11 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialUE: Bulgaria va fi sanctionata, Romania nu

UE: Bulgaria va fi sanctionata, Romania nu

Comisia Europeana (CE) se gandeste foarte serios sa recomande anularea acordarii anumitor ajutoare financiare pentru Bulgaria, cauza fiind ingrijorarea starnita la Bruxelles de coruptia si administratia deficitara din aceasta tara, scrie agentia Reuters, citand o sursa de rang inalt din Comisie. In privinta Romaniei nu se pune problema unor sanctiuni, afirma aceeasi sursa, care spune ca Bucurestiul s-a miscat mai repede decat Sofia in cepriveste lupta impotriva criminalitatii si a coruptiei si in ce priveste reformele administrative.
Executivul Uniunii Europene va face public pe 27 iunie un raport de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, care ar putea atrage sanctiuni severe impotriva ambelor tari sau uneia dintre ele. Fostele tari comuniste s-au alaturat blocului comunitar in ianuarie cu conditia ca UE sa supervizeze indeaproape ajutoarele financiare pentru agricultura, administratie locala si justitie in primii doi ani. Un membru al Comisiei a afirmat ca raportul se va referi doar la reformele din justitie si IMM-uri, nu si la agricultura sau fonduri structurale pentru dezvoltare regionala. Un alt oficial a declarat ca o decizie privind finantarea fermelor agricole se va lua in toamna.
Romania ar trebui sa primeasca ajutoare UE de 11,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2009, iar Bulgaria, 4,6 miliarde de euro.
Asemenea clauze de salgardare au existat si la aderarea celor zece tari central-europene, in 2004.
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a evitat sa spuna ce va face Bruxelles-ul, dupa vizita premierului roman Calin Popescu Tariceanu. Sursa a afirmat insa ca cel putin o clauza de salvgardare financiara va fi declansata impotriva Bulgariei, pentru a arata platitorilor de taxe din UE ca interesele le sunt aparate si pentru a forta Sofia sa se zbata mai mult in ceea ce priveste coruptia si administratia publica. O asemenea masura nu va fi luata impotriva Romaniei, a precizat aceeasi sursa.
CE poate amana acordarea ajutoarelor sau poate cere inapoi banii deja oferiti.
Comisarul european pentru Justitie si Securitate Franco Frattini a declarat pentru Reuters ca ambele tari au facut progrese in reformarea justitiei si in combaterea crimei organizate, desi mai sunt lucruri de imbunatatit, cum ar fi timpul indelungat pentru aducerea suspectilor in instanta in Bulgaria.
"Iau in considerare toate optiunile posibile, dar nu as putea spune ca ma gandesc serios la declansarea clauzei de salvgardare in aria mea de responsabilitate,", a declarat Frattini.
Un oficial UE a declarat ca raportul de monitorizare a fost intocmit de secretarul general al CE, Catherine Day. Reprezentantii guvernelor tarilor membre UE vor avea ultimul cuvant asupra raportului in luna iulie.
CE examineaza performantele noilor membri si in agricultura, sanatate si politica regionala. Acceasi sursa, citata de Reuters, a declarat ca CE este foarte probabil sa taie subventiile Sofiei pentru fermieri sau pentru dezvoltarea regionala deoarece doar o asemenea penalitate financiara ar impinge guvernul sa actioneze.
CE doreste sa demonstreze ca noii membri trebuie sa duca la indeplinire toate reformele convenite pentru a primi ajutoare financiare, fara a da apa la moara criticilor care au afirmat ca Bulgaria si Romania au fost admise prematur in UE.

Cele mai citite

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă