4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialUcraina: Opoziลฃia รฎl acuzฤƒ pe Ianukovici de joc dublu รฎntre UE ลŸi...

Ucraina: Opoziลฃia รฎl acuzฤƒ pe Ianukovici de joc dublu รฎntre UE ลŸi Rusia

Opoziลฃia din Ucraina îl acuzฤƒ pe preลŸedintele Viktor Ianukovici cฤƒ face un joc dublu între Rusia ลŸi UE, dupฤƒ o vizitฤƒ ascunsฤƒ a ลŸefului statului la Vladimir Putin, transmite Mediafax. În aceastฤƒ perioadฤƒ, Ucraina negociazฤƒ un acord de asociere cu UE ลŸi soarta opozantei Iulia TimoลŸenko.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a fost nevoit sฤƒ se justifice marลฃi dupฤƒ ce un lider al opoziลฃiei, Arseni Iaลฃeniuk, l-a acuzat pe Ianukovici cฤƒ i-a fฤƒcut o vizitฤƒ „secretฤƒ” weekend-ul trecut omologului sฤƒu rus, Vladimir Putin, care are o pฤƒrere negativฤƒ despre acordul de asociere cu UE.

Purtฤƒtorul de cuvânt al diplomaลฃiei ucrainene, Evhen Perebinis, a confirmat marลฃi vizita, afirmând cฤƒ nu a fost secretฤƒ.

„PreลŸedinลฃii au discutat despre relaลฃiile economice bilaterale în contextul summitului de la Vilnius”, a declarat el pentru agenลฃia Interfax.

Arseni Iaลฃeniuk, lider al grupului parlamentar al partidului BatkivลŸcina al fostului premier Iulia TimoลŸenko, a cerut cu o zi înainte liderului diplomaลฃiei ucrainene Leonid Kojara un desfฤƒลŸurฤƒtor al acestor discuลฃii cu Moscova, din care nimic sฤƒ nu fie filtrat.

„Dacฤƒ un ลŸef de stat duce negocieri secrete cu un alt ลŸef de stat, aceasta ar putea justifica o procedurฤƒ pentru destituirea sa”, a declarat el.

CiteลŸte ลŸi: Ucraina a sistat importurile de gaze din Rusia

Site-ul preลŸedinลฃiei ucrainene a anunลฃat sâmbฤƒtฤƒ întâlnirea, însฤƒ nu a publicat apoi informaลฃii despre aceasta.

Purtฤƒtorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat luni cฤƒ întâlnirea a avut loc, dupฤƒ ce un post de televiziune public rus a întreลฃinut misterul afirmând cฤƒ Ianukovici nu s-a deplasat în Rusia.

Iaลฃeniuk l-a acuzat pe preลŸedintele ucrainean cฤƒ vrea sฤƒ „submineze” perspectiva unui acord de asociere la summitul Parteneriatului oriental al Uniunii Europene de la Vilnius.

Celebrul boxeur ลŸi opozant Vitali Kliciko a criticat ลŸi el marลฃi un preลŸedinte care „aspirฤƒ la integrarea în Europa dar se duce în continuare la Moscova”.

„Puterea nu a înลฃeles pânฤƒ acum cฤƒ nu poลฃi declara un lucru, face altceva ลŸi gândi ceva ce nu are de a face cu nimic. AลŸa nu se aderฤƒ la Europa”, a scris Kliciko pe blogul sฤƒu.

Conform acestuia, deputaลฃii partidului lui Ianukovici fac totul pentru a împiedica plecarea în strฤƒinฤƒtate a opozantei arestate Iulia TimoลŸenko, o condiลฃie cheie impusฤƒ de cฤƒtre europeni pentru semnarea acordului de asociere la summitul de la Vilnius la 28 ลŸi 29 noiembrie.

CiteลŸte ลŸi: Proiect care ar permite trimiterea Iuliei TimoลŸenko în strฤƒinฤƒtate, depus în Parlamentul ucrainean

Ianukovici s-a retras în spatele Parlamentului în ceea ce priveลŸte soarta lui TimoลŸenko, declarând cฤƒ va promulga o lege care sฤƒ îi permitฤƒ opozantei sฤƒ plece la tratament în strฤƒinฤƒtate dacฤƒ deputaลฃii o vor aproba.

Toate discuลฃiile desfฤƒลŸurate în Parlament în ultimele sฤƒptฤƒmâni asupra sorลฃii Iuliei TimoลŸenko, inclusiv cele în prezenลฃa emisarilor europeni, s-au soldat cu un eลŸec.

O ลŸedinลฃฤƒ extraordinarฤƒ este prevฤƒzutฤƒ pentru miercuri iar aceasta va fi teoretic ultima ลŸansฤƒ pentru Kiev sฤƒ îลŸi arate bunฤƒvoinลฃa, deoarece emisarii europeni trebuie sฤƒ îลŸi prezinte raportul definitiv la 14 noiembrie.

Într-o scrisoare transmisฤƒ presei de fiica sa, TimoลŸenko, ce executฤƒ o pedeapsฤƒ de ลŸapte ani pentru abuz de putere, a fฤƒcut apel la liderii europeni ลŸi opozanลฃii ucraineni sฤƒ facฤƒ tot posibilul pentru ca acordul de asociere sฤƒ fie semnat, „oricare ar fi circumstanลฃele”.

„Nu putem admite ca acorduri în culise ลŸi fobii personale ale lui Ianukovici sฤƒ îngroape aspiraลฃiile europene ale Ucrainei”, a subliniat TimoลŸenko.

Ea a denunลฃat de asemenea ancheta lansatฤƒ luni la adresa avocatului sฤƒu, Serghi Vlasenko pentru violenลฃe conjugale asupra fostei sale soลฃii, fapte ce se presupune cฤƒ dateazฤƒ din 2010. „Acest caz absurd împotriva avocatului meu Vlasenko este o ultimฤƒ loviturฤƒ datฤƒ aspiraลฃiilor europene de cฤƒtre Kiev”, a scris ea.

Cele mai citite

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ