Incepand de anul viitor, lobbyistii vor trebui sa-si transparentizeze activitatea si sa prezinte listele clientilor si tarifele. Cererea UE a fost prost criticata de principalele
firme de lobbying.Firmele de lobbying si consulting, cabinetele de experti si avocati si toate organizatiile nonguvernamentale care cauta sa influenteze activitatea institutiilor europene au fost invitate sa anunte public pe cine reprezinta, care le sunt obiectivele si bugetul, care le sunt tarifele si ce fel de activitate exercita.
Multe firme agricole, de exemplu, sau implicate in noile tehnologii, cauta sa influenteze legislatia europeana prin intermediul sutelor de firme de consulting instalate in jurul Parlamentului European si al Comisiei Europene.
Comisia le va cere asadar incepand din 2008 grupurilor de lobby sa-si prezinte in mod voluntar listele cu clientii si sa-si declare in acelasi timp onorariile percepute pe activitatile de lobbying. Noua initiativa europeana a fost insa primita cu ostilitate de catre principalele firme de lobbying, care afirma ca Uniunea merge prea departe, cerandu-le listele clientilor si registrele financiare. In schimb, Comisia are la indemana exemplul Statelor Unite, unde legea permite supravegherea activitatii acestor firme si depistarea eventualelor plati ilegale facute in schimbul modificarii unei legislatii.
OPACITATE
15.000 de lobbyisti
Numarul persoanelor care traiesc din lobbying in Bruxelles ar depasi 15.000!… Pana acum, toate aceste grupuri de lobbying au functionat intr-o opacitate totala, desi activitatea lor poate influenta importante initiative legislative.