1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialUdrea, Ghiţă, Ponta. Tinerii frumoşi şi liberi ai României...

Udrea, Ghiţă, Ponta. Tinerii frumoşi şi liberi ai României…

  Nu puţini au fost cei care credeau că România se va schimba cu adevărat doar când vechea generaţie de politicieni şi conducători de instituţii, înrăită şi tributară metehnelor comunismului, va fi înlocuită de tinerii ambiţioşi, crescuţi şi educaţi după 1989. Acum însă vedem ce frumos ar fi arătat România, dacă la butoanele acestei ţări s-ar fi aşezat, definitiv,  Elena Udrea, Victor Ponta sau Sebastian Ghiţă.

Elena Udrea este tipul de politician cu care Traian Băsescu a defilat din poziţia de reformator al statului. A promovat-o ca să ne arate că, gata, au apus vremurile când sforile în România erau trase de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Octav Cosmâncă, Viorel Hrebenciuc şi alţi foşti membri, mai mult sau mai puţin importanţi, ai nomenclaturii comuniste. E drept că, unii dintre tinerii scoşi în faţă de fostul preşedinte s-au dovedit alegeri bune. Despre alţii aflăm însă zilele astea că nu au fost cu nimic mai presus decât dinozaurii PSD. Spre exemplu, vedeţi vreo deosebire între jaful de la Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor pus la cale e gruparea Cocoş- Udrea- Bica, oameni de 40 de ani, fără nici o legătură cu comunismul, şi combinaţiile cu păduri, la fel de penale, ale mult mai experimentaţilor în rele Hrebenciuc- Adam- Sârbu? Da, există totuşi o mică deosebire, să-mi fie iertat cinismul: în timp ce gruparea lui Hrebenciuc fura din pădurile statului, prin retrocedarea frauduloasă unor suprafeţe de teren, gruparea Cocoş- Bica îi jefuia pur şi simplu pe foştii proprietari. " Consecinţa activităţii grupării a fost nedreptăţirea altor titulari de drepturi ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluţionate şi care nu puteau spera la aşa supraevaluări dacă nu cunoşteau filiera", spun procurorii în referatul de arestare a fostei şefe a DIICOT.

Sigur, Elena Udrea spune că nu ştia nimic despre şpăgile luate de prietena sa, Alina Bica, nici măcar despre cele ale fostului soţ. Asta nu o împiedică însă să ne dezvăluie, în fiecare zi, noi şi noi afaceri murdare în care ar fi fost implicaţi Dorin Cocoş, şeful interimar al SRI, Florian Coldea, mogulul de la România TV, Sebastian Ghiţă sau Victor Ponta. Udrea va trebui să-şi dovedească afirmaţiile, dar nu poţi omite faptul că fostul ministru aruncă acum cu noroi în oameni cu care până nu demult îşi bea cafeaua, împărţea timpul şi, spunea ea, funcţiile importante în statul român.

Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă sunt, la rândul lor, exponenţii generaţiei tinere de politicieni, chemată să conducă România. Vi se pare acest cuplu din fruntea PSD, cu ceva mai răsărit decât sinistrul comando de făcut bani pe seama statului, Adrian Năstase- Alexandru Bittner? Din nou o întrebare retorică. Unde sunt respectul şi ataşamentul pentru statul de drept,  democraţie, instituţii, oamenii din această ţară, arătate de premier şi de sforarul singurului partid de stânga din România?

Elena Udrea nu arată degeaba către Sebastian Ghiţă. “Nu sunt parte a sistemului, dar l-am cunoscut din interior”, declară fostul om de încredere al lui Traian Băsescu. Udrea nu urmăreşte însă să facă un bine acestei ţări prin dezvăluirile sale, ci mai degrabă ştie că se prăbuşeşte şi, simţindu-se trădată, vrea să-i tragă după ea pe toţi cei care i-au promis protecţie, dar nu s-au ţinut de cuvânt.

 Scandalul din aceste zile are darul să ne trezească din nou din amorţire. Nu poţi să nu te gândeşti cum ar fi arătat această ţară dacă ar fi încăput cu totul pe mâinile acestor reprezentanţi ai noii generaţii de lideri, scoşi în faţă, dintr-un motiv sau altul, de seniorii politicii româneşti . Dacă alegerile prezidenţiale ar fi fost câştigate, spre exemplu, de Victor Ponta sau Elena Udrea. Dacă aceste reţele transpartinice create şi dezvoltate de “tinerele speranţe” din politică, protejate de alte “tinere speranţe” din justiţie şi servicii secrete, cu aceleaşi apucături şi obiceiuri nedemocratice, ar fi supravieţuit alegerilor din noiembrie 2014.

Sunt multe întrebări la care nu avem încă un răspuns. Nu ştim ce rol au avut George Maior sau Florin Coldea, două personaje invocate des în aceste zile, în protejarea sau, dimpotrivă, demascarea reţelelor mafiote despre care vorbim astăzi. Nu ştim nimic despre implicarea lui Traian Băsescu, nici dacă toată această mizerie a fost, în toţi aceşti ani, ascunsă bine sub preş sau era cunoscută cu lux de amănunte în ambasadele occidentale importante pentru România. Ştim însă că lupta anticorupţie, cu bune şi cu rele, merge mai departe. Şi am mai aflat ceva: că povestea cu tânăra generaţie de lideri care va schimba România nu e (întotdeauna) valabilă. Cel puţin nu în ceea ce-i priveşte pe Udrea, Ponta şi Ghiţă.

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Inspectorii antifraudă fiscală, amenzi și confiscări de peste 117 milioane de lei în patru luni

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au desfășurat, între septembrie și decembrie 2024, o campanie intensă pentru combaterea evaziunii fiscale. În urma acțiunilor operative...

Donald Trump plănuiește retragerea SUA din OMS în prima zi de mandat

Donald Trump intenționează să scoată Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) chiar în prima zi a unui eventual nou mandat prezidențial, pe...

Elon Musk țintește shema de personal „supraîncărcată” de la Banca Federală a SUA

Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume și viitorul lider al Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală din administrația Trump, a lansat critici dure la...
Ultima oră
Pe aceeași temă