-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialUcrainienii si germanii impart ce-a mai ramas din CUG

Ucrainienii si germanii impart ce-a mai ramas din CUG

Ucranienii si germanii isi impart resturile Combinatului de Utilaj Greu (CUG) din Cluj-Napoca. Societatea, care era odinioara fala industriei comuniste din oras, a ajuns sa fie vanduta acum pe bucati. Si asta, dupa un deceniu si jumatate de management prost. Cea mai mare parte a platformei industriale a revenit, in urma unei proceduri de adjudecare contestata in instanta, in patrimoniul grupului german „Max Aichen”, dupa ce initial autoritatile romane promisesera combinatul societatii „Corporation Industrial Union of Donbass”, din Ucraina, cea care a cumparat SC „Fortpres CUG”, desprinsa din CUG la inceputul anilor '90.
Ucrainienii de la „Donbass” nu se tem de concurenta celor de la „Max Aichen”, care au achizitionat de curand tot ce mai ramasese din activele fostului Combinat de Utilaj Greu. Ei nu considera ca au fost nedreptatiti prin vanzarea activelor pe care le vizau catre concurenta grupului german. „Era vorba de forja grea si de otelaria fostului combinat si se presupunea ca o vom achizitiona noi. Dar a fost o licitatie corecta pe care am urmarit-o pana la capat. Nemtii au dat mai mult si e corect si normal felul in care au castigat”, a declarat administratorul „Fortpres CUG”, Dorin Ilies.
Potrivit sursei citate, in cazul in care holdingul german isi va respecta promisiunea si va redeschide forja si otelaria „nici nu va fi prea rau” pentru „Fortpres CUG” si nici nu ar deranja prea tare investitia ucrainiana. El s-a ferit sa dea mai multe detalii, cu atat mai mult cu cat lucrurile sunt oarecum neclare inca in ceea ce priveste investitia „Max Aichen”, dar si situatia „Fortpres” care asteapta ca investitorii ucrainieni sa soseasca in Cluj.
„Nu va pot spune nici cat de mare sau de mica a fost cifra de afaceri sau profitul firmei pe anul trecut. Noi inca nu ne-am incheiat socotelile, inca lucram pe aceste date. Mai mult, luna viitoare, managerii ucrainieni vor veni in Cluj-Napoca. Pana atunci trebuie sa terminam de incheiat toate situatiile financiare”, a mai precizat Ilies. El a adaugat ca „Fortpres CUG” nu are probleme de acces pe platforma sa.
In anul 2005, productia acestei societati desprinse de pe platforma industriala s-a orientat, in proportie de 92 la suta, spre exporturi inspre piata Uniunii Europene, mai ales inspre Belgia, Italia, Franta si Germania. „Aproximativ 5 la suta din tot ce am produs a ramas in tara. Este un procent mic si este vorba de piese de schimb pentru combinate cum ar fi „Silcotub” Zalau”, a mai spus administratorul firmei.
Dorin Ilies a afirmat, totodata, ca urmatoarea investitie pe care ucrainienii o vor face va viza reabilitarea si modernizarea unei masini de frezat si alezat, de precizie, pentru piesele mari.

Atu pentru ucrainieni

„Aceasta investitie ne va da un atu pe piata romaneasca pentru ca mai avem mult pana sa ajungem din urma nivelul altor combinate din Europa”, a adaugat Dorin Ilies. Acesta a condus, in prima parte a anilor '90, Combinatul de Utilaj Greu. Societatea a reusit sa supravietuiasca in acea perioada gratie unor credite si a afacerilor facute in spatiul fostei Uniuni Sovietice.
In urma acestor afaceri, Dorin Ilies, unul dintre membrii marcanti ai filialei PSD, a fost pus sub acuzare penala, insa a fost declarat nevinovat. In perioada in care era director al combinatului, el l-a cunoscut pe magnatul ucrainian Sergey Taruta, patronul clubului de fotbal „Metalurg Donetk”, cel care avea sa cumpere in cele din urma „Fortpres CUG”.
Sotia lui Dorin Ilies, Viorica Ilies, este fostul candidat al PUR la Primaria Cluj-Napoca si conduce in prezent filiala municipala a Partidului Conservator.

Contraofensiva germana

La inceptutul acestei luni, reprezentantul concernului „Max Aichen” a castigat licitatia prin care grupul german devenea proprietarul a 18 active si a 34 de hectare de teren de pe fosta platforma industriala. Prima transa de bani pe care reprezentantii companiei straine trebuiau sa o plateasca se ridica la 11,27 milioane de euro si reprezenta 70 la suta din suma valoarea totala a achizitiei.
Germanii au cerut o amanare pentru plata banilor, din cauza unor formalitati birocratice. Lichidatorul CUG, SC „Euroconsult”, a acceptat, insa, decizia, este contestata in instanta de catre marele invins al competitiei pentru preluarea combinatului – SC „World Metal” din Bucuresti.
Momentele de glorie ale CUG s-au incheiat odata cu caderea comunismului, in anul 1989. Ulterior, platforma industriala a fost impartita in opt societati. La sfarsitul anului 2003, combinatul inregistra pierderi de 121 de miliarde lei, iar toate datoriile cumulate se ridicau la aproximativ 900 de miliarde lei, fiind de aproape 2,5 ori mai mari decat capitalul social al CUG.
Noul proprietar al combinatului, grupul „Max Aichen”, si-a inceput activitatea in 1924 ca firma de constructii. In prezent, compania are 2.600 de angajati in patru divizii, care cuprind ca domenii de activitate mediul, constructiile, siderurgia si afacerile imobiliare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă