19.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialUcraina: Puterea respinge criticile occidentale privind procesul Iuliei Timoşenko

Ucraina: Puterea respinge criticile occidentale privind procesul Iuliei Timoşenko

Partidul preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici a apreciat, marţi, că statele europene nu ar trebui să condamne Ucraina pentru decizia de arestare a fostului premier Iulia Timoşenko, care a provocat un val de indignare în întreaga lume, relatează AFP, preluată de Mediafax.

„Vrem să îi întrebăm pe oamenii politici europeni preocupaţi de arestarea lui Timoşenko ce ar face un tribunal din ţara lor dacă acuzatul i-ar ameninţa pe judecător şi pe martori şi ar afişa o lipsă de respect strigătoare la cer faţă de tribunal?”, se arată într-un comunicat al Partidului Regiunilor.

Acesta avertizează şi în legătură cu „tentativele de a o prezenta pe Iulia Timoşenko drept un critic al corupţiei şi un apărător al democraţiei”.

„Despre ce apărare a democraţiei se poate vorbi, dacă prevederile contractului pentru gaze încheiat la Moscova au fost ţinute secrete?”, adaugă comunicatul Partidului Regiunilor.

Tribunalul care o judecă pe Timoşenko pentru abuz de putere a decis vineri plasarea acesteia în arest preventiv. Ea este acuzată de depăşirea atribuţiilor de prim-ministru în 2009, când a autorizat, fără aprobarea Guvernului, semnarea contractelor de import de gaze naturale din Rusia, la un preţ considerat dezavantajos pentru Kiev.

Arestarea ei a provocat un val de indignare în întreaga lume, iar Statele Unite au denunţat chiar un proces cu „aparenţe de persecuţie cu motivaţii politice”. Şi Rusia o susţine pe Iulia Timoşenko, fost lider al revoluţiei prooccidentale ucrainene din 2004, apreciind că prevederile contractelor pentru care este judecată erau legale.

Cele mai citite

Rareș Bogdan avertizează asupra unui dezastru economic cauzat de politica PSD și a lui Marcel Ciolacu

Rareş Bogdan a lansat miercuri seară un atac la adresa premierului Marcel Ciolacu și a liderilor PSD pe care îi acuză de faptul că...

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă