12.1 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialUBB vrea in "Top 500 universitar"

UBB vrea in „Top 500 universitar”

Conducerea Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca vrea sa ajunga intre primele 500 de institutii de invatamant superior din lume, in urmatorii trei ani. In acest scop, universitatea va dubla bugetul alocat cercetarii, de la 60 la 120 de miliarde lei pe an. Aceasta actiune ar putea aduce in curand un Premiu Nobel la Cluj.
Presedintele Colegiului Academic al UBB, profesorul Andrei Marga, a explicat ca strategia institutiei vizeaza si innoirea curiculara si prin continuarea efortului de a infiinta noi catedre care sa aiba in prim plan personalitati ale culturii si stiintei. Un alt proiect este relansarea disciplinelor formative, cum ar fi teoria argumentarii sau hermeneutica, epistemologia, care ar urma sa duca la cresterea calitatii actului de educatie.
In paralel, profesorii universitari clujeni vor fi incurajati sa predea la institutii de invatamant superior din strainatate, in cadrul parteneriatelor internationale al UBB.
Andrei Marga este deja unul dintre acesti profesori. El a tinut cursuri la Universitatea din Koln, iar in prezent preda la Universitatea din Viena. De asemenea, seful liniei de studii in limba romana, profesorul Serban Agachi, care este unul dintre cei mai cunoscuti experti ONU in domeniul Educatiei, care s-a ocupat de reorganizarea invatamantului superior in Irak.
Totodata, presedintele Consiliului Academic al UBB a afirmat ca universitatea vrea sa atraga noi tineri. Ca sa dispara orice suspiciune legata de concursuri aranjate, el a cerut decanilor sa faca publicitate maxima posturilor scoase la concurs.

Consiliu international de experti pentru UBB

Un alt instrument care va ajuta la cresterea competitivitatii UBB este Consiliul Consultativ de experti internationali al institutiei, care se intruneste din doi in doi ani si ale carui atributii sunt evaluarea activitatii, formularea unor recomandari si elaborarea de propuneri si programe noi. La sedinta din aprilie 2006 a acestui for vor participa personalitati ale vietii stiintifice cum ar fi Georg Winckler, rector al Universitatii din Viena, Schlomo Avineri, de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, ori Henrik Toft Jensen, rector al Universitatii din Roskilde.
Acesti experti vor evalua facultatile si catedrele din cadrul UBB si vor acredita intern noile specializari.
Demersul este o premiera in Romania. Potrivit lui Andrei Marga, institutia de invatamant superior din Cluj-Napoca se afla in acest moment undeva intre locul 1.500 si 2.000, in topul universitatilor la nivel mondial, impreuna cu Universitatea Bucuresti si Politehnica Bucuresti.

Cele mai citite

Peste 400 de morți în nordul Fâșiei Gaza în două săptămâni de ofensivă israeliană

Apărarea civilă din Gaza a anunţat sâmbătă că peste 400 de persoane au murit de la începutul ofensivei armatei israeliene asupra nordului teritoriului, pe...

Patru morți și 12 răniți într-un grav accident în Polonia în apropiere de Gdansk

Patru oameni au murit şi 12 au fost răniţi într-un accident major în care au fost implicate 22 de autovehicule în apropiere de oraşul...

Hezbollah a vrut să-l ucidă pe Netanyahu în casa lui cu o dronă

O dronă lansată de Hezbollah din Liban care a explodat sâmbătă dimineață în orașul Caesarea, situat în centrul litoralului, a vizat locuința privată a...
Ultima oră
Pe aceeași temă