Ucraina ameninţă că ar putea suspenda sistemul său de tranzit al gazelor, prin care Rusia alimentează Europa. „Operăm cu un dispozitiv uriaş de conducte, compresoare şi personal. Toate acestea duc la pierderi pe care n-ar trebui să le suportăm noi. Ne gândim să renunţăm la acest sistem. Nu noi vom suporta consecinţele”, a afirmat premierul ucrainean, Mikola Azarov, într-o conferinţă la Yalta.
Ucraina solicită, de asemenea, revizuirea acordului de furnizare de gaze semnat în 2009 de fostul premier Iulia Timoşenko şi Vladimir Putin, considerat de Kiev drept ilegal. Rusia nu doreşte revizuirea acordului pentru gaze, 0din 2009, dar şi-ar schimba poziţia dacă Ucraina ar adera la uniunea vamală – Rusia, Belarus, Kazahstan.
„Dacă s-ar uita la cifre şi la realitate, ar veni alături de noi în uniunea vamală”, a declarat premierul rus, Vladimir Putin. Potrivit agenţiei de ştiri ruseşti, Ria Novosti, Rusia ar negocia revizuirea acordului din 2009 şi în cazul fuziunii dintre compania de stat ucraineană Naftogaz şi gigantul rus Gazprom. Kievul preferă mai degrabă să dizolve compania decât să o dea pe mâna ruşilor. „Naftogaz nu va mai exista ca actor economic. După lichidare, noi companii vor opera pe piaţă. Din acest motiv, contractele semnate cu Rusia vor fi anulate”, a spus premierul ucrainean.
Răspunsul şefului Gazprom, Alexei Miler, a venit prompt: „Bineînţeles că după fuziunea cu Gazprom, Naftogaz va înceta să existe „. În prezent, Ucraina plăteşte 355 dolari pe 1.000 metri cubi de gaz, dar estimează preţul corect la 230 dolari. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, acuză Ucraina că „vrea să mulgă” Rusia. Omologul său ucrainean, Victor Yanukovici, răspunde că Moscova desconsideră Ucraina ca stat suveran. Rusia asigură o cincime din gazul consumat de Europa, iar 80% din acesta tranzitează Ucraina. O neînţelegere de preţ între Moscova şi Kiev ar provoca o nouă criză a gazului, ca în 2005 şi 2009, când alimentarea Europei a fost întreruptă. Pentru că ruşii refuză să scadă preţul gazelor, Ucraina se întoarce acum spre Uniunea Europeană, pe care o şantajează să plătească diferenţa dacă nu vrea ca evenimentele de acum doi ani să se repete.