» Dupa ce doi diplomati ucraineni ar fi fost expulzati din Romania, Ucraina anunta si ea ca doi romani ar putea fi trimisi acasa. Nimic nu este insa confirmat, iar oficialii romani se balbaie. Premierul Emil Boc a anuntat ca Externele vor lamuri situatia, in schimb diplomatia sugereaza ca nici nu se gandeste.
» Consecintele succesului romanesc obtinut prin deconspirarea unei retele de spionaj, cu destinatia Ucraina-Rusia, si afisat cu ostentatie in public va aduce numai prejudicii Romaniei, care s-a comportat "militieneste" din punct de vedere diplomatic, considera analistii.
Meciul diplomatic dintre Ucraina si Romania, in urma scandalului de spionaj deconspirat la Bucuresti, continua cu anuntul neoficial lansat de la Kiev: doi diplomati romani ar putea fi expulzati din Ucraina, in replica la presupusa expulzare a atasatului militar si a unui consilier ai Ambasadei Ucrainei de la Bucuresti. Ar fi vorba despre atasatul militar Radu Filip si despre secretarul II al Consulatului Romaniei la Cernauti, Iustinian Focsa. In vreme ce premierul Emil Boc a confirmat ca diplomatii ucraineni au fost nevoiti sa paraseasca Bucurestiul fara sa fie insa vorba despre o "expulzare" propriu-zisa, ministrul Apararii de la Kiev a anuntat ca Ucraina va raspunde in oglinda la represaliile Romaniei.
Intre timp autoritatile romanesti isi dau cu stangul in dreptul in acest scandal de spionaj care a capatat proportii, transformandu-se intr-unul diplomatic. Emil Boc a mai spus ca "Ministerul de Externe va da un comunicat" care sa lamureasca situatia, dar reprezentantii diplomatiei autohtone nu s-au grabit sa puna in practica indicatiile premierului.
Neoficial, Ucraina acuza Romania ca practica un discurs dublu si ca a incalcat orice norma diplomatica in acest scandal, neincercand sa rezolve "amiabil" situatia. Surse din diplomatia de la Kiev au declarat pentru "Ukrainskaia Pravda" ca Romania pe de o parte sustine oficial eforturile Ucrainei de integrare in NATO si in UE, iar pe de alta parte aduce prejudicii securitatii Ucrainei. Modul in care romanii au ales sa scoata sub lumina reflectoarelor scandalul de spionaj in care bulgarul Marinov Zikolov ar fi furnizat informatii militare Ucrainei si Rusiei, cu ajutorul deja celebrului subofiter Floricel Achim, "este o mitocanie", considera analistul Armand Gosu, specialist in spatiul ex-sovietic. "Au facut-o lata. Romania are mai mult de pierdut decat de castigat. Am procedat ca Republica Moldova, in scandalurile de la consulate, iar aceasta procedura va ridica multe semne de intrebare si la nivelul NATO", spune Gosu. In opinia analistului, exista doua posibile explicatii pentru publicitatea nemaiintalnita a acestui caz de spionaj. "Niste militieni cu urme de cascheta pe frunte s-au gandit sa dea lovitura si atunci e vorba de incompetenta. Structurile de forta din Romania au avut tot felul de scandaluri in ultima vreme, precum cazurile Brasov sau Ciorogarla, si poate s-au gandit sa-si repare imaginea", crede analistul. A doua ipoteza este ca Ucraina a fost lovita deliberat "si atunci inseamna ca cineva face jocul rusilor. Daca cineva a facut constient acest lucru, ar trebui demis imediat. Deocamdata suntem in NATO, nu in CSI", socoteste Armand Gosu.
Valurile facute de autoritatile de la Bucuresti, laudandu-se cu "un excelent caz" de contraspionaj, sunt inexplicabile si pentru un fost sef al Serviciului de Securitate din Ucraina. "Demersul care a fost facut public reprezinta o actiune extraordinara, ceea ce ar putea fi o dovada a nerespectarii relatiilor normale de parteneriat intre serviciile speciale ale celor doua state", a declarat Igor Smesko, fost sef al SBU, pentru agentia UNIAN.
Surse bine informate din domeniul Apararii din Romania ne-au declarat ca structurile statului ar fi putut alege in mod deliberat metoda spalarii rufelor in public. "S-a aratat pisica, pentru ca Ucraina si Rusia sa faca pasul inapoi. Este vorba de o descurajare publica. Exista personaje mult mai importante decat Floricel Achim sau Marinov Zikolov, care poate vor intra in panica si poate vor pica si ele. Dar asta nu se va intampla cu siguranta in mod public", spun sursele noastre. Aceleasi surse argumenteaza ca este o practica a serviciilor secrete sa faca public, o data la mai multi ani, un caz de spionaj bine rezolvat, tocmai pentru a tine in sah alte servicii secrete straine. Cu toate acestea, consecintele negative diplomatice in relatia dintre Ucraina si Romania, care si asa "scartaie", vor putea fi uitate abia peste multi ani, considera Armand Gosu.