşi să respecte în 2012 şi 2013 această limită – după cum nu a respectat-o nici în anii anteriori: Procedura de deficit excesiv împotriva Budapestei a fost deschisă în 2004, iar Ungaria a avut în repetate rânduri dificultăţi să îşi menţină deficitul bugetar în limitele stabilite. Astfel, în 2010 acesta a fost de 4,3% din PIB, deşi la începutul anului guvernul preconizase un deficit de 3,8%. Conform cotidianului Wiener Zeitung, în 2011 deficitul Ungariei a ajuns la 6,8% – însă ar putea fi corectat în jos datorită unor încasări suplimentare de pe urma naţionalizării caselor private de pensii, care nu au fost încă luate în calcul. În urma acestei măsuri unice, se estimează că deficitul pe 2011 va scădea la 2,9%. Cu toate acestea, Comisia Europeană rămâne sceptică, prognozând Budapestei pentru 2012 un deficit bugetar de 3,25%. Fostul comisar european maghiar Peter Balasz a arătat înţelegere pentru decizia Comisiei, declarând că „guvernul de la Budapesta înoată împotriva curentului” – şi că, spre deosebire de alte state împotriva cărora s-au deschis proceduri de deficit excesiv, Ungaria nu a dat Uniunii Europene nici un semnal pozitiv.
Mai multă austeritate
Pierderea fondurilor de coeziune ar putea pune în pericol investiţiile de stat menite să promoveze creşterea economică, oricum destul de firavă: conform previziunilor guvernului, aceasta nu va depăşi probabil 0,5%, după cum relatează portalul de ştiri Bloomberg. Astfel, premierul Viktor Orban va fi probabil nevoit să impună măsuri de austeritate mai substanţiale decât impozitele „speciale” ridicate la nevoie pentru a acoperi găurile din buget. Conform cotidianului american The Wall Street Journal, premierul a anunţat pentru anul în curs reducerea subvenţiilor pentru medicamente şi a fondurilor pentru transportul în comun, introducerea unui sistem electronic de plată pentru folosirea autostrăzilor şi oprirea achiziţiilor de automobile şi echipament de birou pentru instituţiile de stat. Totodată, Zoltn Csefalvay, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat cu câteva zile în urmă că şi ajutorul social va fi redus.
O veste bună există totuşi pentru Ungaria, anunţă Wiener Zeitung: Banca Europeană de Investiţii (EIB) a anunţat că este dispusă să acorde statului maghiar noi credite pentru proiecte economice, odată ce Budapesta va încheia tratativele cu Fondul Monetar Internaţional pentru un nou împrumut. Nu toate perspectivele sunt, deci, sumbre pentru Budapesta.