2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialUcrainenii din Tîrnova boicotează şcoala

Ucrainenii din Tîrnova boicotează şcoala

Zeci de elevi au fost mutaţi la o şcoală din altă localitate pe motiv că părinţilor nu le place primarul.

 

În comuna arădeană Tîrnova, scandalul politic continuă. La alegerile locale din această vară, candidatul USL, Florin Farcaşiu, a câştigat alegerile din primul tur. Candidatul PDL, susţinut de comunitatea de ucraineni mutată în zonă după 1990, a contestat rezultatul alegerilor. Tîrnova a fost singura localitate din judeţul Arad unde a fost reluat procesul electoral, iar Farcaşiu a câştigat din nou alegerile. După câteva luni, susţinătorii celuilalt candidat şi-au mutat copiii la o şcoală din altă localitate.

 

Politicul a ajuns în şcoală

După 1990, în comuna arădeană Tîrnova s-au mutat câteva zeci de familii de ucraineni, din nordul ţării. În preajma fiecărui an electoral, conducătorul comunităţii ucrainiene se implică în politică şi vrea să-l schimbe pe actualul primar, Florin Farcaşiu, care este cel mai longeviv primar post-decembrist din România. Motivul este cunoscut doar de localnici: ucrainenii şi-au cumpărat case la Tîrnova, dar nu şi pământul de la proprietari. Ei au revendicat însă terenuri, pe care nu le-au primit, deoarece nu aveau actele corespunzătoare. Aşa că au protestat că sunt discriminaţi de primar. Povestea cu discriminarea a tot continuat, spre disperarea localnicilor, care după repetarea alegerilor din acest an au crezut că situaţia s-a rezolvat. Nici vorbă, deoarece imediat după începerea anului şcolar, 24 de elevi ucraineni din satul Dud au fost mutaţi la şcoala din comuna Tauţ. Părinţii au motivat că nu-şi mai lasă copiii la Tîrnova, deoarece ei sunt discriminaţi… pe motive politice.

„Nu există discriminare”

Primarul comunei Tîrnova, Florin Farcaşiu, spune că teoria cu discriminarea este complet falsă. „Nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Drept dovadă, în comună există elevi ucraineni de nota 9,50 şi există copii români de nota 5. În plus, trebuie să se ştie discutăm doar despre 24 din totalul de 44 de elevi ucraineni”, a declarat primarul comunei Tîrnova. În comună a venit inspectorul general adjunct al Inspectoratului şcolar judeţean Arad, Nicolae Pellegrini, coleg în USL cu primarul acuzat. Acesta, după ce a văzut cataloagele, a constatat că elevii ucraineni nu sunt discriminaţi. Supăraţi că nu primesc dreptate, părinţii au făcut scandal, iar inspectorul a fost la un pas de a fi bătut. „Domnul inspector a spus că în întreaga sa carieră nu a mai întâlnit aşa ceva. Când le-a cerut să explice care au fost motivele pentru care şi-au mutat copiii la Tauţ, l-au tras de mână, nu l-au lăsat să vorbească”, a declarat primarul Florin Farcaşiu.

Mutarea elevilor la Tauţ a avut loc fără respectarea prevederilor legale, pentru că nu există avizul şcolii în acest caz, lucru adus şi la cunoştinţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, spun partizanii USL. De altfel, elevii figurează în cataloagele şcolii din Tîrnova, unde acumulează absenţe – cu toate consecinţele care decurg de aici – dacă nu se prezintă la cursuri, mai spun useliştii locali.

Nemulţumiri marca USL

Aceştia spun că până la venirea ucrainenilor în zonă, comuna lor a fost cunoscută în toata ţara ca drept o localitate de oameni harnici şi muncitori. Partizanii primarului spun că au crezut că pot convieţui cu noua comunitate mutată de la munte la câmpie, afirmă dar s-au săturat de acuzele aduse de către liderul acestora şi susţin că nici vorbă de discriminare, mai ales în rândul copiilor, la Tîrnova. Conform ultimului recensământ, la Tîrnova convieţuiesc 5371 de români, 676 de ucrainieni, 143 de ţigani şi 38 de maghiari.

Cele mai citite

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Accizele la carburanți cresc de la 1 ianuarie: Prețurile la benzină și motorină vor fi mai mari

Șoferii vor plăti mai mult pentru carburanți începând cu prima zi a anului, iar scumpirile ar putea continua în 2025. De la 1 ianuarie 2025,...

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...
Ultima oră
Pe aceeași temă