Primăria comunei Moldova Suliţa trebuie să returneze trei milioane de lei pentru lucrări de slabă calitate la un drum. Comuna Todireşti este la un pas de a returna două milioane de lei din cauza unui proiect neviabil cu un cămin de bătrâni. Cele două cazuri sunt urmări ale unor proiecte începute în mandatele precedente, dar preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că toate cele 78 de proiectele derulate în judeţul Suceava cu finanţare europeană sunt monitorizate pentru a fi evitate situaţii ca la Moldova Suliţa sau Todireşti.
Primăria comunei sucevene Moldova Suliţa va trebui să returneze Comisiei Europene 3 milioane de lei pentru nereguli constatate în calitatea lucrărilor recepţionate la un drum finanţat prin SAPARD, iar comuna Todireşti riscă să returneze fonduri europene pentru construcţia unui cămin de bătrâni. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, după analizarea proiectelor cu finanţare europeană din judeţ, că majoritatea se derulează corespunzător, dar că există un caz nefericit la Moldova Suliţa, unde s-a construit un drum prin SAPARD, iar în urma verificărilor s-a constatat că lucrările executate nu sunt de calitate, astfel că autoritatea locală va trebui să returneze trei milioane de lei. El a spus că acest drum a fost recepţionat în mandatul fostului primar al comunei respective.
Gheorghe Flutur a mai declarat că o situaţie în care există riscul de a se returna bani Comisiei Europene este în comuna Todireşti, unde a fost construit un cămin de bătrâni care nu a cazat însă nici un bătrân întrucât costurile de întreţinere sunt prea mari. „Căminul de bătrâni s-a făcut fără cap. E un cămin de bătrâni care nu e ocupat de bătrâni pentru că vor putea prelua bătrâni cu pensii foarte mari, de peste 1.800 de lei sau care au alte surse de venit”, a spus Gheorghe Flutur. El a arătat că acest cămin de bătrâni are doar 12 camere şi că, în aceste condiţii, costurile cu personalul sunt foarte mari. „Dacă nu se va popula acest cămin de bătrâni riscă să fie imputabil”, a spus Gheorghe Flutur, care a menţionat că valoarea investiţiei se ridică la aproximativ două milioane de lei.
Preşedintele CJ Suceava a arătat că aceste comune care au probleme privind proiectele cu finanţare europeană vor fi afectate şi pe viitor dacă doresc să atragă alte fonduri europene întrucât vor fi depunctate. Gheorghe Flutur a precizat că în judeţ sunt în derulare în prezent 78 de proiecte cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional, totalizând peste 150 de milioane de euro, din care 66 de proiecte sunt în derulare, opt în faza de contractare a executantului şi patru în faza de precontractare.
Potrivit preşedintelui CJ Suceava, sunt întârzieri la Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc din cauză că procedura de selecţie a executanţilor a fost de durată. La Gura Humorului s-au finalizat două licitaţii pentru repararea a 17 străzi şi pentru instalarea unei monitorizări video în oraş, proiecte în valoare de 2,8 milioane de euro, iar pentru construcţia unei parcări în zona centrală a staţiunii a fost necesară refacerea documentaţiei, în timp ce la Câmpulung Moldovenesc a început recent proiectul de modernizare a infrastructurii urbane în valoare de 5,3 milioane de euro.
Celelalte proiecte finanţate prin POR sunt în grafic, a spus Gheorghe Flutur. El şi-a exprimat însă scepticismul privind asigurarea cofinanţării locale de Primăria municipiului Vatra Dornei pentru un proiect cu finanţare europeană pentru înfiinţarea unui aqualand prin reabilitarea Complexului de Agrement Lunca Dornelor care este nefuncţional în prezent.
Gheorghe Flutur a spus că municipiul Vatra Dornei are datorii de 15 milioane de euro, iar pentru cofinanţarea acestui proiect, în valoare de zece milioane de euro, municipalitatea dorneană va trebui să asigure 4 milioane de euro. „Trebuie să fie realişti cei de la Dorna”, a mai spus preşedintele CJ Suceava. Gheorghe Flutur a declarat că toate proiectele derulate în judeţul Suceava, în special cele cu finanţare europeană, sunt monitorizate des de autorităţile judeţene pentru a fi evitate situaţii care să ducă la imputarea unor sume de bani.