In cursul unei emisiuni televizate, vicepremierul italian, Gianfranco Fini, declara ieri ca preocuparea principala trebuie sa fie legata mai curand de starea economiei in general, si nu de procedura pentru deficit excesiv angajata marti contra Romei de Comisia Europeana.
„Nu are de ce sa ne preocupe aceasta procedura”, sublinia Fini, explicand ca „exista o preocupare privind economia, nu doar cea italiana, ci a intregii Europe”. „Italia, a mai adaugat el, se afla in acest an in aceleasi conditii in care se aflau Franta si Germania, iar Bruxellesul ne-a aratat „cartonasul galben”, asa cum a facut si cu Parisul, si cu Berlinul”.
Rezistand presiunilor critice ale Italiei, Comisia Europeana a deschis marti o procedura pentru deficit excesiv contra derapajelor bugetare ale Romei, care, in ochii sai, nu are un caracter „exceptional” ce ar putea justifica indulgenta. Iar la 29 iunie, Bruxellesul va decide urmarile acestei proceduri, prima angajata dupa reforma Pactului de Stabilitate de la finele lunii martie. Adoptand raportul asupra Italiei, Comisia a estimat ca deficitul Romei, chiar daca nu excede decat „usor” cei 3% in 2003 si 2004, „va trebui sa ramana sub acest prag in 2005 si mai departe”.
Decizia de marti anunta relatii tensionate intre Roma si Bruxelles, si asa destul de furtunoase. Ministrul reformei, Roberto Calderoli, membru al miscarii populiste si anti-europene Liga Nord, califica, de altfel, o astfel de decizie drept „hartie fara nici o valoare” dupa nu-ul spus Constitutiei europene in Franta si Olanda. Italia a intrat in recesiune in 2005, cu o scadre a PIB-ului de 0,5% in primul trimestru. Fini, referindu-se la propunerile unor ministri din Liga Nord de a se reveni la lira, a precizat ca ideea „nu are nici un sens si nu ar mai fi posibila, deoarece ar avea pentru Italia costuri inspaimantatoare”.