1.9 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialUcraina pune Romania pe lista inamicilor. Moscova acuza presiuni impotriva Moldovei

Ucraina pune Romania pe lista inamicilor. Moscova acuza presiuni impotriva Moldovei

» Ministrul apararii ucrainean lanseaza atacuri dure la adresa Romaniei pe care o considera, alaturi de Rusia, un "posibil inamic" din cauza disputelor teritoriale.

» Bucurestiul este criticat aspru si de Moscova care a cerut liderilor UE sa impiedice Romania "sa mai exercite presiuni politice asupra Moldovei, recunoscand, o data pentru totdeauna, independenta ei".

» Analistii de politica externa pun astfel de declaratii pe seama politicii incoerente a Romaniei fata de Rusia, Republica Moldova sau Ucraina.

Ministrul apararii ucrainean, iuri Ehanurov, a declarat intr-o emisiune televizata ca Romania si Rusia se numara printre posibilii inamici ai armatei tarii sale deoarece ambele state ar avea revendicari teritoriale fata de Ucraina.
Ministrul ucrainean a precizat ca atat Romania cat si Rusia sunt "doua tari ai caror politicieni fac declaratii in acest sens". Mai precis, Ehanurov a tinut sa mentioneze explicit Romania unde politicienii ar pune sub semnul intrebarii frontierele tarii: "autoritatile fac declaratii ca nu recunosc frontiera cu Moldova, pentru ca aceasta ar insemna recunoasterea pactului Ribbentrop-Molotov". Ministrul ucrainean al Apararii a facut in acest fel referire la declaratiile de saptamana trecuta ale presedintelui roman, care spunea ca semnarea unui tratat de frontiera cu Republica Moldova l-ar transforma in "partenerul lui Ribbentrop si Molotov".

 

Oficialul ucrainean eticheteaza drept "periculoase" afirmatiile sefului roman, mai ales ca si "alti politicieni declara ca Basarabia si Bucovina constituie o problema". Cat despre Rusia, Iuri Ehanurov aminteste ca principala revendicare teritoriala vizeaza peninsula Crimeea. Analistul militar Cornel Codita argumenteaza ca Ucraina a reactionat cu primul prilej pe care l-a avut dupa declaratiile presedintelui Basescu in urma carora apare "perceptia ca Romania este un stat ostil" fiindca declaratiile lui Traian Basescu sugereaza ca Romania face parte din statele cu pretentii teritoriale. Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, crede la randul sau ca "Ucraina nu face decat sa constate ca Romania este un inamic pentru ca exista revendicari teritoriale aproape evidente: pentru ca nu semneaza tratatul de frontiera cu Republica Moldova si pentru ca sugereaza ca moldovenii si ucrainenii ar putea face un schimb de teritorii".

 

In opinia specialistului in spatiul ex-sovietic, declaratiile transante ale oficialului de la Kiev apar din cauza "politicilor incoerente ale Romaniei" si se dezvolta in ciuda faptului ca Bucurestiul a fost, alaturi de Statele Unite un sustinator consecvent al aderarii Ucrainei la Alianta Nord Atlantica. Pe de alta parte, Romania este atacata dur si de Rusia. La summitul UE-Rusia, care a avut loc joi si vineri la Habarovsk, adjunctul diplomatiei moscovite, Aleksandr Grusko a atras atentia liderilor europeni ca Romania ar trebui impiedicata "sa mai exercite presiuni politice asupra Moldovei, recunoscand, o data pentru totdeauna, independenta ei". Rusia se erijeaza astfel in rolul de aparator al Chisinaului in relatia cu Bruxelles-ul. Armand Gosu considera ca este uimitor cum "Voronin a reusit sa intoarca situatia impotriva Romaniei", dupa ce statele occidentale au criticat represiunea comandata de el impotriva manifestantilor de la inceputul lunii aprilie.

 

In acelasi timp, "Rusia, care a subminat statalitatea Republicii Moldova si care i-a sprijinit pe separatistii transnistreni a ajuns acum sa pozeze in aparatorul Moldovei, din cauza gafelor Bucurestiului". Concluzia scurta a istoricului Gosu este ca "e absurd". Cornel Codita sugereaza insa ca Moscova foloseste orice prilej "pentru a-si atinge scopurile si sa-si delimiteze Republica Moldova ca o zona de influenta stabila si stabilizata", dar si pentru "a proiecta imaginea ca Rusia are probleme la teritoriile din vecinatatea cu UE din cauza Romaniei".

» Inca 29 de zile
Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri prelungirea mandatelor de arestare cu inca 29 de zile pentru subofiterul din Ministerul Apararii Nationale, Floricel Achim si pentru bulgarul Petar Marinov Zikolov, implicati in scandalul de spionaj cu Ucraina. Cei doi au fost arestati la sfarsitul lunii februarie. Potrivit procurorilor, Achim este acuzat ca timp de cinci ani, in perioada 2002-2007, a vandut documente cu caracter de secret de stat pentru sume care nu depaseau o mie de dolari. Subofiterul ii dadea documentele bulgarului care, la randul sau, i le dadea unui reprezentant al Ucrainei la Bucuresti cu care avea relatii de prietenie. Scandalul de spionaj a afectat atat relatia cu Ucraina, care a culminat cu expulzarea a doi diplomati romani, dar si pe cea cu Rusia, deoarece potrivit unui raport intern al ambasadei Austriei, Romania ar fi expulzat trei diplomati rusi.

Cele mai citite

Peste 30 de răniți după ciocnirea violentă a două tramvaie la Strasbourg

Două tramvaie s-au ciocnit sâmbătă după-amiază la Strasbourg, Franța în tunelul care duce la gara oraşului. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite...

Călin Georgescu a transmis într-un interviu că NATO va ataca Rusia din România

Călin Georgescu răspândește din nou informații false. Într-un interviu, el i-a spus unui fost soldat american, fără a avea dovezi, că NATO va ataca...

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...
Ultima oră
Pe aceeași temă