» Locuintele ANL destinate inchirierii catre tineri vor putea fi vandute chiriasilor, propune ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. In Bucuresti, preturile sunt derizorii. Din banii incasati pe vanzarea a patru apartamente ANL se vor putea construi doar trei, afirma specialistii.
Locuintele ANL destinate inchirierii de catre tineri vor fi scoase la vanzare la preturi de sub 19.140 euro pentru o garsoniera, sub 26.950 euro pentru doua camere, iar apartamentele de trei camere vor costa cel mult 36.014 euro. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a elaborat un proiect de lege prin care vor fi modificate criteriile pentru cei care doresc sa achizitioneze locuinte ANL. Proiectul de act normativ urma sa fie prezentat in sedinta de guvern de ieri, insa a fost amanat pentru sedinta de saptamana viitoare. Actul propune reducerea termenului care trebuie sa se scurga de la data la care a fost semnat contractul de inchiriere, pentru ca vanzarea sa fie posibila, de la trei ani la un an. Mai mult, ca sa poata cumpara locuinta in care stau cu chirie, doritorii nu vor mai trebui sa aiba venituri mai mici de dublul mediei salariului brut pe economie, care este acum de 1.800 lei. Locuintele nu vor putea fi vandute timp de cinci ani dupa achizitia lor, prevedere care exista si in actuala forma a legii.
La stablirea preturilor de vanzare primariile vor lua in considerare valoarea de inlocuire a locuintelor si vechimea acestora, ultima fiind reflectata de valoarea amortizata. "Preturile de vanzare anuntate sunt medii ponderate. Am luat 1.100 de apartamente la care licitatiile au fost anul trecut, de doua camere, si am vazut preturile la care constructorii au castigat licitatiile", explica Ioan Andreica, secretar de stat in MDRT. Din aceasta valoare de inlocuire se va scadea cea de amortizare, care depinde de vechimea locuintei. Valoarea de amortizare se va calcula tinand cont de durata de viata a unui apartament, estimata la 50 de ani. Aceasta valoare se va obtine prin impartirea celei de inlocuire a apartamentului la 50 si inmultirea acesteia cu numarul de ani scurs de la momentul ridicarii ei. "Pentru o garsoniera, valoarea de inlocuire este de 19.140 euro, pentru un apartament de doua camere, aceasta se ridica la 26.950 euro, iar pentru trei camere, la 36.014 euro", a spus recent Udrea. Luarea in considerare a vechimii va face ca pretul unei locuinte vechi de cinci ani sa scada cu zece la suta.
Pentru a nu exista discriminari, locuintele vor putea fi vandute si celor ale caror salarii sunt peste dublul venitului mediu brut pe economie, situat acum la 1.800 lei. In forma initiala, persoanelor cu venituri peste acest nivel nu li se permitea cumpararea.
Vindem doua, facem una
Prin vanzarea locuintelor, MDRT impusca doi iepuri. Mare parte din locuinte au fost primite pe ochi frumosi, Romania fiind periodic cuprinsa de scandaluri privitoare la atribuirea caselor ANL, atat cele din programul de inchirere catre tineri, cum e cazul de fata, cat si cele construite de ANL prin credit ipotecar. Din banii incasati, Udrea, care s-a plans parlamentarilor cu ocazia dezbaterilor referitoare la bugetul pe 2010 ca are cu peste o treime mai putini bani decat anul trecut, spera sa construiasca alte locuinte pe care sa le predea cu surle si trambite poporului. Pe de alta parte, se rezolva problema locuirii chiriasilor cu proptele. Oricum, ca in povestea lui Danila Prepeleac, cu putinii bani obtinuti din vanzarea unei locuinte nu va reusi sa construiasca o alta noua. Aceasta, deoarece cele mai modeste garsoniere nu se pot construi in prezent cu mai putin de 350-450 euro pe metru patrat, pret care nu include racordarea blocului ANL la utilitati, adica la apa, canal, gaz, electricitate. "Pretul nu poate fi mai mic de 400-450 euro pe metrul patrat. La o suprafata de 40 de metri, aceasta inseamna 16.000 euro, care nu include cota de profit a constructorului. Costul utilitatilor mai mareste pretul cu 20-30%", spune directorul unei firme de consultanta de pe piata imobiliara. "La o suprafata utila de 40 de metri, estimez un pret minim de 20.000-25.000 euro", afirma Ciprian Ana, directorul firmei Policons Grup.