8.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialUDMR - intre coroane mortuare si tensiuni interetnice

UDMR – intre coroane mortuare si tensiuni interetnice

Clujul traverseaza cea mai incrancenata perioada din ultimii doi ani. Tensiunile interetnice, care pareau definitiv ingropate dupa inlaturarea fostului primar Gheorghe Funar, au reizbucnit cu violenta. „Meritul” pentru aceasta stare de lucruri nu mai este al nationalistilor romani din PRM, ci al radicalilor maghiari.
Comitetul de Initiativa „Bolyai” nu este decat o interfata cu aspect academic a atitudinii care ii impinge pe o serie de lideri maghiari la fapte care nu pot decat sa toarne gaz peste focul relatiilor proaste dintre romani si maghiari. Faptul ca celor doi lectori universitari exclusi de Senatul Universitatii „Babes-Bolyai” li s-au propus locuri pe listele de candidati pentru Parlamentul European ce vor fi depuse de Uniunea Civica a Maghiarilor nu confirma decat acest lucru.
Tensiunile interetnice care au reaparut in Transilvania reprezinta un combustibil electoral pretios pentru formatiunile de genul Uniunii Civice a Maghiarilor. Sub presiunea acestei formatiuni, si discursul oficial al UDMR s-a radicalizat in ultimul an. Primul semn a fost cuvantarea dura a vicepremierului Marko Bela, tinuta la Targul Secuiesc in data de 15 martie. Atunci, comentatorii politici au interpretat acest gest drept o gafa politica, produsa de dorinta liderului UDMR de a-si mobiliza electoratul.
Seria inceputa de Ziua Nationala a Ungariei a continuat de Ziua Nationala a Romaniei. La Cluj, liderii filialei UDMR au depus o coroana mortuara la statuia lui Avram Iancu, in cadrul festivitatilor organizate de 1 Decembrie. Reprezentantii Uniunii Democrate Maghiare au insistat ca totul a fost produs de o neintelegere. Unul dintre soferii Uniunii a fost oferit pe post de acarul Paun. Liderii UDMR au spus ca el a fost trimis sa cumpere coroana de flori, iar soferul, lipsit de subtilitate diplomatica, a luat la repezeala coroana care i s-a parut mai potrivita.
Cu siguranta, pentru maghiari 1 Decembrie nu este tocmai o zi de sarbatoare. Maghiarii ardeleni sunt, insa, cetateni romani. Daca de 15 martie ei ofera coroana cu tricolorul Ungariei, de 1 Decembrie ar fi putut sa foloseasca culorile nationale ale Romaniei, fara sa ii acuze nimeni de tradare. Acum, UDMR s-a trezit din nou in centrul suspiciunilor. Insa de data aceasta de vina este tocmai climatul provocat de radicalii maghiari.
Cu siguranta, toate aceste tensiuni nu folosesc nimanui, decat radicalilor, dornici sa culeaga o mana de voturi, insa in conditiile in care dupa 1 ianuarie 2007 mesajul nationalist-secesionist isi va pierde miza, ceea ce va reduce simtitor influenta politicienilor care fac din acesta un mod de a specula sensibilitatea electoratului maghiar.

Cele mai citite

Maia Sandu: Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent. Ținta au fost 300 de mii de voturi

Maia Sandu a declarat că sunt informaţii şi probe privind „un atac fără precedent” asupra democraţiei din Republica Moldova Președintele Maia Sandu, care candidează pentru...

Veteran de război, sărbătorit la împlinirea vârstei de 101 ani. A luptat în munții Tatra și la Cahul

Lt. col. (rtr.) Ioan Amarie, veteran de război, a împlinit vârsta de 101 ani. Acesta s-a născut în localitatea Țifești, din județul Vrancea, pe...

Răsturnare de situație la Referendumul din Republica Moldova

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și de la referendumul pentru aderare Republicii Moldova la UE arată că propagandă rusă a reușit...
Ultima oră
Pe aceeași temă