Soarta romanului Mircea Spiridon, un imigrant care muncea la negru in Sicilia, arata calvarul unor compatrioti de-ai nostri plecati la lucru printre straini.
In varsta de 32 de ani, Mircea Spiridon a decedat in chinuri groaznice, la scurt timp dupa ce fusese scos de pompieri de sub daramaturile unei cladiri din localitatea siciliana Torre di Gaffe. Statuse doua zile prins sub imobilul prabusit. A fost nevoie ca medicii sa-i amputeze ambele picioare, zdrobite si afectate de cangrena. Romanul a murit in ambulanta care il transporta la spital.
Sindicatele au acuzat imediat compania de constructii pentru care Spiridon lucra la negru. El nu figura in actele contabile ale societatii, iar pompierii au aflat ca s-ar putea afla sub tonele de moloz abia dupa ce sotia sa a alertat autoritatile. Cand a fost descoperit de cainii special dresati ai politiei, romanul era constient si a putut vorbi cu pompierii, carora le-a spus ca alti doi colegi ai sai s-ar putea afla si ei sub daramaturi. Cercetarile au aratat insa ca singura victima a incidentului era Spiridon. Potrivit politiei, acesta locuia in Italia impreuna cu sotia, cei doi copii, mama sa si un frate – cu totii imigranti ilegali.
Procuratura din Agrigento a deschis o ancheta in acest caz, avand in vedere si faptul ca operatiunile de salvare au inceput abia dupa 24 de ore de la anuntarea disparitiei muncitorului roman.
I-au rupt bratele fiindca s-a plans
In urma cu trei zile, tot in Peninsula, au fost arestate o italianca si o tunisianca – ultima acuzata ca a agresat un roman ale carui brate au fost fracturate cu o bara din otel, dupa ce acesta s-a plans de exploatare. Drama muncitorilor straini din Italia este evidentiata si de ancheta din provincia Foggia (sudul regiunii Puglia), centrata pe imigrantii polonezi „disparuti”. Exista informatii conform carora 14 polonezi, cei mai multi veniti in Italia la cules de tomate, ar fi fost ucisi. O operatiune comuna italiano-poloneza a dezvaluit existenta unei retele de trafic cu fiinte umane. In Puglia, unde sunt cultivate 40% din tomatele italiene, au fost identificati 7.000 de culegatori ilegali, precum si 6.000 de muncitori la negru.
Masuri dure in Albion
Efect al „imigrantofobiei” provocate in Marea Britanie, muncitorii romani si bulgari care doresc sa lucreze in insula vor fi selectati printr-un „sistem pe baza de puncte”, elaborat de ministrul de Interne de la Londra, John Reid. Surse laburiste declarau ca Reid este decis sa arate ca guvernul „adopta masuri dure” impotriva imigratiei. „Trebuie sa tratam problema imigratiei cu mare atentie, inclusiv in virtutea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la UE”, a spus ministrul. Ambasadorul Romaniei la Londra a declarat insa ca „numai 5.000 pana la 7.000” de muncitori romani vor veni in Albion in primele 20 de luni de la aderare.
Probleme si in Irlanda
„Exploatarea unora dintre imigranti reprezinta o problema reala in Irlanda”, recunosc autoritatile de la Dublin, intr-un raport citat de Irish Examiner. In document se cere organizarea unei consultari generale inaintea adoptarii unei decizii privind liberul acces al imigrantilor din Romania si Irlanda pe piata muncii din Irlanda.