Ucraina si Uniunea Europeana ar putea incepe explorarea si exploatarea in comun a rezervelor de gaz si petrol in platoul continental al Marii Negre, in apropierea Insulei Serpilor, afirma Andri Honciaruk, adjunctul sefului Secretariatului Prezidential de la Kiev, transmite Mediafax.
Potrivit lui Honciaruk, citat de postul public de radio ucrainean, delimitarea platoului continental in dreptul Insulei Serpilor, reglementata prin decizia CIJ, ofera conditii favorabile pentru atragerea investitiilor straine atat de catre Ucraina, cat si de Romania pentru explorarea si exploatarea resurselor naturale ale Marii Negre.
La randul sau, Boris Tarasiuk, presedintele Comisiei pentru Integrare Europeana din Rada Suprema, afirma ca instanta de la Haga a sustinut fara echivoc pozitia Ucrainei prin conferirea statutului de "insula" Insulei Serpilor.
Desi Insula Serpilor nu influenteaza in totalitate delimitarea platoului continental si zonei economice, este fixata linia platoului continental si zonelor economice exclusive ale celor doua tari.
Potrivit lui Tarasiuk, spatiile maritime sunt delimitate in favoarea Ucrainei, care, desi a obtinut mai putin decat spera, a primit zonele cu zacaminte de gaz si petrol explorate deja.
"Deci, din punct de vedere economic, Ucraina nu a pierdut. Din punct de vedere international si juridic, disputa dintre cele doua tari a fost rezolvata", explica Tarasiuk.
In acelasi timp, Uniunea Europeana spera ca Romania si Ucraina vor implementa cu claritate decizia CIJ, afirma Christina Gaalach, purtatoarea de cuvant a lui Javier Solana, Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa.
"Avem cunostinta de decizia anuntata la Haga privind frontiera maritima intre Romania si Ucraina. Nu comentam daca este buna sau nu, dar, oricum, speram ca ambele parti vor implementa decizia in totalitate, pentru imbunatatirea situatiei", a spus Christina Gaalach.